Ziua Marinei pe ”marea dintre munți”
#Postat de Gianina Buftea on august 14, 2024
Lacul Izvorul Muntelui găzduiește din 1960 manifestarea prilejuită de Ziua Marinei, acţiune dedicată uneia dintre cele mai vechi îndeletniciri umane, navigaţia, practicată şi la poalele Muntelui Ceahlău, după ce avea să apară luciul de apă al Lacului de acumulare Izvoru Muntelui și o dată cu acesta, primele ambarcaţiuni cu motor, altele decât arhaicele plute. Este singurul loc din interiorul României unde marinarii sunt sărbătoriţi ca la malul Mării Negre.
Pe firul râului Bistrița, de la Poiana Largului până aproape de Bicaz, se întinde cel mai mare lac antropic amenajat pe râurile interioare din România: Lacul ”Izvoru Muntelui”. Pe o lungime de 35 de km, luciul de apă împreună cu dealurile ce îl străjuiesc, satele așezate pe văi și culmile muntoase din planurile mai îndepărtate oferă privirii peisaje pitorești, pe care le poți vedea cu ușurință de pe DN 15. ”Marea dintre munți”, așa cum a fost denumit Lacul Izvoru Muntelui atrage anul un număr tot mai mare de turiști. În ultimii ani, pe malurile lacului au apărut pensiuni cochete, care oferă turistului o oază de liniște, dar și numeroase activități în aer liber. Plimbarea pe lac îți oferă o panorama a țărmului, poți admira “cascada” tunel, care transporta apă de la Tarcău, debarcaderul, masivul Ceahlău care se oglindește în zilele senine în luciul lacului Izvoru Muntelui, căsuțele și corturile de la Baicu, pensiunile de pe malul estic, coada lacului cu peisajele de vis din Poiana Largului, viaductul de la Poiana Teiului, iar apoi căsuțele din satul Ceahlău. Înainte de a ajunge la Bicaz, lacul este stăvilit de cel mai mare baraj de greutate din România de pe râurile interioare, înalt de 127 m, care ţine piept celor 1.250.000 mc de apă.
Anul acesta, Ziua Marinei este sărbătorită în orașele Constanța, Mangalia, Brăila, Galați, Tulcea, Bicaz și București. Ziua Marinei Române s-a organizat, pentru prima dată, la data de 15 august 1902, la Constanța, la bordul crucișătorului „Elisabeta”. De la un an la altul, sărbătoarea marinarilor s-a dezvoltat, prin îmbinarea elementelor tradiționale marinărești cu aspectele diferitelor etape de dezvoltare ale Marinei Militare Române.