Current track

Title

Artist


Știrile pozitive ale dimineții: Papa Francisc cere cooperare internațională în scopul găsirii unui vaccin împotriva COVID-19

#Postat de on mai 4, 2020

Știrile pozitive ale dimineții: Papa Francisc cere cooperare internațională în scopul găsirii unui vaccin împotriva COVID-19

 

  • Papa Francisc a făcut un apel, duminică, pentru o cooperare internaţională ştiinţifică în scopul găsirii unui vaccin împotriva coronavirusului. Suveranul Pontif este de părere că orice vaccin care se va dovedi a fi eficient ar trebui să fie disponibil întregii lumi. 

  • Costul total al vaccinării a miliarde de oameni împotriva noului virus ar fi de $20+ miliarde, în jur de $3 pentru fiecare locuitor al Planetei.

 

  • Grupul farmaceutic elveţian Roche a obţinut aprobarea în regim de urgenţă din partea Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite (FDA) a unui test de anticorpi pentru COVID-19, care arată dacă o persoană a fost infectată vreodată cu noul coronavirus.

 

  • Un nou medicament impotriva Covid-19 a inceput sa fie testat clinic in Marea Britanie. Dezvoltat de compania Synairgen, acesta foloseste interferon beta, o proteina produsa de corpul uman cand suntem infectati viral. Primele rezultate ale testelor vor aparea la finalul lunii viitore.

foto: facebook/fotografia zilei

  • Gilead Sciences anunţă că medicamentul Remdesivir va fi disponibil pentru bolnavii de COVID-19 din SUA din această săptămână; Compania a donat întreaga cantitate deţinută.
  • Franta a anuntat 135 de decese ieri, cel mai mic numar inregistrat din 22 martie pana in prezent.
  • Numărul deceselor din cauza Covid-19 înregistrate oficial în Italia în ultimele 24 de ore a fost de 174. Este cel mai scăzut numar inregistrat din 10 martie pana in prezent. Și numărul cazurilor noi de coronavirus confirmate a scăzut semnificativ duminică, la 1.389, față de 1.900 sâmbătă.
  • Autorităţile spaniole au anunţat că în ultimele 24 de ore au murit 164 de persoane din cauza coronavirusului. Este cel mai mic bilanţ pe o zi din ultimele şapte săptămâni, de la 18 martie.
  • Islanda a înregistrat 10 decese din cauza COVID-19 și doar 1,5% dintre cei au contractat virusul au avut nevoie de terapie intensivă. Din 19 aprilie, nicio persoană infectată nu și-a pierdut viața în țara nordică.
  • Vietnam a raportat primul caz de infectie din ultimele noua zile, la un britanic venit in tara si aflat in carantina.
  • Noua Zeelanda a raportat zero cazuri noi in aceasta dimineata.
  • China a anuntat 3 cazuri noi in aceasta dimineata, toate la persoane venite din afara tarii.
  • Autorităţile britanice au anunţat, duminică, că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat în Marea Britanie 315 decese cauzate de coronavirus. Este cel mai mic numar inregistrat din 29 martie.
  • Terapia cu plasmă hiperimună va putea fi disponibilă la Spitalul Județean de Urgență Sibiu, după ce o companie a dat spre folosință gratuită, pentru 12 luni, echipamentul de plasmafareză.
  • Serbia nu va prelungi starea de urgenta care expira saptamana aceasta, a anuntat presedintele Aleksandar Vucic. In tara vecina s-au inregistrat 9464 de cazuri si 193 decese din cauza Covid-19 disease, iar numarul cazurilor noi a scazut sub 5% din persoanele testate in conditiile in care mii se teste se efectueaza zilnic.
  • Aeroportul din Viena va oferi de azi teste de coronavirus pentru pasageri, care să fie făcute în incintă, ceea ce i-ar ajuta pe călători ca în cazul în care rezultatul este negativ să evite carantina, relatează Reuters.
  • Gaura din pătura de ozon apărută deasupra Polului Nord a fost acoperită. Având o dimensiune de trei ori suprafața Groenlandei, această gaură a fost cea mai mare din 2011 până acum.
  • Mai multe cinematografe din Texas au fost deschise la 25% din capacitatea salilor. Spectatorilor li se va verifica temperatura la intrarea in sali.

 

  • Mai mult tari europene elimina astazi o parte din restrictiile impuse:

 

  • Italia: De azi, italienii vor putea să își viziteze familiile și să se întâlnească în număr limitat. Parcurile se vor redeschide, menținând totodată distanțarea socială. Sectorul industrial, sectorul construcțiilor și comerțul cu ridicata pentru aceste sectoare vor fi deschise. Barurile și restaurantele vor avea dreptul de a vinde la domiciliu. Redeschiderea lor completă va avea loc pe 1 iunie, la fel ca cea a saloanelor de înfrumusețare sau a frizeriilor. Pe 18 mai, toate întreprinderile de retail vor putea redeschide, precum și muzeele, cinematografele sau bibliotecile. Școlile vor rămâne închise până în septembrie. Călătoria va continua să fie limitată în municipalitatea de reședință și legată numai de cerințele de muncă și de sănătate.

 

  • Spania: Carantinarea extrem de strictă a țării a fost relaxată pe 26 aprilie atunci câmd s-a permis copiilor, insoțiți de un adult, de a ieși la plimbare de o oră și, începând de sâmbătă, cu autorizarea pentru cei peste 14 ani să facă sport individual sau plimbări în condiții stricte. De azi, unele întreprinderi mici, precum frizeriile, pot primi clienți individual la programare. Barurile și restaurantele vor avea dreptul de a vinde la domiciliu. Purtarea măştilor de protecţie va fi obligatorie în transportul public din ţară începând de luni, ca o primă măsură după relaxarea mai multor restricţii. În Insulele Baleare și Canare, majoritatea magazinelor, muzeelor ​​și teraselor, barurilor și restaurantelor li se va permite redeschiderea, dar cu capacitatea limitată, la fel ca și hotelurile care fac dovada unor condiții adecvate. În restul țării, aceste măsuri se vor aplica de pe 11 mai. Cinematografele și teatrele se vor redeschide în mod normal două săptămâni mai târziu. Școlile vor fi închise până în septembrie. Până la sfârșitul izolării, spaniolii nu se vor putea deplasa în afara provinciei lor.

 

  • Germania: Majoritatea magazinelor cu mai puțin de 800 de metri pătrați s-au redeschis pe 20 aprilie. De azi, școlile se vor redeschide treptat în unele landuri (Saarland, Saxonia-Anhalt, Bremen). Saloanele de înfrumusețare se vor redeschide. Lăcașurile de cult, muzeele, memoriile, grădinile zoologice, zonele de joacă pot face acest lucru sau au făcut deja acest lucru. Locurile culturale, barurile, restaurantele – cu excepția livrărilor -, locurile de joacă, terenurile de sport, rămân închise. Adunările mari vor rămâne interzise până cel puțin 31 august.

 

  • Austria: S-au redeschis anumitor afaceri mai mici. Marile magazine alimentare, saloanele de înfrumusețare și terenurile de sport în aer liber (tenis, golf) s-au redeschis în acest weekend. Restricțiile de călătorie sunt ridicate, adunările publice permit până la 10 persoane, cu respectarea distanțării sociale, fapt care nu a putut împiedica proteste în capitala împotriva carantinării. Azi, elevii din ultimul an care vor da examenul de bacalaureat vor reveni la școală într-un mediu decontaminat și cu restricții, înainte de a se deschide treptat școala pentru ceilalți elevi. Este de așteptat ca restaurantele să se redeschidă la jumătatea lunii mai. Mască este necesară în transport și magazine.

 

  • Belgia: Companiile care nu au contact cu publicul larg se pregătesc să-și reprimească angajații de azi, iar masca va deveni obligatorie în mijloacele de transport. Majoritatea întreprinderilor se vor redeschide începând cu 11 mai, cu condiția să respecte distanțarea socială. Unele clase se vor redeschide pe 18 mai, cu maximum 10 elevi pe clasă. Redeschiderea progresivă a restaurantelor se va face începând cu 8 iunie.

 

  • Portugalia: Librăriile și centrele de vânzare auto se vor redeschide azi. Comerțul local, de până la 200 m2, cu vedere la stradă, se va putea redeschide, cu mască obligatorie. Saloanele de coafură și de înfrumusețare se pot redeschide programând individual clienții cu pauze de decontaminare între servicii. Unele servicii publice, precum centrele fiscale, se vor redeschide prin programare, cu o mască obligatorie. În transportul public, masca este obligatorie. Sporturile individuale în aer liber sunt permise. Liceele, muzeele, galeriile de artă, restaurantele și cafenele se vor redeschide pe 18 mai, iar teatrele și cinematografele la 1 iunie, cu reguli de distanțare socială.

