Și în acest an sunt școli fără autorizație de la pompieri
#Postat de Gianina Buftea on septembrie 2, 2024
Pompierii nemțeni au constatat, în urma controalelor făcute în unitățile de învățământ nemțene, în perioada ianuarie-iulie, 154 de deficiențe, dintre care șapte au fost înlăturate și au fost totodată aplicate 14 de sancțiuni contravenționale sub formă de avertisment, dar și 8 amenzii contravenționale, dintre care șase pentru funcționarea fără deținerea autorizației la incendiu. Cuantumul amenzilor aplicate este de 153.000 lei, dintre care pentru funcționarea și punerea în funcțiune fără deținerea autorizației la incendiu, 150.000 lei.
”Trecând de partea care ține de avizarea și autorizarea construcțiilor cu destinație de învățământ, care este un subiect destul de sensibil și a fost dezbătut în ultimii 6-7 ani, pe parcursul anului 2024 au fost emise 7 autorizații executate la incendiu pentru clădiri noi ale unităților de învățământ, 6 pentru clădiri existente, la care s-au făcut modernizări, extinderi, reabilitări, și au fost depuse 14 solicitări pentru emiterea autorizației executate la incendiu. În ceea ce privește atât deținerea autorizației executate de securitate la incendiu, cât și dotările principale ale unității de învățământ, vă prezint și niște indicatori centralizatori, și anume 164 de clădiri din județul Neamț, clădiri cu destinație de învățământ, au autorizație la incendiu. Pentru 543 nu este necesară emiterea acestei autorizații, deoarece sunt construcții vechi, dinainte de anii 90, care nu au suferit modificări. Necesitatea emiterii autorizației în cazul acestor construcții apar doar în situația în care se fac modernizări sau reabilitări, extinderi. Un număr de 18 construcții funcționează fără a deține autorizație. Un număr care cumva se menține la o medie de 17-18. Această lista a clădirilor care funcționează fără autorizație la incendiu este într-o continuă dinamică, adică nu sunt aceleași construcții care funcționează fără acest act normativ în ultimii șapte ani, dar dintre ele sunt și care persistă cu această situație. 51 de clădiri sunt dotate cu hidranți interiori sau exteriori de incendiu, 70 sunt echipate cu instalații de decretare, semnalizare și alarmare la incendiu și 261 sunt echipate cu iluminații de securitate pentru evacuare. În ceea ce privește dotarea cu instalații de detecție, cât și cele de hidranți interiori și exteriori, fac precizarea că anumite categorii de construcții, chiar cu destinație de învățământ, sunt obligatoriu să fie dotate cu aceste instalații. Totul ține de suprafețe, de numărul de utilizatori, dacă au suferit sau nu modernizării de la darea în folosință, astea fiind principalele aspecte de care trebuie să ținem cont când analizăm”, a precizat col. Adrian Constantin, șef Inspecția de Prevenire, I.S.U. Neamț.
Pe lista neagră a clădirilor de învățământ care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu sunt:
1. Școala Gimnazială Tămășeni – corp grădiniță și dispensar, sat Tămășeni;
2. Școala Gimnazială Petricani – corp școală – sat Țolici;
3. Școala Gimnazială Petricani – Centru Comunitar Integrat sat Țolici;
4. Liceul cu Program Sportiv – clădirea din str. Obor, Piatra-Neamț;
5. Colegiul Național ”Gheorghe Asachi” Piatra Neamț – sală de sport;
6. Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” Piatra Neamț (s-a amenajat un spațiu destinat funcționării unei grădinițe);
7. Grădinița Particulară Cristos Rege Piatra Neamț;
8. Școala Gimnazială Cordun – Reabilitare Corp A, sat Pildești, comuna Cordun;
9. Comuna Oniceni – Școala Primară Pietrosu, comuna Oniceni;
10. Școala Gimnazială Văleni – școala cu clasele I-VIII, comuna Văleni;
11. Școala Gimnazială Agapia – școala cu clasele I-VIII, sat Filioara, comuna Agapia;
12. Școala Gimnazială „Nicolae Grigorescu” – grădiniță, sat Agapia, com. Agapia;
13. Clubul Copiilor Târgu Neamț;
14. Școala Profesională Oglinzi – Comuna Răucești;
15. Școala Gimnazială „Iulia Hălăucescu” grădiniță – comuna Tarcău;
16. Școala Primară Elisei – Piatra-Neamț – Biserica Penticostală;
17. Școala Gimnazială „Nicolae Apostol” – comuna Ruginoasa;
18. Grădinița cu program prelungit nr. 2 – corp B – oraș Târgu Neamț.
”Dintre cele 18 obiective, Școala Gimnazială Tămășeni și Liceul cu Program Sportiv Piatra Neamț se mențin pe această listă de o perioadă destul de lungă de timp, aproximativ 6-7 ani. Încercăm în fiecare an să acordăm asistență tehnică în ceea ce privește obținerea acestei autorizații și este primul an în care aplicăm și amenzi contravenționale. Pentru că până în 2024, am încercat să ne axăm mai mult pe partea de asistență tehnică. Aceste sancțiuni au fost aplicate nu unităților de învățământ, ci autorităților publice locale, care sunt proprietari ai acestor construcții și au puterea efectivă de a duce la îndeplinire această sancțiune”, a mai precizat col. Adrian Constantin, șeful Inspecției de Prevenire, I.S.U. Neamț.