Știrile pozitive ale zilei, 24 decembrie 2020
#Postat de Carmen Vintu on decembrie 24, 2020
1. China promite că va deschide cel mai mare radiotelescop de pe planetă pentru restul lumii
Aflat la Pingtang, în provincia Guizhou din sud-vestul Chinei, telescopul sferic cu apertura de 500 m FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope) a devenit cel mai mare din lume după ce a fost finalizat în 2016, depășind Observatorul Arecibo care a deținut această poziție timp de 53 de ani.
După ce două cabluri s-au rupt, radiotelescopul Arecibo s-a prăbușit în noiembrie aducând sfârșitul observatorului. Acum, FAST își deschide porțile pentru oameni de știință din toată lumea.
„Comitetul nostru științific urmărește să deschidă treptat FAST pentru comunitatea internațională”, a declarat pentru AFP Wang Qiming, inspector șef pentru operațiuni și dezvoltare la FAST. China va accepta solicitări în 2021 de la oameni de știință străini care doresc să utilizeze instrumentul pentru cercetările lor.
2. „Foarte multă lume se păcăleşte, mâncând puiul”
Dar, ce tipuri de carne de porc sunt cele mai bune şi mai echilibrate din punct de vedere nutritiv?
Dr. Laura Ene, medic primar diabet şi nutritive: „Muşchiuleţul de porc, este echivalentul din punctul de vedere caloric și al încărcăturii de grăsime, şi cu pieptul de pui, poate fi consumat fără probleme chiar şi de către copii.
Pe locul al doilea stă cotletul de porc. Este varianta ideală pentru o friptură la cuptor. Şi pe locul al treilea, nutritiv vorbind, găsim pulpa de porc.
Sarmalele şi ardei umplut şi varza cu carne din pulpa de porc sunt pe locul trei la categoria de carne de porc pe care aş recomanda-o. O cumpărăm macră, o tocam acasă”.
În toată acestă perioadă, nu carnea de porc este o problemă. Ci pâinea albă în exces asociată acesteia. Ori cantităţile impresionante de cozonac şi alte dulciuri. De ce? Carbohidraţii din aceste alimente, numiţi rapizi, se duc direct în sânge sub formă de glucoză. Pancreasul simte şi secretă insulina, în cantitate mare. Situaţia înseamnă că vă apucă foamea din nou. Chiar dacă abia aţi mâncat.
Dr. Daciana Ispir, medic primar diabet şi nutriţie: „Este o foame agresivă şi îmi va fi greu să mă duc să mănânc o mâncare echilibrată – salată cu o friptură. Deci o să mă duc să mănânc ceva care îmi creste rapid glicemia- ceva dulce, snackuri.”
Prea multă pâine albă, prea mulţi cartofi prăjiţi, prea mult suc, prea multe dulciuri. Înseamnă prea multă glucoză. Ficatul preia glucoza, dar o transformă în trigliceride, în grăsime. Aşadar, de la prea multe dulciuri apare şi steatoza hepatică sau ficatul gras.
Dacă vreţi sărbători mai uşoare din punct de vedere alimentar, reduceţi dramatic dulciurile. Şi nu friptura de porc asociată, perfect, cu o salată de murături!
3. Poliţia din Germania le cere oamenilor să nu se grăbească să-şi denunţe vecinii care fac petreceri de Crăciun
Poliţia din Germania le cere oamenilor să nu sune imediat la poliție dacă li se pare că vecinii fac petreceri de Crăciun. Mai mult, polția „nu va merge din ușă în ușă” să verifice dacă sunt respectate restricâiile, relatează dpa, citată de Agerpres.„Mai întâi aş merge la vecini eu însumi şi, dacă într-adevăr sunt prea mulţi oameni, le-aş cere politicos să respecte regulile”, a spus într-un interviu pentru cotidianul Sueddeutsche Zeitung Joerg Radek, vicepreşedinte al sindicatului poliţiştilor GdP.„Nu ar trebui să sunaţi mereu imediat poliţia. Această pandemie impune, de asemenea, să dăm cu toţii dovadă de puţin curaj civic”, a adăugat el.
