Current track

Title

Artist


Timp de trei zile, cavalerii și domnițele au poposit la Cetatea Neamțului

#Postat de on iulie 3, 2023

În acest an, Zilele Cetății Neamț au reaprins interesul publicului larg pentru perioada medievală a Moldovei. Cea de XXII-a ediție a evenimentului, care păstrează încă tradiția ținutului, a reunit un număr impresionant de participanți, iar organizatorii au adus în fața publicului suprize artistice, culinare, meșteșuguri și meșteșugari, tehnici de luptă medievale și personaje parcă coborâte din cărțile de istorie. Manifestările au fost organizate de Primăria și Consiliul Local Târgu Neamț în parteneriat cu Consiliul Județean Neamț.

Este un eveniment deosebit, aparte, care  readuce la viață cetatea, întreaga urbe. Este vorba despre tradițiile noastre, de gloria noastră, de eroismul nostru, de tot ce a însemnat istoria noastră, așa cum o știm, așa cum ne-o însușim! Așa că, într-o reeditare de epocă medievală, dar într-un spațiu modern și timp modern, se întâmplă aceste manifestări menite să încânte, să bucure și dacă vreți … să aline sufletul și inima fiecăruia dintre noi ”, a precizat Ion Asaftei, președinte interimar al Consiliului Județean Neamț.

Din atmosfera medievală nu putea să lipsească Ștefan Vodă, străjerii, curtenii și domniţele.

 

Sărbătorim, în primul rând, pe marele Ștefan cel Mare și pe lângă acest eveniment organizat în parteneriat cu Consiliul Județean Neamț, avem și festivalul medieval, care este o reușită pentru orașul Târgu Neamț și pentru județul Neamț. Mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui eveniment”, a spus Vasilică Harpa, primarul orașului Târgu Neamț.

Au fost trei zile de poveste, atât la Cetate, cât și pe stadionul și amfiteatrul din Târgu-Neamț, care au găzduit o multitudine de activități interactive și spectacole pentru toate vârstele și gusturile.

Și dacă tot am avut parte de o lecție de istorie, într-o viziune modernă, muzeografii și administratorii Cetății Neamțului vin și cu date concrete, ce constituie dovada certă că ”Cetatea Neamţ a fost construită în a doua parte a domniei lui Petru I Mușat, perioadă în care Moldova a cunoscut o dezvoltare economică şi politică continuă. Fortificaţiile Cetăţii Neamţ trebuiau să reprezinte un avantpost important în lupta de apărare a graniţei de vest a Moldovei, a trecătorilor Carpaţilor Răsăriteni mai ales, pe unde putea veni asupra statului moldovenesc primejdia cea mai mare: la acea vreme regatul maghiar îşi manifesta cu evidenţă politica de continuă expansiune teritorială spre est. Aşezată aproape de vârful cel mai înalt al Culmii Pleşului, Cetatea Neamţ străjuia valea Moldovei şi a Siretului, ca şi drumul care trecea peste munte în Transilvania, de la Târgu Neamţ spre Pipirig, peste Petru Vodă, prin Poiana Largului spre pasul Tulgheşului. Fiind una din cele mai bine întărite cetăţi de care a dispus statul medieval moldovenesc, Cetatea Neamţ a fost prezentă în evenimentele de primă importanţă pe care le-a cunoscut această parte de ţară”.

Sursa: Muzeul Cetatea Neamț


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *