Current track

Title

Artist


Tabăra Tazlău, pierdută prin hățișurile a două ministere

#Postat de on octombrie 1, 2024

Tabăra de la Tazlău, cândva o bijuterie a turismului școlar, se află la mila funcționarilor publici. Tabăra era în administrarea Direcției Județene de Tineret și Sport, acum Direcția Județeană de Sport, iar conducerea dorea să o transforme într-un centru sportiv modern, cu multe facilități. Finanțarea în valoare de 3,5 milioane de euro era asigurată din fonduri europene, tabăra fiind predată, la 15 septembrie 2020, Companiei Naționale de Investiții, care trebuia să organizeze licitație de proiectare. Cu cele 3,5 milioane de euro trebuia eliberat terenul de sarcini, dărâmate actualele clădiri aflate într-un stadiu avansat de degradare și construite clădiri modulare de cazare, o sală de sport și una multifuncțională pentru diverse activități, precum și un sediu care să adăpostească bucătăria, sala de mese, centrala termică și alte magazii.

Acum, proiectul de reabilitare, modernizare și extindere a Centrului de Agrement Tazlău, sat Tazlău, comuna Tazlău, județul Neamț, este blocat din cauza lipsei de reacție a Ministerului Sportului și Ministerul Familiei și Tineretului. De fapt, unul din ele ar trebui să dărâme clădirile vechi. Deși proiectul a fost aprobat și toate avizele necesare au fost obținute, lucrările nu au început din cauza lipsei de claritate cu privire la cine ar trebui să elibereze terenul de construcții și să suporte cheltuielile aferente. Din păcate, din cauza acestui conflict, proiectul este ca și pierdut, deoarece unele autorizații au expirat deja sau mai au puține săptămâni până la expirare. Lucrarea nici nu a început, dar termenul de finalizare este octombrie 2024.

Momentan lucrarea nici nu este începută, are toate abizele obținute. Certificatul de urbanism tocmai a expirat. Probabil și celelalte expiră în octombrie, toate avizele și autorizațiile pentru a demara această lucrare. Nu s-a demarat din motivul că, fiind conflictul între cele două ministere, Ministerul Sportului și Ministerul Familiei și Tineretului, cineva trebuia să elibereze terenul de construcții, să suporte cheltuiele de a preda constructorul Companiei Naționale de Investiție, terenul liber de sarcini și să facă utilitățile. S-a dat vina unul pe altul și nimeni nu a finanțat această lucrare. Suntem în faza… 99% am pierdut acest proiect. Ar fi fost cea mai frumoasă tabără din România, hotel cu 150 de locuri de cazare, cu cantină de 150 de locuri, sală de ședință, sală de festivități, de fapt, pentru 150 de locuri, sală de sport închisă și două terenuri nocturne pentru activități sportive. Ar fi fost un vis frumos pe care…cu regret spun că nu am găsit soluțiile de a finanța, practic, eliberarea terenului de acolo. Terenul are o pantă de 4% și ar fi trebuit eliberat și îndreptat, cum cere constructorul în tema de proiectare și în proiectul efectuat de proiectant, de architect”, a precizat Gheorghe Paisa, directorul Direcției de Sport Neamț.

Problema a fost prezentată și conducerii Prefecturii Neamț, însă șansele de a salva această investiție sunt aproape nule. Județul Neamț s-ar putea mândri cu 4 tabere școlare, însă doar 2 funcționează. Cozla și Oglinzi sunt funcționale. La Bicaz este o problemă de ordin juridic a spațiilor, proprietatea fiind împărțită între primărie și Direcția de Sport.  Cea mai cunoscută este tabăra de la Oglinzi, la poalele Cetății Neamțului. Din 2015, aici se desfășoară Programul ARC destinat copiilor românilor din Diaspora, dar și tabere tematice pentru persoane cu dizabilități sau copii ce provin de familii cu o situație materială precară. În ceea ce privește tabăra Cozla din municipiul Piatra-Neamț, aceasta dispune de 100 de locuri de cazare, sală de mese, dar și alte facilități. Tabăra este folosită în cea mai mare perioadă de către sportivii veniți în cantonament sau în anii trecuți, ca Birou Electoral Județean. Și aici ar fi nevoie de lucrări de modernizare, însă este funcțională, iar cluburile sportive își aduc aici loturile.


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *