Relocări ilegale de urși?
#Postat de Gianina Buftea on septembrie 6, 2024
Ursul împușcat săptămâna trecută la Borlești era monitorizat prin GPS, având colar. Mai mulți primari nemțeni se plâng că sunt înregistrate relocări ilegale, chiar dacă în ultimii cinci ani, official, nu a fost adus nici un urs din alt județ. Prefectul județului Neamț Adrian Bourceanu a cerut polițiștilor să cerceteze cazul. ”Este evident că avea zgardă de monitorizare. Ursul era și monitorizat prin sistemul GPS. Noi, Instituția Prefectului am solicitat Inspectoratul de Poliție Județean Neamț să efectueze verificări, care să include reconstituirea traseului pe baza hărților GPS, a traseului acestui animal. Ursul acela era colat, acel urs era monitorizat prin sistemul GPS și aici îmi pun o întrebare. De ce aceia care monitorizau ursul prin sistemul GPS nu au colaborat cu autoritățile? Este o întrebare de bun simț. Este prima chestiune de moralitate, inclusiv cu scopul protejării animalului. Trebuia să se întâmple acest lucru, ca toate autorității locale care au atribuții imediate de intervenție, imediate conform procedurilor pregătite, se putea colabora pentru binele animalului și a comunității împreună. Nu s-a făcut acest lucru!”.
Conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Neamț a precizat că ”deocamdată suntem în faza unor verificări și în cel mai scurt timp, din datele pe care le avem, situația se va clarifica”, a precizat comisarul șef Gabriel Coman.
Primarul din Borlești, Bogdan Mutu, a spus în urmă cu o săptămână, când un urs s-a plimbat ore bune prin sat. ”Comisia a luat decizia să-l anihileze. Au mai fost cazuri, dar în extravilant, lângă noi, pe teritoriul comunei, dar nu în gospodărie. Sau dacă au fost, au fost cazuri izolate în satele de la pădure, dar fără pagure, fără daune și nu a fost surprins efectiv, au găsit oamenii doar urme. Am fost contactat de organizația care îl monitoriza, a fost capturat în zona Tușnad și era monitorizat. Gestionăm cu calm și profesionalism. Cu respectarea legii, pentru că așa e un punct foarte sensibil. Pentru că, la fel, după părerea mea, legea este un pic rigidă în privința asta. Pentru că avem un urs care, se plimbă la șapte dimineața pe la porții oamenilor, când oamenii, copiii, ies din curte și nu ai voie totuși să îl împuști. Trebuie întâi hăituit, alungat, după care tranchilizat și pasul trei, împușcarea. Dar pericolul era iminent încă de la prima oră a dimineției. Părerea mea, dacă ieșeam eu sau copiii mei din curte la acea oră și dădeai nas în nas cu ursul, nu cred că era perfect sau nu știu ce s-a putea întâmpla”, a spus primarul Mutu.
Ultimul ROALERT care semnala prezenta unui urs într-o localitate a fost joi, 5 septembrie, ora 22.07, în localitatea Sabasa, din comuna Borca. Conform ultimelor date furnizate de Prefectura Neamț, dintre cele 83 de unități administrativ-teritoriale din județ 35 de primării au încheiat contracte de permanență sau intervenție imediată, 46 nu au încheiat astfel de contracte, iar în două commune se lucrează la procedura de încheiere a unor astfel de contracte.