Știrile pozitive ale zilei, 3 martie 2021
#Postat de Carmen Vintu on martie 3, 2021
1. O nouă tehnologie permite măsurarea în direct a efectelor medicamentelor asupra organismului. Nu va mai fi nevoie de teste pe animale

Noua tehnologie permite măsurarea în timp real a efectelor medicamentelor asupra organelor. Foto: new.huji.ac.il
Platforma, dezvoltată în cadrul unui nou studiu publicat în revista Science Translational Medicine, conţine senzori minusculi, care oferă informaţii despre efectele directe ale medicamentelor asupra ţesutului uman.
Senzorii încorporaţi în ţesutul uman permit măsurarea în timp real a ratei metabolismului din ţesuturi de ficat, rinichi şi cord şi colectarea unor informaţii sigure despre mecanismul de acţiune a medicamentelor şi substanţelor chimice la nivelul rinichilor.
2. Australia și Boeing au realizat primul test al unui avion de luptă fără pilot

„Loyal Wingman” (Camaradul Credincios), primul avion militar proiectat și fabricat în Australia după mai mult de jumătate de secol, a zburat sub supervizarea unui pilot de teste Boeing ce era într-o stație de control de la sol în Australia de Sud.
Aeronava Loyal Wingman a Boeing are 11,6 metri lungime, o autonomie de zbor de 3.700 de kilometri, iar botul se poate deschide pentru introducerea unor diferite tipuri de încărcături.
Acesta poate fi dotat cu armament și acționa ca scut pentru protejarea avioanelor de luptă cu pilot.
În timpul testului din Australia, Loyal Wingman a decolat singur și a efectuat zborul pe o rută predeterminată, cu viteze diferite și cu schimbări de altitudine pentru a verifica funcționalitatea și a demonstra performanțele aparatului.
Boeing a spus că până la 16 aeronave Loyal Wingman pot fi puse în echipa unui avion cu pilot pentru misiuni militare.
3. Twitter le va bloca definitiv contul persoanelor care dezinformează în mod repetat în privinţa vaccinurilor

„Credem să acest sistem de avertismente va ajuta la educarea publicului cu privire la regulamentele noastre şi la reducerea cu mai mult succes a propagării de informaţii potenţial periculoase sau false pe Twitter, în special în cazul infracţiunilor repetate, moderate sau grave”, a anunţat reţeaua socială într-un comunicat.
Din decembrie , moderatorii societăţii californiene au retras peste 8.400 de tweet-uri şi au notificat circa 11,5 milioane de conturi din întreaga lume.
De acum, de la al doilea avertisment, utilizatorii îşi vor vedea contul blocat timp de 12 ore, iar la al patrulea avertisment blocarea va dura 7 zile. De la al cincilea avertisment, blocarea contului va fi permanentă.
4. Cercetătorii au creat un nou tratament din sfera imunoterapiei, care omoară celulele canceroase prin atacarea fragmentelor mutante de proteine, prezente la suprafață sub forma antigenilor. Se folosesc anumiți anticorpi, care au două componente: una care recunoaște celulele cancerigene și alta care descoperă celulele imune. Aducerea împreună a celor două a rezultat, în cadrul testelor, la distrugerea celulelor cancerigene. (MedicalXpress)

5. Lime va investi $50 de milioane pentru a dubla numărul de orașe în care funcționează, propunându-și să ajungă, până la începutul anului viitor, în 50 de noi orașe. Aceiași bani vor fi folosiți și pentru lansarea la vară a unei noi biciclete electrice, cu o autonomie de 40 de kilometri și viteză maximă de 30 km/h. (The Verge)

6. România – locul 31 în Topul Bloomberg al celor mai bune țări “în care să trăiești în timpul pandemiei”.

Topul Bloomberg este conceput ca un indice care combină ponderat numărul de cazuri pozitive raportate la populație, rata mortalității pe ultima lună, precum și accesul la vaccinuri și rata efectivă a vaccinării. PROFIT.RO
7. În SUA, un singur copil a murit de gripă în această iarnă, până în prezent, conform datelor oficiale. În iernile trecute, numărul deceselor se apropia de 200. (Link)
Gripa este o boală respiratorie contagioasă cauzată de infecția cu un virus gripal. În Europa, gripa apare în fiecare iarnă, în epidemii regulate, care sunt asociate cu rate mari de spitalizare și de mortalitate.
În gripa sezonieră din 2016-2017 și 2017-2018, s-a estimat o rată a mortalității de 25 de decese la 100 000 de locuitori în țările UE/SEE participante la rețeaua EuroMOMO (1).