 

  • Slovenia: Azi se redeschid terasele și restaurantele, saloanelor de înfrumusețare, muzeelor, librăriilor. Se reia pregătirea sportiva profesionala. Mască este obligatorie în locuri publice închise, transport și magazine.
  • Ungaria: Cu excepția Budapestei, va avea loc redeschiderea cafenelelor și a teraselor restaurantelor, plajelor și băilor publice. Se reia pregătirea sportiva profesionala. Mască este necesară în transport și magazine.
  • Polonia: Azi de deschid hotelurile, centrele comerciale, parte a instituțiilor culturale, inclusiv biblioteci și unele muzee. De miercuri, creșele și grădinițele se pot redeschide, însă autoritățile locale de care depind au anunțat că majoritatea dintre acestea vor rămâne închise.
  • Croația: Unele magazine, muzee, biblioteci, precum și transportul public s-au redeschis săptămâna trecută. Adunările religioase sunt permise de sâmbătă. Azi, serviciile care implică un contact strâns cu clientul, precum saloane de înfrumusețare, pot redeschide. Pe 11 mai, va fi rândul teraselor, barurilor și restaurantelor. Se vor admite întruniri până la 10 persoane, iar grădinițele și școlile se vor redeschide voluntar.
  • Serbia: Azi se redeschid cafenelele și restaurantele cu pastrarea distanțarii socială. Tot de azi se reia transportul în comun, trenurile interurbane și autobuzele pe distanțe lungi, cu purtarea obligatorie a unei măști. Centrele comerciale se vor redeschide pe 8 mai, grădinițele pe 11 mai.
  • Grecia: Aproape 10% din întreprinderile închise se vor putea redeschide azi: librării, saloane de infrumusețare, magazine de electronice și articole sportive, centre de horticultura si bricolaj. Pe 11 mai, toate celelalte magazine vor putea redeschide, cu excepția centrelor comerciale, care sunt închise până la 1 iunie.
  • Islanda: Universitățile, muzeele și saloanele de infrumusetare se redeschid azi.
  • Bulgaria: Premierul Boiko Borisov a anunţat duminică ridicarea interdicţiei privind deplasările în afara comunităţilor locale, odată cu începerea relaxării restricţiilor instituite pentru a preveni răspândirea noului coronavirus. Bulgaria a inregistrat 72 de decese si 1611 cazuri de la începutul epidemiei.
  • Guvernul japonez a decis să permită redeschiderea parcurilor, muzeelor, bibliotecilor şi a altor facilităţi publice din zonele cu un număr mare de persoane infestate cu coronavirus şi să relaxeze restricţiile privind distanţarea socială.

 

  • Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că va pleda pentru redeschiderea parcurilor şi a cimitirelor după data de 15 mai. Primarul Capitalei nu este de acord cu redeschiderea creşelor, a grădiniţelor sau a instituţiilor de tip after school.

 

  • Ministrul german de Interne, Horst Seehofer, care deţine şi portofoliul Ministerului Sporturilor, s-a declarat în favoarea reluării campionatului de fotbal, întrerupt din cauza pandemiei de coronavirus.
  • Preşedintele Ligii Spaniole de Fotbal, Javier Tebas, a declarat că îşi propune reluarea în iunie a campionatului care a fost întrerupt din cauza panemiei de coronavirus.

 

  • Editura Tracus Arte oferă, începând din 29 aprilie, zece cărți electronice gratuite, care pot fi descărcate din Biblioteca virtuală.
  • UNESCO și grupul de edituri Springer Nature au lansat o colecție de cărți cu acces liber, semnate de experți, pe subiecte diferite precum educația, cultura, științele naturale etc.

 

  • Târgul de carte pentru copii de la Bologna, unul dintre cele mai importante din lume, se va ține în format online (expoziții și conferințe, printre alte evenimente), în perioada 4-7 mai.

 

  • Bernardine Evaristo, Robert Webb și Neil Gaiman sunt printre scriitorii invitați la un alt festival online, Big Book Weekend, care va fi difuzat pe BBC Arts între 8 și 10 mai.
  • SYNC Audiobooks for Teens va oferi cărți electronice gratuite pentru adolescenți, câte două pe săptămână, în perioada 30 aprilie-29 iulie.
  • O licitație caritabilă în sprijinul comercianților de benzi desenate, ale căror afaceri au fost perturbate de pandemia coronavirusului, a strâns peste 430.000 de dolari.
  • ”Les inséparables”, un roman abandonat de Simone de Beauvoir în 1954, din cauza unei recenzii nefavorabile pe care scriitoarea franceză a primit-o de la Jean-Paul Sartre, va fi publicat pentru prima dată în Franța în toamnă și în SUA în 2021.
  • Printre cele 47 de cărți pe care să le citești atunci când ai nevoie de speranță, recomandate de cititori în cadrul unui sondaj online, se numără volume precum ”Vânătorii de zmeie”, de Khaled Hosseini, ”Împăratul muștelor”, de William Golding, ”Fructele mâniei”, de John Steinbeck și ”Hoțul de cărți”, de Markus Zusak. (Read It Forward).

 

Sursa: Orlando Nicoara


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *