Tinerii fani ai istoriei României se luptă pentru salvarea stațiunii balneare imperiale
#Postat de Carmen Vintu on februarie 2, 2021
Magnificele băi Neptun sunt într-o stare de decădere după ani de neglijare.
Amplasat într-un defileu montan adânc din sud-vestul României, un grup de studenți și tineri arhitecți încearcă să dea viață unui oraș termal deteriorat, care a fost cândva locul de joacă al elitelor europene.
Baile Herculane,sant renumite pentru izvoarele sale sulfurice calde naturale, dezvoltate inițial de romani și mai târziu de regalitatea Imperiului Habsburgic.
După o vizită din 1852, împăratul austro-ungar Franz Joseph a spus că este „cea mai frumoasă stațiune de pe continent”. Dar după căderea comunismului în România în 1989, stațiunea istorică – inclusiv marile sale băi vechi de Neptun, care au fost cândva un punct fierbinte pentru elite – a fost abandonată și a căzut în decădere cronică.
„Am simțit o legătură puternică cu clădirea și locul, am fost impresionată de frumusețea ei”, a declarat ea pentru BBC. „După ce m-am întors acasă, nu m-am putut gândi decât la acea clădire”.
Oana Chirila (L) și Cristina Apostol au decis să înființeze proiectul de salvare a clădirii din secolul al XIX-lea
Piesa ei a dat un acord cu mii de cititori și a fost inspirată să înființeze un ONG împreună cu prietena și colegul arhitect Cristina Apostol. Împreună au lansat Proiectul Herculane, cu ambițioasa sarcină de a salva istoricul complex spa termal.
Stând în afara structurii impunătoare de 3.000 mp (33.000 sq ft), înțelegeți amploarea sarcinii cu care se confruntă. Este o zi rece de iarnă și mirosul înțepător de sulf se ridică din râul superficial de dedesubt, izvoarele sale calde clocotesc ușor, așa cum au făcut-o de milenii.
,,Intervențiile noastre, care au fost în mare parte pe acoperiș, pot fi greu de văzut”, spune doamna Chirilă, care lucrează și cu normă întreagă ca manager de proiect la o firmă de dezvoltare imobiliară. „Dar am făcut multe intervenții.”
Echipa de aproximativ 25 de voluntari este formată din studenți la arhitectură, tineri absolvenți, dezvoltatori de web și alții. Până acum au strâns în jur de 75.000 de euro (66.000 de lire sterline), dar estimează că ar fi necesari aproximativ 12 milioane de euro pentru a restaura complet centrul istoric.
„Aveți apă sulfuroasă, resurse și fonduri UE disponibile – este păcat că guvernul nu are acces”, spune ea. „Acest loc ar putea aduce mulți bani pentru stat și pentru comunitate”spune Cristina Apostol.
www.bbc.com.