8. Dobânzile Guvernului au coborât la cel mai scăzut nivel începând din 2016.

Dobânzile la care se împrumută Guvernul au coborât în februarie la cel mai redus nivel începând din 2016, direcție alimentată în mare măsură de reducerea ratei-cheie de către BNR în ultimul an, culminând cu tăierea ratei la un minim istoric, de 1,25%, în ianuarie.
Purtătorul de cuvânt al BNR a declarat pentru Bloomberg că Banca Centrală “a decis să atragă depozite având în vedere excesul semnificativ de lichiditatea din piață, pentru a conserva stabilitatea segmentului principal al pieței financiare.”
9. Chloe Zhao a devenit a două femeie din istoria Globurilor de Aur (78 de ediții) care câștigă premiul pentru cel mai bun regizor. Ea este prima femeie asiatică ce câștigă acest premiu. Zhao a regizat filmul „Nomadland”. (Variety )

Lungmetrajul „Nomadland” a fost desemnat cel mai bun film dramatic, iar „The Crown” a câştigat patru trofee – inclusiv la categoria „cel mai bun serial TV – dramă” – la cea de-a 78-a gală de decernare a Globurilor de Aur, duminică seară, într-o ceremonie televizată din New York şi Los Angeles, organizată în format virtual .
„Nomadland”, o dramă realizată cu un buget mic de producţie, despre o femeie care devine un fel de nomad al zilelor noastre, transformându-şi camioneta într-o locuinţă mobilă şi călătorind alături de alţi compatrioţi într-o caravană ce străbate vestul american, după colapsul unui orăşel din Nevada, s-a impus la categoria „cel mai bun film – dramă” şi, în acelaşi timp, a făcut istorie pentru regizoarea sa, Chloe Zhao. Cineasta americană de origine asiatică a devenit cea de-a doua femeie din istoria Globurilor de Aur care câştigă premiul pentru regie, după Barbra Streisand, care a fost premiată în 1984 pentru regia filmului „Yentl”.
10. Principalul grup de lobby al industriei petroliere americane se pregătește să susțină stabilirea unui preț pentru emisiile de carbon. Este cel mai puternic semnal de până acum că producătorii de petrol și gaze sunt pregătiți să accepte eforturile guvernamentale pentru a face față schimbărilor climatice. (WSJ)

11. Țara Galilor a devenit prima țară din Marea Britanie care interzice fumatul în aer liber în zonele unde se află spitale, școli și locuri de joacă pentru copii. O amendă de 100 lire a fost instituită pentru cei care încalcă legea. (TheGuardian)

Interzicerea fumatului este adoptată de obicei în încercarea de a proteja oamenii de efectele fumului pasiv , care includ un risc crescut de boli de inimă, cancer, emfizem și alte boli.
În plus, astfel de legi pot reduce costurile de îngrijire a sănătății , pot îmbunătăți productivitatea muncii și pot reduce costul general al forței de muncă în comunitatea protejată astfel.
12. Prima moleculă de gaz românesc din Marea Neagră va fi anul acesta, scoasă din perimetrul Aurora, de către compania Black Sea Oil & Gas.

,,Eu cred că vom scoate din Marea Neagră mai mult decât putem consuma noi. Dar avem răgaz, până în 2025 probabil, când ar putea să iasă prima moleculă din Neptun Deep… și aici aș face o paranteză: primul gaz românesc, prima moleculă de gaz românesc din Marea Neagră va fi anul acesta. Va fi scoasă de către compania Black Sea Oil&Gas din alt perimetru, Aurora, în zona de nord a litoralului, și vom scoate primul gaz românesc. Este un perimetru mai mic decât Neptun Deep, dar va ieși primul gaz românesc din Marea Neagă, deci vom avea anul acesta primul gaz scos din Marea Neagră”, a declarat ministrul Energiei, luni seară, într-o emisiune la B1 Tv, arată news.ro.
13. Columbia le-a acordat statut oficial celor aproape 2 milioane de refugiați din Venezuela. Aceștia se vor bucura de protecția statului pentru următorii 10 ani, vor putea să se angajeze și să acceseze servicii publice precum cele medicale și de educație. (Link)

De la înfiinţarea sa în 1950, UNHCR a acordat protecţie şi asistenţă la zeci de milioane de refugiaţi din toată lumea. Refugiaţii nu beneficiază de protecţie din partea propriului stat.
Dacă alte ţări nu le permit să intre pe teritoriul lor şi nu îi ajută o dată ajunşi acolo, atunci îi pot condamna la moarte sau la o viaţă intolerabilă în umbră, fără susţinere şi fără drepturi.
Scopul principal al protecţiei refugiatului este aceea de a ajuta la găsirea unor soluţii durabile care să permită refugiaţilor să îşi reconstruiască vieţile cu demnitate şi pace. Există trei asemenea soluţii preferate de către UNHCR: integrare locală, reîntoarcere în ţara de origine odată ce motivele refugiului au încetat să existe, sau relocarea într-o ţară terţă, atunci când refugiatul nu mai poate rămâne în ţara care i-a acordat azil din diferite motive.
14. Un nou studiu din Danemarca arată că mai puțini oameni cu vârsta de peste 70 de ani suferă de accidente vasculare cerebrale, iar și mai puțini oameni de toate vârstele mor din cauza bolii. Accidentele vasculare cerebrale sunt una dintre principalele cauze de deces și invaliditate la nivel mondial. Cercetătorii spun că scăderea se datorează îmbunătățirilor conștientizării accidentului vascular cerebral și scăderii ratei fumatului. (Link)

15. Ministrul Digitalizării anunță că din luna august va fi disponibilă cartea de identitate electronică

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian Teleman, a declarat marţi că probabil cartea de identitate electronică va fi disponibilă în august, ea oferind şi posibilitatea semnăturii electronice, transmite Agerpres.