Încă nu este rezolvată problema azilelor pentru bătrâni…
#Postat de JurnalFM on septembrie 29, 2023
După scandalul de la nivel național cu azilele de bătrâni și marea acțiune de control, în Neamț, acum după ce a trecut ”valul”, 8 cămine pentru persoane vârstnice se află în proces de acreditare și licențiere. La nivelul județului Neamț sunt licențiate 123 servicii sociale dezvoltate de furnizori publici și privați – 78 publice și 45 private. În Registrul Furnizorilor de Servicii Sociale gestionat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale sunt licențiate 90 de servicii sociale cu licență definitivă și 33 cu licență provizorie.
Din cele 71 de centre rezidențiale, licențiate, 18 servicii sociale reprezintă cămine pentru persoane vârstnice dezvoltate de furnizori publici – 4 (D.A.S. Piatra Neamț, D.A.S. Roznov, D.A.S. Roman și Primăria Agapia), dar și 14 private.
”Având în vedere activitățile desfășurate, la inițiativa Instituției Prefectului prin Ordinul Prefectului nr.196/07.07.2023 prin care s-a dispus verificarea în echipe mixte a centrelor rezidențiale pentru vârstnici, copii și persoane cu dizabilități – au fost întreprinse 69 de acțiuni de control, în prima etapă și conform Ordinului nr.215/31.07.2023 s-a continuat activitățile de verificare a celorlalte tipuri de servicii sociale – centre de zi, cantine sociale, centre de spijin, fiind 38 de acțiuni. Pentru neconformitățile constatate au fost aplicate 6 sancțiuni din care 3 amenzi contravenționale în valoare de 30.000 lei. În perioada 01.01.2023 – 31.08.2023 au fost desfășurate 5 campanii tematice aprobate de MMSS prin Planul anual de control, 10 evaluari în teren în vederea obținerii licenței de funcționare, 17 monitorizări de servicii sociale și 31 acțiuni de control inopinat , în care au fost dispuse 21 de sanțtiuni, 11 amenzi în valoare 70.000 lei și 10 avertismente, dar și o propunere de retragere a licenței și o suspendare a activității de servicii sociale pe o perioada de 60 zile”, a explicat Mihaela Alungulesei, director Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Neamț.
La nivelul județului Neamț, activitatea de control ”este în creștere, pe toate categoriile de servicii sociale. Ne confruntăm cu dificultăți în ceea ce privește identificarea desfășurării de activități din sfera serviciilor sociale în locații tip pensiuni turistice sau la domiciliul unor persoane fizice despre care putem afla din sesizări sau autosesizări, în cazul în care descoperim în mediul online activități de promovare a serviciilor”, a mai spus Mihaela Alungulesei.