Toma Arnăuțoiu, locotenent român de cavalerie
#Postat de Carmen Vintu on februarie 14, 2025
Toma Arnăuțoiu, locotenent de cavalerie, s-a născut pe 14 februarie 1921 în Nucșoara, județul Muscel (astăzi județul Argeș), și a decedat pe 18 iulie 1959, fiind executat în penitenciarul Jilava. El a fost liderul grupului de rezistență anticomunistă din Nucșoara, format în primăvara anului 1949.
Toma Arnăuțoiu era al treilea dintre cei cinci copii ai familiei învățătorului Ion Arnăuțoiu și al soției sale, Laurenția (născută Diaconescu). A urmat Liceul Militar și, în 1942, a fost admis la Școala de Ofițeri de Cavalerie „Regele Ferdinand I” din Târgoviște. Un an mai târziu, a fost detașat stagiar la Regimentul de Gardă Călare cu gradul de elev sergent. În aprilie 1944 a fost avansat sublocotenent și, la absolvire, s-a clasat pe locul patru în promoția sa. A fost trimis pe front în 1944 pentru a lupta împotriva Germaniei naziste, în Iugoslavia și Ungaria, iar la 1 noiembrie 1944 a fost decorat cu Ordinul Coroana României pentru merite deosebite. După o rănire în decembrie 1944, a revenit la serviciul militar. La 20 iunie 1946, a fost mutat la Regimentul de Gardă Călare din București, iar în august 1947 a fost avansat la gradul de locotenent și trecut în rezervă.

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Toma_Arn%C4%83u%C8%9Boiu#/media/Fi%C8%99ier:Toma_arnautoiu.jpg
În iarna anului 1948, Toma Arnăuțoiu a fost contactat de colonelul Gheorghe Arsenescu și a discutat despre posibilitatea formării unui grup de rezistență împotriva regimului comunist. Scopul grupului era să intervină și să destabilizeze autoritățile comuniste, mai ales în contextul unui eventual război între Uniunea Sovietică și statele anglo-americane. În martie 1949, grupul a pornit spre munți și era format din 16 membri, inclusiv patru femei, susținut de o rețea de aproximativ 100 de persoane, printre care țărani, ciobani, preoți și muncitori forestieri.
Datorită prezenței trupelor de securitate care scotoceau zona și a diferențelor de opinie referitoare la tacticile de luptă, grupul s-a scindat în iulie 1949: o parte s-a alăturat colonelului Arsenescu, iar ceilalți, sub conducerea lui Arnăuțoiu, au continuat lupta. În noiembrie 1949, Arsenescu a părăsit grupul și a trăit ascuns până în 1960, când a fost arestat și condamnat la moarte.
Pe parcursul a nouă ani, grupul condus de Toma Arnăuțoiu a continuat să lupte împotriva autorităților comuniste. Împotriva lor au fost trimise forțe mari de securitate, iar mulți dintre membri au fost arestați sau uciși. Printre cei care au supraviețuit se numărau Toma și fratele său, Petre Arnăuțoiu, Constantin Jubleanu și Maria Plop, care se ascundeau într-o grotă de pe înălțimea Râpele cu brazi, lângă satul Poenărei.
În 1958, printr-o operațiune de șantaj, grupul a fost trădat și capturat. Frații Arnăuțoiu și Maria Plop au fost arestați pe 20 mai 1958, iar Constantin Jubleanu, care a refuzat să se predea, a fost ucis în schimbul de focuri cu trupele de securitate.
În urma procesului, Toma Arnăuțoiu, Petre Arnăuțoiu și alți 14 membri ai grupului, inclusiv preoți și învățători care le-au oferit sprijin, au fost condamnați la moarte. În noaptea de 18 spre 19 iulie 1959, aceștia au fost executați în penitenciarul Jilava. Peste 100 de susținători ai grupului au fost, de asemenea, condamnați la închisoare pentru implicarea lor în activitățile de rezistență.
Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Toma_Arn%C4%83u%C8%9Boiu