Știrile pozitive ale zilei, 26 aprilie 2021
#Postat de Carmen Vintu on aprilie 26, 2021
1. Sorana Cîrstea s-a calificat în finala turneului de tenis de la Istanbul
Jucătoarea Sorana Cîrstea, locul 67 mondial, s-a calificat, sâmbătă, în finala turneului de categorie WTA 250 de la Istanbul, transmite News.ro.
Cîrstea a învins-o în semifinale pe sportiva ucraineană Marta Kostiuk, locul 85 WTA, scor 6-4, 6-4.
În ultimul act, românca o va întâlni pe sportiva belgiană Elise Mertens, locul 17 WTA şi favorită principală.
Câştigătoarea turneului va obţine 29.200 de dolari şi 280 de puncte, iar învinsa din finală va primi 16.398 de dolari şi 180 de puncte.
2. Producătorii de lactate: Piaţa a ajuns la 1,5 miliarde euro în 2020, în creştere cu 15%. A crescut consumul local, datorită restricționării călătoriilor și întoarcerii românilor din străinătate

3. Piaţa de fashion online din România va depăşi valoarea de un miliard de dolari, la sfârşitul anului 2021 (PayU)

4. Israel: Prima zi fără niciun deces de Covid, după 10 luni. În curând va începe vaccinarea copiilor cu vârste între 12 – 15 ani
Pentru prima dată, dup 10 luni, nu au fost raportate decese de COVID-19 zilnice în Israel, conform ultimelor cifre ale Ministerului Sănătății din această țară. În datele publicate vineri, numărul total al morților de la debutul pandemiei a rămas neschimbat față de ziua precedentă, respectiv 6.346 de decese.
5. Picturile lui Picasso „îmbătrânesc”, vina este a pânzei de bumbac și a uleiurilor. O echipă internațională de oameni de știință a dezvăluit misterul deteriorării
Misterul degradării picturilor lui Pablo Picasso (1881-1973)a fost rezolvat.
6.Acum, străbunica vă poate face semn cu mâna dintr-o poză veche.
MyHeritage, a adăugat o caracteristică unică la această listă: aducerea la viață a fotografiilor rudelor decedate prin adăugarea de animații, cum ar fi clipitul, datul din cap sau o serie de alte gesturi.Caracteristica se numește Deep Nostalgia – adică nostalgie profundă – și a fost lansată la sfârșitul lunii februarie a acestui an. Inițial, le permitea utilizatorilor să anime pentru câteva secunde o persoană dintr-o poză, ca și cum i-ar fi văzut figura chiar înainte sau imediat după ce fotografia era luată. Subiecții foto își mișcau capetele, clipeau sau zâmbeau într-un mod care părea realist. Utilizatorii MyHeritage au adorat acest lucru; site-ul susține că în doar cinci săptămâni, au creat peste 72 milioane de animații foto.
7. Măsurile autorităților din România pentru romanii care vor merge sa munceasca in Germania
8. Experiment inedit în Franța: 15 oameni au stat 40 de zile izolați într-o peșteră fără ceas și telefon


9. Faza eruptivă a vulcanului Pacaya din Guatemala „s-a terminat”, după aproape 3 luni de activitate
Faza eruptivă a vulcanului Pacaya din Guatemala, ale cărui explozii şi fluxuri de lavă au ţinut în alertă, începând cu 5 februarie, localităţile învecinate, ”s-a terminat”, a precizat vineri Institutul naţional de vulcanologie din această ţară, potrivit AFP.
Vulcanul, cu o înălţime de 2.552 de metri, situat la o distanţă de circa 25 de kilometri sud de Ciudad de Guatemala, nu mai produce decât ”câteva explozii slabe (…), o cantitate mică de cenuşă, vapori de apă şi gaze sulfuroase din abundenţă”, a declarat Emilio Barillas, purtătorul de cuvânt al Institutului naţional de vulcanologie (INSIVUMEH), potrivit agerpres.ro.
10. Noi reguli pentru radio și televiziune – orice conținut sponsorizat de guverne străine trebuie făcut public

11. Caii sălbatici populează zona din jurul Cernobîl, la 35 de ani dupa accidentul nuclear. Pentru oameni zona nu va fi sigură timp de 24.000 de ani

12. Zece cărţi pentru premiul de proză „Ziarul de Iaşi”. Academia Română este partener de onoare
Premiul a devenit deja o tradiţie, în fiecare an acesta revenind autorului celei mai bune cărţi de proză românească apărută în anul anterior.
Lista celor zece
Anul acesta, juriul Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi”, format din scriitorii şi criticii Alexandru Călinescu, Bogdan Creţu, Codrin Liviu Cuţitaru, Doris Mironescu şi Antonio Patraş, i-a nominalizat pe:
• Ioana Pârvulescu – „Prevestirea”, Editura Humanitas
• Bogdan Coşa – „Cît de aproape sînt ploile reci”, Editura Trei
• Şerban Tomşa – „Ninge la Iasnaia Poliana”, Editura Paralela 45
• Veronica D. Niculescu – „Toţi copiii librăresei”, Editura Polirom
• Nora Iuga – „Hipodrom”, Editura Polirom
• Simona Sora – „Complezenţă. Înălţarea la ortopedie. Musafir pe viaţă”, Editura Polirom
• Dan Sociu – „Pluto în Scorpion”, Editura Polirom
• Andreea Răsuceanu – „Vîntul, duhul, suflarea”, Editura Polirom
• Simona Goşu – „Fragil”, Editura Polirom
• Ştefan Manasia – „Cronovizorul”, Editura Polirom
Anul trecut, autorul câştigător al Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” a fost desemnată scriitoarea Ioana Nicolaie, al cărei volum, „Cartea Reghinei”, carte apărută la Editura Humanitas, a fost considerată cea mai bună lucrare în proză a anului 2019. Premiul pentru debut a fost acordat lui Luca Ştefan Ouatu pentru cartea „Cinematic”.
13. „Solenoid”, de Mircea Cărtărescu, a fost nominalizat la ediția 2021 a Premiilor „Lire en poche”, destinate cărțile în format de buzunar

14. O scriitoare franceză, Séverine Danflous, citește din cea mai recentă carte publicată în fața cafenelelor închise din Franța, așteptând redeschiderea acestora (ActuaLitte)
Séverine Danflous are legături decisive cu cinematografia: pe lângă cele două romane ale sale, care se cufundă în acest univers, ea a publicat Tennesse Williams The wild screen, un eseu care reface „legăturile strânse dintre dramaturg și cinema”. Și mai mult, adaptările operelor scriitoarei de pe marele ecran sunt cele care traversează opera, scrise cu dorința de a produce o carte pe care ea dorise întotdeauna să o citească.
15. Pe 22 aprilie a fost celebrată în toată lumea Ziua Pământului
16. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

- Multă forță și un dram de gingășie, de Andrei Dósa, Editura Polirom
- Cruciada copiilor. Cartea lui Monelle. Steaua din lemn, de Marcel Schwob, Editura Tracus Arte
- Rusia, o ecuație complicată, de Armand Goșu, Editura Polirom
- Istoria insulei, de Evgheni Vodolazkin, Editura Humanitas Fiction
- Enigma camerei 622, de Joël Dicker, Editura Trei
- Lasă lumea în urmă, de Rumaan Alan, Editura Litera
- Cea mai mare cacealma. Cum am învățat să fiu atentă, să mă stăpânesc și să câștig, de Maria Konnikova, Editura Publica
- Stretching pentru orice vârstă, de Jessica Matthews, Editura Pilot Books.