Current track

Title

Artist


Societatea de Cultură Macedo-Română, fondată pe 23 septembrie 1879

#Postat de on septembrie 23, 2024

Societatea de Cultură Macedo-Română (SCMR) este o organizație culturală a aromânilor din România, fondată pe 23 septembrie 1879 ca succesoare a Comitetului Macedo-Român, înființat în 1860. Scopul principal al SCMR este conservarea și promovarea limbii și culturii aromâne, având o influență majoră asupra istoriei acestei comunități. Societatea primește sprijin din partea statului român și îi consideră pe aromâni etnici români cu trăsături culturale distincte care trebuie protejate.

SCMR, cea mai veche organizație culturală aromână, a fost recunoscută juridic printr-un decret emis de domnitorul Carol I la 15 aprilie 1880. Ea a urmat Comitetului Macedo-Român, înființat în București în 1860 la inițiativa istoricului aromân Dimitrie Cozacovici și sub patronajul lui Alexandru Ioan Cuza.

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Societatea_de_Cultur%C4%83_Macedo-Rom%C3%A2n%C4%83#/media/Fi%C8%99ier:Stindardul_Societ%C4%83%C8%9Bii_de_Cultur%C4%83_Macedo-Rom%C3%A2ne,_avers.png

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Societatea_de_Cultur%C4%83_Macedo-Rom%C3%A2n%C4%83#/media/Fi%C8%99ier:Stindardul_Societ%C4%83%C8%9Bii_de_Cultur%C4%83_Macedo-Rom%C3%A2ne,_revers.png

Organizația are ca misiune păstrarea limbii, culturii, tradițiilor și identității aromâne, inclusiv în rândul tineretului. De asemenea, ea promovează legături culturale între aromânii din diverse comunități și popoarele cu care aceștia conviețuiesc. SCMR este o organizație non-profit care beneficiază de sprijin material și moral din partea statului român și este recunoscută ca asociație de utilitate publică din 2008. Societatea susține că aromânii sunt etnici români cu particularități care merită păstrate.

De-a lungul timpului, SCMR a sprijinit înființarea școlilor și publicațiilor pentru aromâni, de unde au ieșit numeroși autori de literatură aromână. A susținut, de asemenea, biserici pentru aromâni și a distribuit gratuit manuale și cărți de cult în limba aromână și română. Publicațiile sale includ „Albumul macedo-român”, fondat de V.A. Urechia în 1880, și „Revista Macedoniei”, care ulterior s-a unit cu „Românul de la Pind”.

Unul dintre momentele esențiale în istoria SCMR a fost contribuția la emiterea de către sultanul otoman Abdul Hamid al II-lea, în 1905, a unui decret care recunoștea millet-ul vlah, oferindu-le aromânilor statut de grup etnolingvistic distinct în Imperiul Otoman, cu drepturi civile, administrative, școlare și bisericești. SCMR a sprijinit, de asemenea, formarea Societății de cultură Meglenia pentru meglenoromâni.

Activitatea SCMR a fost suspendată în 1948, odată cu instaurarea regimului comunist în România, dar a fost reactivată după Revoluția din 1989. În anii următori au apărut și alte organizații culturale aromâne. În 2019, Banca Națională a României a emis o monedă jubiliară pentru a marca 140 de ani de la înființarea SCMR.

De-a lungul istoriei sale, conducerea SCMR a inclus personalități remarcabile, precum Vasile Alecsandri, Dimitrie Brătianu, Ioan D. Caragiani, Ion I. Câmpineanu, Dimitrie și Ion Ghica, Titu Maiorescu și V.A. Urechia. Printre fondatori s-au numărat și Mihail Kogălniceanu, precum și mitropolitul Calinic Miclescu. În 2020, președintele SCMR era Ion Caramitru, actor, regizor și politician de origine aromână.

Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Societatea_de_Cultur%C4%83_Macedo-Rom%C3%A2n%C4%83


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *