Ziua Mondială a Somnului, sărbătorită astăzi, 15 martie!
#Postat de ASM Agency on martie 15, 2019
Ziua Mondială a Somnului, sărbătorită astăzi 15 martie!
Somnul este o stare fiziologică periodică și reversibilă, caracterizată prin suprimarea temporară a conștienței, prin abolirea parțială a sensibilității și încetinirea funcțiilor vieții organice (ritm respirator, ritm cardiac, relaxare musculară, scăderea temperaturii cu aproximativ 0,5 grade C, scăderea funcțiilor secretorii). În timp ce mulți dintre noi cred că somnul este o întindere temporală în care nu se întâmplă nimic, somnul este, de fapt, cel puțin din punct de vedere neurologic, o perioadă de timp foarte aglomerată. Deși importanța somnului nu poate fi discutată, oamenii de știință nu cunosc cu exactitate de ce este atât de important pentru supraviețuirea noastră, conform Wikipedia.
În România, mai bine de un milion de români suferă de tulburări ale somnului, în timp ce, doar 3.000 dintre aceștia sunt diagnosticați, spun cei de la Societatea Română de Pneumologie.
Reguli de urmat pentru a avea un somn sănătos
Pentru a avea o viață liniștită, care să se desfășoare într-un ritm normal fără a afecta prea mult orele de somn din timpul nopții, trebuie să vă stabiliți o serie de reguli pe care, sa le respectați. Renunțarea la fumat, fixarea unei ore de culcare și trezire, limitarea somnului din timpul zilei la mai puțin de o oră, evitarea mâncării nesănătoase sau condimentate, renunțarea la consumul de alcool și eliminarea surselor de zgomot sau luminină, înainte de culcare, va pot asigura un somn plăcut și odihnitor.
Efectele lipsei de somn fizic înseamnă o suprasolicitare a sistemelor de adaptare la starea de veghe, o creștere a nevoilor energetice pentru a putea susține activitatea fizică și intelectuală. Cele mai implicate sunt aparatul cardio-vascular (inimă și vasele de sânge), aparatul digestiv și sistemul neuroendocrin.
Așadar, e foarte important somnul în viețile noastre, mai ales dacă aveam o viață haotică sau aglomerată, atât din cauza serviciului sau a alor cauze. Este de evitat pe cât posibil, tot ceea ce ne tulbură într-un fel sau altul, somnul de peste noapte. Fără odihnă suficientă nu putem da randament pentru îndeplinirea sarcinilor zilnice.
Voi v-ați odihnit bine azi-noapte?
Jurnal de Neamț