Victimele violenței domestice nu știu că au dreptul la protecție
#Postat de JurnalFM on februarie 14, 2024
De la un an la altul, în România crește numărul cazurilor de violență domestică și nu doar femeile sau copiii sunt victime, ci și bărbații. La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, în anul 2023, au fost înregistrate 1.134 de infracțiuni circumscrise Legii 217 din 2003, pentru prevenirea și combaterea violenței în familie.
”În urma acestor infracțiuni au fost înregistrate 1.018 de victime majore, dintre care 771 sunt de sex feminin și 247 de sex masculin. Din infracțiunile circumscrise Legii 217 din 2003, cele mai multe dintre acestea, 677 sunt loviri sau alte violențe, 501 cu victime femei și 176 cu victime bărbați”, a precizat Ramona Ciofu, purtător de cuvânt I.P.J. Neamț.
În ceea ce privește locul săvârșirii infracțiunii, 723 infracțiuni au fost comise în mediul rural, 410 infracțiuni în mediul rural și o infracțiune comisă în străinătate. Totodată, 1.001 infracțiuni au fost comise la domiciliu, iar 113 în spațiul public.
Recent, ministrul Justiției, Alina Gorghiu a vorbit la un post național de televiziune despre Ordinul de Protecție Extins, măsură pe care victima o poate cere, pentru a îl ține la distanță pe agresor. Deși numărul cazurilor de agresiune este în continuă creștere, foarte puține personae își cunosc dreptul la o astfel de protecție, iar cele care îl știu, sunt reticente în a cere ajutor. La nivel national, anul trecut au fost înregistrate peste 100.000 de cazuri de violență domestică, fiind emise 13.000 de ordine de protecție provizorii ca urmare a faptului că victima a sunat la 112, iar 5.000 au fost confirmate de instanță pentru un an de zile.
”Acesta este doar vârful faptelor de violență în societatea românească. Este un număr foarte mic raportat la numărul total al acestor fapte. Ăsta este motivul pentru care Ministerul Justiției a înaintat un proiect care oferă oricărei victime din România, că este femeie sau bărbat, minor sau major, membru de familie sau nu, o protecție generală din partea statului. Aceste persoane atunci când sunt subiectul unei agresiuni, indiferent că este fizică sau în spațiul online, va putea să ceară acest ordin de protecție, care până la momentul acestei legi beneficia doar victima din familie. Vom avea acele brățări de monitorizare electronică pentru toate aceste victime care solicită. Din păcate, în România, deși am avut proiect pilot cu aceste brățări, nu prea este solicitată această măsură de victime. Femeile, că majoritatea victimelor sunt femei, au o reticență în a solicita această protecție. Iar unele pur și simplu nu știu că există”, a declarant ministrul Justiției, Alina Gorghiu.

În prima jumătate a lunii ianuarie, în Neamț, trei agresori au fost obligați să poarte dispozitive electronice de supraveghere, fiind acuzați de violență domestică asupra soțiilor și părinților. Scopul purtării acestor dispozitive este evitarea încălcării măsurilor de protecție. Pentru a se dispune obligația purtării dispozitivului de supraveghere este necesar ca victima să-și exprime consimțământul în acest sens. În cazul autorului nu este necesar acordul.
Ce este și cum funcționează un dispozitiv de supraveghere electronică?
Acest dispozitiv este asemănător unei brățări care se montează de polițiști pe glezna persoanei supravegheate sau, în cazuri excepționale pe brațul persoanei (atunci când montarea pe gleznă nu este fizic posibilă sau este contraindicată medical).
Acest dispozitiv poate fi demontat doar de către polițiști. Orice intervenție asupra brățării conduce la declanșarea unei alerte în sistemul de supraveghere gestionat de către dispeceratul SIME al Inspectoratului de Poliție Județean Neamț.
Pe lângă aceste dispozitive, persoana supravegheată primește și un dispozitiv mobil (similar unui telefon). Acesta are rolul de a transmite în sistemul de supraveghere informații legate de locul unde se află persoana supravegheată, fiind interconectat cu dispozitivul de supraveghere montat.
Un alt dispozitiv(e) mobil (similar unui telefon) este predat persoanei sau persoanelor protejate. Acesta are rolul de a declanșa o alertă de apropiere atunci când brățara persoanei supravegheate, încalcă aria de protecție stabilită prin ordinul de protecție sau ordinul de protecție provizoriu.
Această alertă se transmite, în mod automat, dispeceratului de urgență operat de către Inspectoratul de Poliție Județean Neamț. Polițiștii se vor deplasa, cu celeritate, la imobilul persoanei protejate sau, după caz, în locația indicată cu ocazia primirii datelor de intervenție, pentru a asigura protecția acesteia.
Persoana supravegheată sau cea protejată care urmează să părăsească teritoriul României are obligația de a informa, în prealabil, organul de supraveghere cu privire la intenția de părăsire a țării, precum și cu privire la întoarcerea pe teritoriul național.