4. Vladimir Putin i-a dat lecții de hochei unui copil de 9 ani
Președintele rus Vladimir Putin a participat la o lecție de hochei pe gheață pentru un copil de 9 ani, relatează Reuters.
Lecția, care s-a desfășurat pentru un tânăr fan al acestui sport, Dmitri Așchepkov, și familia lui, a avut loc în Piața Roșie din Moscova.Partida de hochei face parte dintr-un program al guvernului rus numit „Visează împreună cu mine”, prin care mai mulți copii din Rusia sunt ajutați să-și împlinească dorințele de Crăciun.
5. VIDEO | Primul pui de zimbru născut în libertate, în Munții Făgăraș
Primul pui de zimbru născut în libertate, în Munții Făgăraș, a fost surprins în imagini. Puiul a fost observat de rangeri: „turma de zimbri eliberată primăvara trecută păzea cu mare iscusință un ghem drăgălaș de blană”, informează Mediafax.„Dar ce avem noi aici? Vă spunem noi: cel mai frumos cadou pe care luna cadourilor îl putea oferi Munților Făgăraș, primul pui de zimbru, vițel, născut în libertate!”, scriu pe Facebook cei din organizația Conservation Carpathia.
6. China a identificat și expus agenți CIA care operau în Europa și Africa, furând mari cantități de date personale. Oficialii americani cred că Partidul Comunist Chinez vede accesul la date – colectate prin mijloace proprii sau furate – ca un mijloc de protejare a sistemului în fața amenințărilor interne și externe. (Foreign Policy
7. Numărul băncilor digitale s-a triplat în ultimii trei ani, ajungând la aproape 300, dintre care aproximativ jumătate operează în Europa. Numai în 2019 au fost lansate 70 de noi bănci digitale. (Sifted)
8. Vitezele 5G sunt aceleași sau chiar mai mici decât cele LTE la Verizon, arată testele. De vină ar fi tehnologia pe care operatorul american o folosește pentru a suplini rețeaua 5G cu canale 4G. Practic, Verizon a făcut asta pentru a afișa simbol de semnal 5G pe telefoane și în zonele în care nu are decât LTE. (PCMag)
9. Mai bine de o cincime din cele peste 120.000 de magazine care au făcut obiectul unui studiu recent folosesc serviciile Shopify pentru a înșela clienții și a le vinde acestora produse contrafăcute. Multe site-uri au ca scop doar colectarea de date personale, fără a avea intenția de a livra produsele listate. (FT)
10. Program de guvernare. Cu cât va crește Guvernul Cîțu pensiile
Valoarea punctului de pensie va continua să se majoreze anual pentru a acoperi rata inflaţiei şi minim 58,5% din rata de creştere a salariului mediu brut pe economie, se arată în Programul de guvernare depus miercuri la Parlament.
11. Gala GSP 2020 a premiat cei mai buni sportivi ai anului
GALA GSP 2020. Marii câștigători din Ancheta Gazetei Sporturilor
În prestigioasa anchetă a Gazetei Sporturilor vor fi premiați cei mai buni sportivi din anul 2020, aleși printr-un mix unic în media din România, total transparent şi totodată incitant.
Premiile acordate în Gala GSP 2020:
- Cel mai bun fotbalist român
1. Dennis Man
2. Ciprian Deac
3. Nicolae Stanciu - Cel mai bun antrenor
1. Cosmin Olăroiu
1. Răzvan Lucescu
3. Dan Petrescu: - Cel mai bun fotbalist străin din Liga 1
1. Paulo Vinicius
2. Mario Camora
3. Elvir Koljic - Cel mai bun sportiv
1. Simona Halep
2. Ana Maria Popescu
3. Laura Coman
Sportivi de legendă ai României, premiați la Gala GSP 2020
Gazeta a continuat și demersul inaugurat la Gala GSP 2019, acela de a oferi premii de legendă sportivilor emblematici ai României. Ediția trecută au fost laureați Emerich Ienei, Mircea Lucescu, Ilie Năstase, Nadia Comănci, Elisabeta Lipă, Gică Hagi și Ivan Patzaichin.
