Știrile pozitive ale zilei, 6 februarie 2021
#Postat de Carmen Vintu on februarie 6, 2021
1. Rolul tomografiei computerizate în monitorizarea pacienților vindecați de COVID
Tomografia computerizată toracică (CT) este considerată ca fiind cea mai sensibilă metodă imagistică de diagnostic și de monitorizare a afectării pulmonare asociate infecției cu virus SARS-CoV-2. Cele mai grave complicații sunt fibroza pulmonară și boala vasculară pulmonară ,pot fi depistate cu ajutorul tomografiei.
2. Un bărbat de 50 de ani a găsit 5.000 de euro în fanta unui bancomat din Iași
La acel bancomat, în urmă cu puţin timp să ajungă bărbatul, se prezentase o altă persoană care a depus o sumă mai mare decât cea acceptată de aparat.
Transferul a fost respins, tranzacţia anulată, iar banii au fost scoşi din aparat. Cel care i-a depus nu a observat însă că operaţiunea nu a fost finalizată şi a plecat. Ba chiar a uitat şi cardul în bancomat.Ulterior, după constatarea lipsei cardului, a revenit la unitatea bancară şi a clarificat situaţia.
Pentru că a returnat banii, bărbatul a primit o scrisoare de mulţumire din partea polițiștilor de la Secția 3 din Iași pentru implicarea civică de care a dat dovadă.
3. De ce cred oamenii în magia scufundării copiilor în cristelniță. Explicațiile antropologului Radu Umbreș
Antropologul Radu Umbreș arată că oamenii care au credință se raportează diferit la ritualurile bisericești: sunt cei convinși că ritualul trebuie respectat întocmai, până la cel mai mic gest, pentru a-și îndeplini scopul, și cei care acordă o importanță mai mare simbolisticii decât gestului în sine. În cazul unor tragedii cum a fost cea de la Suceava, unde un bebeluș a murit după ce a fost scufundat în cristelniță, aceste convingeri devin și mai pregnante în rândul populației. Un astfel de moment poate accelera o reacție de schimbare în rândul bisericii, însă Radu Umbreș avertizează că aceasta poate fi în ambele sensuri: și spre relaxarea ritualurilor, dar și spre cimentarea lor.
4. ANM: Aprovizionarea cu apă în cultura grâului de toamnă se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim, în toată țara
Aprovizionarea cu apă în cultura grâului de toamnă se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în aproape toată ţara, arată prognoza de specialitate, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), valabilă în intervalul 5 – 11 februarie 2021.
5. Raed Arafat anunţă revenirea la normalitate – „În speranța că nu apare o tulpină care nu răspunde la vaccin”
Întrebat, joi seara, la „Marius Tucă Show” de la Aleph News, ce îi spune intuiția în privința revenirii în România la o viață „cât de cât normală”, Raed Arafat a răspuns: „Dacă mergem bine cu vaccinarea, cred că în vara acestui an către toamnă o să începem să vedem o începere a normalizării vieții noastre. În speranța că nu apare o tulpină care nu răspunde la vaccin”.
6. Preşedintele Iohannis s-a vaccinat cu a doua doză anti-COVID
Preşedintele Klaus Iohannis s-a vaccinat cu a doua doză de ser anti-COVID-19.
„Preşedintele României s-a vaccinat, se simte foarte bine”, a precizat Administraţia Prezidenţială, vineri, la solicitarea Agerprs.
Şeful statului s-a vaccinat public anti-COVID-19, pe 15 ianuarie, cu prima doză, la centrul de imunizare din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”.
7. Ministerul de Interne pune la bătaie 300 de milioane de euro pentru elicoptere utilitare
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) vrea să cumpere elicoptere în valoare de aproximativ 300 de milioane de euro.Banii vin din fondurile bugetului de stat, dar și din fonduri europene, în cadrul proiectului ”Viziune 2020”, Programul Operațional Infrastructură Mare.
8. O pianistă franceză în vârstă de 106 ani va lansa un nou album în luna aprilie / Colette Maze cântă la pian de la patru ani
Colette Maze a început să cânte la pian de la vârsta de patru ani, pentru că dorea să găsească în muzică acea căldură sufletească ce absenta din copilăria ei marcată de o educaţie strictă.Colette Maze, o pianistă franceză în vârstă de 106 ani, va lansa un nou album de studio – al şaselea din discografia sa – în luna aprilie, informează Reuters, citată de Agerpres.
9. Europa, principala piaţă pentru bicicletele electrice produse în Turcia
Cererea externă pentru bicicletele electrice produse în Turcia a crescut de patru ori în 2020, comparativ cu 2019, exporturile ajungând la 39,2 milioane de dolari, pe fondul efectelor pandemiei de coronavirus (Covid-19), informează publicaţia Daily Sabah.
10. Unitatea specială anticorupție din Brazilia a fost desființată. Supranumită „Spălătoria auto”, echipa de procurori a avut un bilanț impresionant: 295 de arestări, 278 de condamnări și recuperarea a peste 800 de milioane de dolari
Echipa specială de procurori constituită în urma unei anchete de rutină privind spălarea de bani la o spălătorie auto din capitala Brasilia a fost desfiinţată luni, dar biroul procurorului federal (MFP) a anunţat decizia abia miercuri.
„Spălătoria auto” şi-a început anchetele în 2014, urmărind corupţia legată de contractele companiei petroliere de stat Petrobras. Obiectivele s-au diversificat rapid: au fost urmăriţi penal foşti preşedinţi şi mari companii din toată America Latină, considerate mult vreme intangibile. Procurorii au descoperit implicarea acestora în reţele mari de corupţie”.Echipa specială a prezentat la bilanţul celor şapte ani de activitate: 295 de arestări, 278 de condamnări şi 4,3 miliarde de reali brazilieni (peste 800 de milioane de dolari) venituri ilicite recuperate de statul brazilian.
11. Alina Șerban, premiul german pentru actorie: Nu pot spune că sunt o câştigătoare în branşă. Ca actriţă voi primi mereu roluri care să corespundă clişeelor
Pentru rolul interpretat în pelicula „Gipsy Queen”, actriţa de etnie romă Alina Şerban a fost distinsă cu Premiul German pentru Actorie (Deutscher Filmpreis).
„Nu m-am născut într-un mediu privilegiat. Sunt unul dintre oamenii care au plecat complet de la zero. Asta îmi dă putere şi mă motivează”, spune actriţa româncă, citată de postul de radio Deutsche Welle.
12. Indonezia interzice obligativitatea purtării vălului islamic în şcoli
Măsura a fost salutată vineri de apărătorii drepturilor omului, care denunţă de mai mulţi ani faptul că elevele non-musulmane sunt uneori forţate să poarte văl, ţinută regulamentară în anumite şcoli.
Autorităţile din Indonezia au interzis şcolilor să le mai oblige pe fete să poarte hijab, după ce cazul unei eleve creştine constrânse să poarte văl a stârnit controversă în această ţară cu cea mai mare populaţie musulmană din lume, relatează AFP.
13. Vaticanul solicită o întrunire a Consiliului de Securitate al ONU pe tema accesului la vaccinuri
Organizaţia caritabilă a Vaticanului, Caritas Internationalis (CI), a solicitat vineri Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) să organizeze o întrunire a Consiliului de Securitate prin care să se statueze că distribuirea echitabilă a vaccinurilor împotriva noului coronavirus reprezintă o chestiune de securitate globală, transmite Reuters, preluată de Agerpres.
14. Anchetatorii au terminat cercetarea la Matei Balș. INSEMEX va stabili cauzele incendiului
Cercetările continuă în cazul incendiului de la Matei Balș. Polițiștii care au ajuns primii la fața locului, audiați și ei Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Cercetările la fața locului în cazului incendiului de la Matei Balș au fost terminate, iar specialiștii de la INSEMEX Petroșani vor face expertiza tehnică pentru a stabili cauzele incendiului.
Au fost audiate 33 de persoane, printre care cadre medicale, personal administrativ, rude ale victimelor și polițiști care au participat la intervenție.
De asemenea a fost finalizată procedura de stabilire a identității pacienților carbonizați.
15. Cum se vor desfășura consultațiile medicale la distanță prin telemedicină. Regulile stabilite de Ministerul Sănătății
Șase tipuri de servicii medicale vor putea fi asigurate de la distanță/ Foto: HeptaMinisterul Sănătății a stabilit lista serviciilor medicale și a specialităților în care va putea fi folosită telemedicina, anume consultațiile pacienților de la distanță. Serviciile de telemedicină nu vor fi obligatorii, pacienții putând să le refuze în favoarea consultațiilor clasice.
Stabilirea procedurilor este făcută prin intermediul normelor metodologice la OUG 196/2020 prin care unitățile sanitare au primit baza legală pentru recurgerea la consultații de la distanță. Normele au fost puse în dezbatere publică de către Ministerul Sănătății.