Ziua Internațională pentru Prevenirea Exploatării Mediului în Timpul Războiului și al Conflictelor Armate – 6 noiembrie
#Postat de Carmen Vintu on noiembrie 6, 2024
Daunele de mediu cauzate de conflictele armate au efecte devastatoare, perturbând ecosistemele și afectând resursele naturale mult timp după încheierea luptelor. Aceste daune depășesc adesea granițele naționale și au consecințe de lungă durată pentru generațiile viitoare.
În 2001, Adunarea Generală a ONU a stabilit (A/RES/56/4) data de 6 noiembrie ca Ziua Internațională pentru Prevenirea Exploatării Mediului în Timpul Războiului și al Conflictelor Armate. De-a lungul istoriei, deși pierderile umane și distrugerile materiale au fost înregistrate cu rigurozitate, mediul a rămas o „victimă tăcută”. În timpul conflictelor, pentru a obține avantaje militare, resurse precum apa, terenurile agricole, pădurile și fauna pot fi distruse sau poluate.
Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/protectia-mediului-natur%c4%83-bec-3341942/
Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) a constatat că în ultimii 60 de ani, peste 40% din conflictele interne au fost asociate cu exploatarea resurselor naturale, fie valoroase, cum ar fi aurul și petrolul, fie esențiale precum apa și pământul fertil. Conflictele legate de resurse naturale sunt de două ori mai susceptibile de a reizbucni.
ONU subliniază importanța protecției mediului în strategiile de prevenire a conflictelor și consolidare a păcii, deoarece nu poate exista o pace durabilă dacă resursele esențiale și ecosistemele sunt distruse. În 2016, Adunarea Națiunilor Unite pentru Mediu a adoptat o rezoluție (UNEP/EA.2/Res.15) prin care a subliniat rolul ecosistemelor sănătoase și al managementului sustenabil al resurselor în reducerea riscurilor de conflict și a accentuat nevoia protejării mediului în timpul conflictelor armate.
Parteneriate importante pentru protejarea mediului în timpul conflictelor
- Parteneriatul ONU-UE: Lansat în 2008, acest parteneriat reunește mai multe agenții ONU și Uniunea Europeană, având drept scop sprijinirea țărilor în gestionarea resurselor naturale pentru a preveni conflictele și a consolida pacea.
- Programul global de cercetare asupra resurselor naturale post-conflict: UNEP, Universitatea din Tokyo și alte instituții au derulat un program de patru ani pentru a analiza și publica bune practici în managementul resurselor naturale după conflicte, rezultând cea mai extinsă colecție de cazuri și studii de acest fel, cu implicarea a peste 230 de experți din 55 de țări.
- Parteneriatul ONU pentru femei și resurse naturale: UNEP, ONU-Femei, PNUD și Biroul de Sprijin al ONU pentru Consolidarea Păcii colaborează pentru a promova egalitatea de gen și implicarea femeilor în managementul resurselor naturale, cu scopul de a susține pacea și sustenabilitatea în zonele afectate de conflicte.
Sursa: https://www.un.org/fr/observances/environment-in-war-protection-day