În 2020, galeria legendelor GSP e completată cu Doina Melinte, Simona Amânar, Anghel Iordănescu, Ladislau Boloni și Cristian Gațu.
12. Jocurile Olimpice de anul viitor, cea mai scumpă Olimpiadă de vară din istorie. Bugetul ediţiei de la Tokyo este de 13 miliarde de euro
Jocurile Olimpice de la Tokyo, amânate un an din cauza pandemiei de coronavirus, ar urma să coste 13 miliarde de euro, au anunţat, marţi, organizatorii evenimentului sportiv, potrivit AFP.
Mărirea semnificativă a bugetului ca urmare a pandemiei şi din cauza măsurilor anti-Covid-19 face ca ediţia de la Tokyo a JO să fie cea mai scumpă Olimpiadă de vară din istorie. Bugetul de la Tokyo îl depăşeşte pe cel de la Londra-2012, care a fost de 15 miliarde de dolari, adică 12,2 miliarde de euro.
Aproximativ zece mii de lucrători din sănătate și premierul Israelului Benjamin Netanyahu au primit ieri vaccinul COVID-19, anunțând începerea campaniei de vaccinare. Peste 17.000 de oameni s-au programat pentru vaccinare, ceea ce a copleșit centrele de asistență. (Haaretz)
13. Aproximativ zece mii de lucrători din sănătate și premierul Israelului Benjamin Netanyahu au primit ieri vaccinul COVID-19, anunțând începerea campaniei de vaccinare. Peste 17.000 de oameni s-au programat pentru vaccinare, ceea ce a copleșit centrele de asistență. (Haaretz)
14. KRUK Romania implementeaza primul robot software pentru managementul creantelor
Decizia KRUK România de a iniţia un parteneriat cu companii care dezvoltă soluţii de automatizare şi se bazează pe inteligenţa artificială a venit în mod natural, fiind expresia transpunerii în fapte a unui obiectiv pe care compania îl are, si anume: transformarea digitală. Într-un viitor nu foarte îndepărtat, inovaţiile roboticii mecanice şi ale celei de software vor marca activitatea de zi cu zi a companiilor.
„Clientul, persoana cu datorii, este în centrul activităţii noastre. Fiecare proiect dezvoltat este menit să ofere cele mai bune soluţii de plată a datoriilor. Ne ascultăm cu atenţie clienţii, le identificăm nevoile şi le oferim soluţii viabile. Robotul software, pe care noi l-am botezat Primo, este extrem de rapid, precis şi reduce în mare măsură timpul de execuţie al unor operaţii financiare„ a spus Tomasz Ignaczak, directorul general al KRUK România.
15. Dispozitivele viitorului care ne transforma stilul de viata
Inteligența artificială echivalează cu simplificarea stilului de viață?
Din momentul în care a fost lansat primul terminal inteligent, viața noastră a devenit mult mai simplă. Căutarea informațiilor se realizează instant (zilnic, 77% dintre oameni utilizează telefonul mobil în acest scop), iar de la căutare și până la achiziționarea de bunuri prin intermediul platformelor mobile nu a mai fost decât un mic pas. Creșterea nivelului de accesibilitate a informațiilor și extinderea capacității benzilor de internet a condus la modificarea modului în care mulți dintre noi lucrează. Astfel, oamenii au început să lucreze mai mult de acasă – telemunca fiind una dintre modalitățile de lucru preferate de un număr din ce în ce mai mare de persoane.