Christian W. Schenk, medic, poet, eseist, editor, traducător bilingv româno-german-maghiar
#Postat de Carmen Vintu on noiembrie 11, 2024
Christian W. Schenk, născut Wilhelm Schenk, a crescut în localitatea minieră Concordia (azi Colonia 1 Mai, Vulcan), lângă Brașov. Educat în trei limbi (germană, maghiară și română), Schenk a început să scrie poezii la sfârșitul anilor 1950, iar în 1961 a publicat prima sa poezie în revista „Luminița” din București, sub îndrumarea poetului Tudor Arghezi. A continuat să scrie și să se formeze sub mentoratul poetului Vasile Copilu-Cheatră.
A urmat școala în Brașov și Codlea, iar între 1971 și 1976 a lucrat în diverse locuri, inclusiv ca operator cinematografic și muncitor. După absolvirea liceului, s-a mutat în Germania în 1976, unde a continuat studiile și a obținut bacalaureatul german. În 1977, a avut o întâlnire decisivă cu Salvador Dalí, care i-a influențat opera.
Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Christian_W._Schenk#/media/Fi%C8%99ier:Christian_W._Schenk.jpg
Schenk a studiat tehnica dentară și medicina, obținând doctoratul în 1985 cu lucrarea „Despre situația handicapaților la locul de muncă”. A lucrat ca medic și și-a deschis un cabinet în Kastellaun, Germania, unde locuiește și acum.
În perioada 1984-1986, a fost redactor-șef al revistei trilingve „Convergențe Românești” și a scris un articol critic la adresa urbanizării sub regimul Ceaușescu, fiind declarat persona non grata. După 1990, a fost „reabilitat” și a primit un „Brevet Prezidențial”. A fost activ în promovarea literaturii române în spațiul german și a fost numit Cetățean de Onoare al Clujului în 2000.
Schenk a publicat numeroase volume de poezii în limba germană și română, traducând și lucrări ale altor autori români în germană. A fost membru al mai multor uniuni literare și academice din România și Germania, contribuind la consolidarea legăturilor culturale între cele două țări.
Printre lucrările sale se numără „Poezii” (1981), „Strigătul morților” (1991), „Mandala” (1996) și „Suferind tăcerea” (2011). De asemenea, a tradus lucrări ale unor autori români renumiți în limba germană, promovând cultura română în Germania.
Sursa: https://uniuneascriitorilorfilialaiasi.ro/christian-w-schenk/