Un angajat al Primăriei Bârlad jignește persoanele cu autism
#Postat de admin on februarie 9, 2019
În lipsă de activitate, pentru că altfel nu se explică, Costel Tudor, consilierul personal al primarului Boroș, postează în timpul programului. De ceva timp și-a descoperit talentele literare și în încercarea disperată de a aduce câteva like-uri , venite tot din partea colegilor de partid, s-a apucat să scrie versuri.
Numai că ultima “creație artistică” stârnește supărare. O comparație lipsită de inspirație, în care apar cuvintele “zece autiști”. Doar un părinte care are un copil cu autism știe prin ce trece în fiecare zi! Într-o Românie în care statul nu îi ajută cu nimic, aceste suflete se zbat pentru a le oferi terapia de care au nevoie aceste ființe deosebite! Se luptă cu sistemul, cu boala și cu mentalitățile! Nimeni nu le întinde o mână de ajutor, primesc promisiuni, odată la patru ani că se va face și pentru acești bolnavi ceva!
Fără să se pună o secundă în pielea lor sau măcar să încerce să le înțeleagă suferința, Costel Tudor consilierul personal al edilului Boroș în fuga de a bifa câteva aprecieri liberale îi folosește într-o comparație care nu își are rostul. Culmea, la postarea în cauză, distinși membri liberali îl felicită pentru “minunata poezie” și mai dau și câteva share-uri în dorința, probabil, ca aceste versuri să ajungă să fie citite de adversarii politici.
“Parcă -s zece autiști/Care stau legați în lese”- atât a înțeles Costel Tudor despre această boală și despre dramele din spatele acestui diagnostic.
Iată cum arată postarea publicată pe data de 1 februarie, la ora 10:41.
“Echipa de pesediști s-a pitit pe după mese, Parcă-s zece autiști Care stau legați în lese! Unii fac doar vocaliză, Se comportă ca-n talcioc, Țipă și-s băgați în priză, Poate le iese vreun troc!”-Roman Pisar.
Dureros este că o parte din cei care s-au amuzat de aceste versuri, și care nu s-au gândit o secundă la suferința părinților acestor copii cu nevoi speciale, sunt la rândul lor părinți înainte de a fi membri de partid.
Am cerut un punct de vedere și reprezentanților de la Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu tulburări din spectrul autism (FEDRA) cel mai mare ONG de la noi din țară care se ocupă de problemele acestor persoane speciale care ne-au declarat că “ FEDRA a atras atenția în nenumărate rânduri asupra folosirii nepotrivite a cuvântului „autist”, inclusiv când acesta a fost utilizat cu conotații negative de politicieni, chiar și de doamna Prim-ministru sau domnul Președinte al României. Mai mult, de fiecare dată am sesizat Consiliul Național al Discriminării”.
Domnule Costel Tudor știți că în România sunt, oficial, în jur de 10.000 de persoane care au autism. Neoficial, numărul ar fi de trei ori mai mare? Ar trebui să cunoașteți faptul că statul nu are o imagine exactă a dimensiunii fenomenului şi nici programe de ajutor. Ceea ce înseamnă că, pentru un copil cu autism, şansele de integrare depind de câţi bani au părinţii ca să plătească pentru cursurile şi consilierea oferite de fundaţii. În puţinele centrele publice există liste de aşteptare.
Ar trebui să vă gândiți că, poate, mare parte dintre familiile bârlădene care au acasă un astfel de copil plătesc taxe și impozite la Primărie acolo unde dumneavoastră ați fost angajat și sunteți plătit, probabil, și cu bănuții dați de către aceștia.
Am solicitat și punctul de vedere al primarului Dumitru Boroș care ne-a declarat că “regretă cele întâmplate”.
Cristina Rădulescu