Știrile pozitive ale zilei, 17 aprilie 2021
#Postat de Carmen Vintu on aprilie 17, 2021
1. România și-a îndeplinit promisiunea făcută Chișinăului: încă 132.000 de doze vaccin vor fi trimise peste Prut
România va aloca 132.000 de doze de vaccin AstraZeneca achiziționate de Ministerul român al Sănătății. Asigurarea transportului dozelor de vaccin se va realiza prin Departamentul pentru Situații de Urgență – Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, structuri în cadrul Ministerului Afacerilor Interne din România.România a trimis deja peste Prut circa 72.000 de doze în lunile februarie și martie, fapt ce a deblocat vaccinarea pentru medicii din Republica Moldova, iar acum s-a intrat în cea de-a doua fază de vaccinare.
2. Mercedes a prezentat EQS, prima sa limuzină complet electrică. Autonomia promisă este de până la 770 km
Mercedes Benz EQSFoto: Mercedes BenzMercedes – Benz a prezentat prima sa limuzină complet electrică, EQS, un model care va fi lansat în a doua parte a anului în Europa, va costa peste 100.000 de euro și are și o variantă în care autonomia promisă este de 770 km. Pe noua platformă germanii vor lansa și SUV-uri electrice. Noul model se vrea a fi un concurent pentru Tesla Motors. EQS este echivalentul electric al S Klasse și va fi produs în Germania.
3. Pentagonul a confirmat că imaginile în care apare un OZN sunt reale
Imaginile cu obiectele neidentificate, în formă piramidală, au fost realizate de Marina SUA, a declarat purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Sue Gough. Ea a mai confirmat autenticitatea altor imagini, în care apar obiecte neidentificate în formă de sferă, în formă de „ghindă” şi un altul care avea caracteristici „metalice”.(ALEPH.ro)
4. Economia Chinei, într-o puternică revenire post-COVID: creștere record de 18,3%
Economia Chinei a crescut cu 18,3% în primul trimestru al lui 2021 comparat cu aceeași perioadă a anului trecut. Este cea mai mare creștere a PIB-ului, din momentul în care Beijingul a început să ofere statistici trimestriale, în 1992.
Creșterea s-a datorat în mare parte cererii interne şi externe robuste şi a sprijinului autorităţilor pentru firmele mai mici.
Chiar și așa, cifrele sunt sub așteptări. Un sondaj Reuters realizat anterior printre economiști estima creșterea la 19%.
Sursa: LIBERTATEA
5. Studenții de la Universitatea Tehnică din Munchen au dezvoltat o dronă cu defibrilator
Potrivit celor 58 de studenți din 21 de țări, reuniți în cadrul proiectul Horyzn, drona cu defibrilator, aflată în faza de testare, are un timp de intervenție de cel puțin două ori mai rapid decât o ambulanță, scrie Bild. „Drona ar trebui să ajute ori de câte ori durează prea mult până la intervenția unei ambulante.
sursa :Libertatea
6. „18 scriitori români în viziunea graficienilor lumii”, expoziţie a Muzeului Naţional al Literaturii Române la mall
Expoziţia „18 scriitori români în viziunea graficienilor lumii” a Muzeului Naţional al Literaturii Române va fi deschisă în perioada 18 aprilie – 4 mai la Bucureşti Mall Vitan.
Expoziţia reuneşte desene ale unor artişti din Africa de Sud, Argentina, Australia, Azerbaidjan, Belgia, Brazilia, Canada, China, Croaţia, Danemarca, Egipt, Filipine, Finlanda, Franţa, Ghana, Indonezia, Iran, Irak, Japonia, Malaiezia, Marea Britanie, Mexic, Olanda, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Spania, SUA, Ucraina şi Ungaria.Printre lucrările care se remarcă se află desenul care îl înfăţişează pe dramaturgul Eugen Ionescu în stil oriental. (News.ro. )
7. Finlanda propune să găzduiască summitul Biden-Putin
Finlanda a propus să găzduiască summitul propus de către Joe Biden lui Vladimir Putin, a anunţat vineri preşedinţia finlandeză, la Helsinki, relatează AFP.
Această ţară nordică, gazda unui summit al lui Donald Trump cu Putin în 2018, ”a transmis atât Washingtonului, cât şi Moscovei” ”voinţa sa de a organiza” întâlnirea, declară pentru AFP cabinetul preşedintelui finlandez Sauli Niinistö. (NEWS.RO )
8. Ministrul Finanţelor: Aproximativ 40 de milioane lei, reprezentând pensiile speciale pentru senatori şi deputaţi, au fost transferaţi în Fondul de Rezervă Bugetară pentru 2021
Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a anunţat vineri că aproximativ 40 de milioane lei, reprezentând pensiile speciale pentru senatori şi deputaţi, au fost transferaţi în Fondul de Rezervă Bugetară pentru anul 2021.
Aproximativ 40 de milioane lei, reprezentând pensiile speciale pentru senatori şi deputaţi, au fost transferaţi în Fondul de Rezervă Bugetară pentru anul 2021. Această sumă va putea fi astfel folosită acolo unde avem nevoie urgentă, respectiv pentru lupta împotriva pandemiei Covid-19 şi sprijinirea celor vulnerabili”, scris ministrul vineri pe pagina sa de Facebook.
Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a anunţat la înnceputul lunii martie că secretariatul general al forului legislativ a semnat pe data de 8 martie 256 de ordine prin care sunt eliminate pensiile speciale pentru foştii senatori. Ea a adăugat că astfel vor fi economisiţi lunar la bugetul de stat peste 1,5 milioane lei.Parlamentul a votat în ianuarie eliminarea pensiilor speciale ale foştilor senatori şi deputaţi, legea fiind deja promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.
