Știrile pozitive ale zilei, 5 decembrie 2020
#Postat de Carmen Vintu on decembrie 5, 2020
- Românii au libertate de circulaţie până la 1 noaptea în ziua votului

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a anunţat vineri noi măsuri pentru alegerile parlamentare 2020. Cetăţenii cu drept de vot vor avea libertate de mişcare până la 1 noaptea.
2. Un nou simptom COVID-19 a fost întâlnit la majoritatea pacienților. Se întâmplă la nivel nazal

Cercetătorii au ajuns la concluzia că există un nou simptom al infecției cu COVID-19, care a fost identificat la majoritatea pacienților. În acest caz este vorba despre o senzație ciudată la nivel nazal pe care o resimt cei care au contractat virusul.
,,Grupul clinic a experimentat o senzație ciudată la nivelul nasului și o uscăciune nazală excesivă”, scriu cercetătorii în studiu.
Care sunt simptomele infectării cu SARS-CoV-19
Pe parcursul acestui an, oamenii de ştiinţă au lucrat intens, pentru a vedea care sunt toate simptomele infecţiei cu COVID-19. Astfel, în urma studiilor făcute asupra pacienţilor care s-au îmbolnăvit și apoi vindecat, au întocmit o listă cu simptome COVID. Iată care sunt acestea:– Febră– Dureri mari de cap– Dureri în tot corpul– Sinusuri dureroase– Presiune în urechi– Lipsa apetitului– Usturime în zona ochilor– Usturime în piept şi tuse seacă– Senzaţie de sufocare– Senzaţie de leşin– Sunet ca de pungă mototolită din plămâni– Stare de oboseală– Senzaţie de jet leg (te simţi ca şi cum ai fi afectat de schimbarea fusului orar).
Așadar, acum lista se completează cu un nou simptom COVID-19, făcând mai ușoară identificarea pacienților care s-au îmbolnăvit.
3. Noaptea sfântă în care cerul se deschide și Sfântul poate fi văzut la dreapta Tatălui

Pe cât e Moș Nicolae 2020? O întrebare pe buzele tuturor copiilor în perioada sărbătorilor de iarnă. Ei bine, Sf Nicolae este sărbătorit în fiecare an pe data de 6 decembrie.
În dimineața zilei de 6 decembrie, copiii găsesc în ghetuțe darurile de la Moș Nicolae. În 2020, Moș Nicolae vine în ziua de sâmbătă spre duminică.
An de an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii își lustruiesc ghetuțele, deoarece Moș Nicolae va veni la cei mai cuminți dintre ei pentru a le aduce daruri. Însă, copiii neascultători primesc o nuielușă, aceasta are menirea de a le aminti că trebuie să-și asculte părinții și bunicii. Se spune că Moș Nicolae se uită pe fereastră și vede dacă un copil a fost cuminte sau nu.
4. Google Maps lansează o funcție de realizare a fotografiilor Street View doar cu telefonul.

Cea mai nouă versiune de Google Maps poate realiza fotografii Street View direct prin intermediul camerei foto din dotarea telefonului, ceea ce înseamnă că această funcție devine dintr-o dată mult mai accesibilă.
Cu această nouă facilitate, Google speră ca utilizatorii să contribuie cu imagini Street View pentru zonele în care mașinile dotate cu camere panoramice ale companiei nu au putut ajunge.
5. O femeie din Germani a lăsat vecinilor o moștenire de 7,5 milioane de dolari.

Locuitorii unei comunități din centrul Germaniei au moștenit în mod neașteptat proprietăți și un portofoliu de acțiuni în valoare de 6,2 milioane de euro (7,5 milioane de dolari), după moartea unei vecine, relatează CNN, potrivit MEDIAFAX.
Renate Wedel locuia în comuna Waldsolms, formată din șase sate, din landul Hesse, împreună cu soțul ei, Alfred Wedel, din 1975.
Alfred a fost un investitor de succes la bursă și a murit în 2014, iar Renate, care primise îngrijiri într-o casă de bătrâni din Frankfurt din 2016, a murit în decembrie 2019 la vârsta de 81 de ani.
În luna aprilie a acestui an comuna a fost anunțată că Renate le-a lăsat un sold bancar, acțiuni și obiecte de valoare.Sora lui Renate, care era moștenitorul inițial, murise deja, a informat presa locală.Vestea a venit ca un șoc pentru autorități.
„M-am gândit la început că pur și simplu acest lucru nu este posibil, am crezut că a fost o virgulă pusă greșit, ceva nu este chiar în regulă”, a spus primarul local Bernd Heine.
Comunitatea este obligată să folosească moștenirea, evaluată la 6,2 milioane euro, pentru „facilități și infrastructură comunitară”.
6. Gestul impresionant pe care l-a făcut cu marele premiu de un milion de dolari

