21 martie este Ziua Internațională a persoanelor cu sindrom Down.
La Centrul ”Miracol” pentru Copilul cu Sindrom Down, Bârlad, ușile se deschid cu drag și sunt așteptați cu bucurie copii și cadre didactice din școli. Sunteți aşteptați să ȋi cunoașteți la ei acasă, să cunoașteți echipa de specialiști, să vă jucați cu copiii din centrul „Miracol”, să vorbiți cu părinții acestora.
La eveniment vor participa copiii împreună cu cadrul didactic al clasei pregătitoare ”Albinuțele” din cadrul Școlii Gimnaziale ”Iorgu Radu” Bârlad, precum și oameni care le sunt alături şi le oferă sprijin şi suport. În cadrul evenimentului toți cei prezenți vor putea vizita sălile de terapie și vor putea vedea diversele modalități de lucru cu copilul cu sindrom Down ce au la bază principiul RBC (Reabilitare Bazată Pe Comunitate). Veți cunoaște copiii ai căror progrese (realizate ȋn ani de terapie) sunt un argument pentru importanța terapiei timpurie încă de la vârste foarte fragede și continuarea acesteia fără întrerupere.
Mesajul centrului „Miracol”
Centrul ”Miracol” are un singur mesaj: sindromul Down (la fel ca orice altă dizabilitate) nu alege nici timpul, nici locul, nici familia. Sindromul Down ”lovește” la întâmplare, atât copilul cât și părintele. Oricine se poate trezi în situația asta,indiferent de statut social sau financiar . În primii ani de viață, copilul cu sindrom Down are nevoie de acceptarea celor din comunitatea în care trăiește, are nevoie de terapie, de educație și de susținere pentru a deveni cât mai puțin dependent de părinți.
Cei 20 de copii cu sindrom Down înscriși în programul Centrului nostru beneficiază în mod gratuit de terapie recuperatorie 5 zile pe săptămână – 66 de ore de terapie pe săptămână și 264 ore de terapie pe lună.
În România sunt 4.420 de persoane cu sindrom Down, din care 2.611 sunt copii. În județul Vaslui sunt înregistrați un număr de 20 de copii şi 5 adulți. Doar doi dintre acești copii nu frecventează cursurile şcolare, aceștia având și particularități din spectrul autist.
„Viaţa fiecărei persoane este foarte importantă, cu atât mai mult viaţa copiilor care se nasc cu dizabilităţi, sunt diagnosticaţi intrauterin cu Sindrom Down sau alte afecţiuni. 21 martie este Ziua mondială a persoanelor cu Sindrom Down. Dacă ne preocupă binele omenirii, este foarte important să ştim că discriminarea oamenilor începe încă dinainte de naştere; la nivelul Uniunii Europene, 96% dintre copiii diagnosticaţi cu Sindrom Down sunt avortaţi.”
Iulia Chiper