9. Actorii Victor Rebengiuc şi Rodica Lazăr şi balerina Alice Minoiu susţin campania de vaccinare anti-Covid în videoclipul „Drumul Responsabilităţii”, care atrage atenţia asupra mai multor domenii afectate de pandemie, precum industria Horeca, cultura, sportul şi educaţia.
Mesajul este transmis prin vocea actorului Victor Rebengiuc. În clipul regizat de Bogdan Daragiu apar actriţa Rodica Lazăr şi balerina Alice Minoiu.
„Ni s-a spus de multe ori că noi, românii, ne gândim doar la binele nostru. Că nu ne pasă de ceilalţi. Că atunci când cineva are o problemă şi este căzut la pământ, alegem să ne uităm în altă parte. Iar atunci când chiar avem la ce ne uita, nu suntem în stare să vedem. Ni s-a spus că nu ştim să privim cerul sau să vedem soarele din spatele norilor. Că nu ştim să ne bucurăm chiar şi atunci când viaţa nu respectă planurile la care visam. Sau că nu ştim să găsim soluţii atunci când pare că nu mai e nicio şansă. Dragii mei, am mai avut cu toţii momente de îndoială. Dar până la urmă am găsim înţelepciunea de a alege drumul cel bun. Suntem responsabili şi ne respectăm unii pe ceilalţi”, este mesajul transmis, în clip, prin vocea actorului Victor Rebengiuc.
10. Ziua Internaţională a Monumentelor şi Siturilor, marcată de Muzeul Naţional Controceni printr-o expoziţie dedicată regilor Ferdinand şi Maria
Expoziţia va putea fi vizionată pe site-ul Muzeului Naţional Cotroceni, în perioada 18 aprilie – 15 mai, pe pagina de Facebook a instituţiei, dar şi într-o selecţie prezentată pe pagina oficială a ICOMOS.Muzeul Naţional Cotroceni, situat în Palatul Cotroceni, monument istoric de importanţă naţională, va marca Ziua Internaţională a Monumentelor şi Siturilor, sărbătorită prin decizia UNESCO, în fiecare an, pe 18 aprilie, prin lansarea online a expoziţiei „Ferdinand şi Maria, un destin comun: România Mare”. ( News.ro )
11. Gustavo Dudamel, numit director muzical al Operei din Paris / Dirijorul venezuelean conduce Orchestra Filarmonicii din Los Angeles, unde își va păstra postul de director
Venezueleanul Gustavo Dudamel, un dirijor-vedetă aclamat pe cele mai importante scene ale lumii, a fost numit director muzical al Operei din Paris, a anunţat instituţia vineri, potrivit AFP, citată de Agerpres.
Maestrul în vârstă de 40 de ani, care îi succede elveţianului Philippe Jordan, va prelua funcţia în august pentru un mandat de şase ani.
Gustavo Dudamel s-a declarat „extrem de emoţionat şi recunoscător” pentru această numire la „această instituţie magnifică”, adăugând că nu „a ezitat nicio clipă să spună ‘da’ „.sursa :G4Media.ro
12. Vânzările de autoturisme Dacia în Europa au crescut cu peste 67% în martie față de anul trecut
Vânzările de autoturisme Dacia în Europa au înregistrat în martie un avans de 67,4%, iar cota de piaţă a producătorului de automobile a urcat la 2,5%, de la 2,4% în perioada similară din 2020, arată datele publicate vineri de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), transmite Reuters, citată de Agerpres.
Un număr de 34.200 de autoturisme Dacia au fost înmatriculate în martie în Europa, comparativ cu 20.433 în perioada similară din 2020.
13. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, va participa la Kiev la sărbătorirea a 30 de ani de la proclamarea independenţei Ucrainei. Ursula von der Leyen a declinat invitaţia preşedintelui Zelenski
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a acceptat invitaţia preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, şi se va deplasa la Kiev la sfârşitul lui august pentru a reprezenta UE la ceremoniile organizate cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la proclamarea independenţei Ucrainei, relatează Agerpres,conform AFP.În schimb, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut cunoscut că nu va putea merge la Kiev pentru aceste ceremonii.sursa : consilium.europa.eu
14. Mugur Isărescu :„Nu vedem motive pentru reduceri suplimentare ale dobânzii de politică monetară”
„Pe plan monetar, nu vedem motive pentru reduceri suplimentare ale ratei de politică monetară și suntem pregătiți să asigurăm flexibilitatea obiectivelor noastre de inflație, având în vedere nivelurile destul de ridicate ale datoriei. În ceea ce privește cursul de schimb, suntem pregătiți să asigurăm mai multă flexibilitate având în vedere rolul acestuia de ancoră a încrederii sociale în cazul României”, arată guvernatorul.sursa:economedia.ro
15. Tratamentul fiscal al tranzacțiilor cu criptomonede în România: ce taxe și impozite trebuie plătite
În România, tranzacțiile cu monede virtuale au fost pentru prima dată reglementate în 2019, prin intermediul Legii 30/2019, care a introdus în Codul Fiscal prevederi referitoare la impozitarea veniturilor obținute astfel. Conform acestor reglementări, veniturile din transferul de monedă virtuală se încadrează în categoria veniturilor din alte surse și sunt supuse regimului fiscal specific pentru această categorie, cu anumite particularități. Una dintre particularități este aceea că determinarea impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale aplicabile este în sarcina celor care realizează veniturile, nu în sarcina plătitorilor de venit (cum este în cazul altor venituri din aceeași categorie). Chiar și pentru schimburile efectuate prin intermediul platformelor de tranzacționare, obligația de raportare rămâne în sarcina utilizatorilor.
sursa: economedia.ro