Câştigătorul Global Teacher Prize 2020 este un profesor din India. Ranjit Disale a împărţit marele premiu de un milion de dolari cu ceilalţi finalişti, informează Mediafax.
„Nu simt că sunt primul sau că sunt câştigător. Sunt doar la fel, printre egalii mei, şi dacă vor împărţi banii cu ceilalţi 9 profesori finalişti ei vor avea şansa să îşi continue munca. Noi putem să luminăm viaţa multor elevi, atât de mulţi cât putem şi de asta am ales să împart banii”, declară Ranjit Disale, câştigător Global Teacher Prize.
7. Crucea Pandemiei a fost ridicată și sfințită în satul Bârgăuani, judeţul Neamț, în memoria tuturor celor care au murit din cauza SARS-CoV-2, virusul ce a îngenuncheat întreaga planetă. Proiectul a fost realizat de către părintele Iosif Gârleanu, ajutat de mai mulți localnici, informează Observator.tv.

Crucea Pandemiei poate fi vizitată de oricine. Crucea a fost sfinţită de către episcopul Iosif Păuleț.
8. Valeriu Gheorghiţă: Încrederea publică, elementul esenţial care va sta la baza succesului activităţilor de vaccinare

,,În momentul de faţă, încrederea publică în vaccinare reprezintă elementul esenţial care va sta la baza succesului activităţilor de vaccinare. După cum ştim, încrederea se câştigă şi nu se impune. (…) Cred că prin acţiuni coerente care vor fi aduse în opinia publică, care vor fi comunicate periodic pe măsură ce noi îndeplinim diverse activităţi în toată această activitate de vaccinare, toate aceste lucruri vor sta la baza creşterii încrederii populaţiei generale, dar şi a anumitor categorii socio-profesionale în vaccinarea împotriva COVID”, a declarat Gheorghiţă, vineri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
9. Raed Arafat anunță redeschiderea piețelor

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat într-o conferință de presă că ordinul ministrului Sănătății va fi publicat vineri seara. Documentul trebuie să reglementeze activitatea în piețele din spații închise.„Am explicat că astăzi urmează să se emită un ordin al ministrului sănătății comun cu celelalte ministere care au competență. Vor fi stabilite toate aspectele care se referă la modul în care se va desfășura activitatea în interiorul pieței, vor fi măsuri stabilite în ordinul ministrului sănătății”, a precizat Raed Arafat.
10. Cresc bursele pentru anul școlar 2020-2021

Guvernul a adoptat astăzi un proiect de hotărâre ce stabilește cuantumul minim al burselor ce pot fi acordate, în anul școlar 2020-2021, elevilor din învățământul preuniversitar de stat cu frecvență, potrivit unui comunicat al Ministerului Educației și Cercetării.
Astfel, după cum spuneam mai sus, cuantumul minim pentru fiecare dintre bursele acordate copiilor în următorul an școlar (2020-2021) va fi de 100 de lei, dar, în măsura în care acest lucru este posibil, primăriile vor putea decide să dea mai mulți bani elevilor.
11. Nelu Tătaru: „Nu putem să ne imunizăm, decât trecând prin boală sau făcând un vaccin. Eu mă voi vaccina oricum!”

,,Nu putem să ne imunizăm, decât trecând prin boală sau făcând un vaccin (…) Sperăm că dacă la sfârşitul aceste luni se obţine acea autorizaţie de la Agenţia Europeană a Medicamentului, să putem în ianuarie să vaccinăm prima etapă, categoria care curprinde personalul medical. Vaccinul este gratuit. Este voluntar şi este sigur, deci nu este obligatoriu, nu este contracost, iar noi vom face achiziţii pentru a realiza acea imunizare de 70% care să dea imunizarea la nivelul înregii țări și să putem scăpda de această pandemie (…) Eu mă voi vaccina oricum!”, a spus Nelu Tătaru, în exlusivitate la Antena 3.
12. Fata lui Vladimir Putin și șeicul Dubaiului s-au vaccinat deja împotriva coronavirusului
Una dintre fetele liderului rus se pare că deja s-a vaccinat împotriva coronavirusului, folosind varianta dezvoltată de savanții din Rusia.
De asemenea, și șeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan, prințul Dubaiului a primit o doză de vaccin în urmă cu câteva luni.
13. România a ajuns o forță mondială! O mare putere, la mâna noastră. Reușită istorică

Vorbim despre Yara Birkeland, prima navă electrică autonomă portcontainer din lume care este construită la Vard Brăila. Aceasta urmează a fi livrata proprietarului, liderul din industria îngrășămintelor chimice, Yara din Norvegia. Tot echipamentul navei este construit de firma norvegiană Kongsberg, ce a folosit un mix de tehnologii militare și civile.
Nava YARA Birkeland este prima navă container complet electrică și autonomă din lume, cu zero emisii. Aceasta este construită chiar în România, la Brăila. KONGSBERG este responsabil pentru dezvoltarea și furnizarea tuturor tehnologiilor generice esențiale, inclusiv senzorii și integrarea necesară pentru operațiunile de la distanță și autonome ale navelor, pe lângă sistemele electrice de acționare, baterie și control al propulsiei.CAPITAL.RO