Current track

Title

Artist


Se credea în Vestul sălbatic-numai că era pe drumurile din Bârlad

#Postat de on noiembrie 26, 2019

Se credea în Vestul sălbatic-numai că era pe drumurile din Bârlad

Polițiștii bârlădeni efectuează cercetări față de un bărbat din Iana, depistat conducând pe drumurile publice ale județului Vaslui, încălcând prevederile legale în vigoare.

La data de 20 noiembrie a.c., ora 19:00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Bârlad – Biroul Rutier au depistat în municipiul Bârlad, un autoturism înmatriculat în județul Galați, condus de către un bărbat în vârstă de 71 de ani, din localitatea Iana, județul Vaslui. Autoturismul sus-menționat fusese implicat într-un eveniment rutier soldat cu pagube materiale.


Odată cu verificările efectuate de polițiști, s-a constatat că bărbatul nu deține permis internațional de conducere care să-i confere dreptul de a conduce autovehicule în România, acesta prezentând doar un permis de conducere eliberat de autoritățile din Statele Unite ale Americii.

În cauză, a fost întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere faptă prevăzută și pedepsită de articolul 335, alineat 2 din Codul Penal.

Reamintim persoanelor aflate în situații similare, cadrul legislativ aplicabil!

Cadrul legal privind circulația autovehiculelor în traficul internațional este reglementat la Secțiunea a 6-a din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația de drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Astfel, în conformitate cu prevederile art. 83, alin. (1) – (2) din actul normativ mai sus indicat :
(1) Au dreptul să conducă autovehicule pe drumurile publice din România, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 20 şi art. 23 alin. (1), titularii permiselor de conducere naţionale valabile, eliberate de autorităţile:
a) statelor membre ale Convenţiei asupra circulaţiei rutiere, prevăzută la art. 82 alin. (2) (încheiată la Viena la 8 noiembrie 1968 şi ratificata de România prin Decretul nr. 318/1980);
b) statelor membre ale Uniunii Europene;
c) statelor cu care România a încheiat un tratat privind recunoaşterea reciproca a permiselor de conducere auto.


(2) Pentru a conduce un autovehicul pe teritoriul României, persoanele care sunt titulare ale unui permis de conducere naţional eliberat de autorităţile unui stat care nu este membru al Convenţiei asupra circulaţiei rutiere şi nici membru al Uniunii Europene ori cu care România nu a încheiat un tratat privind recunoaşterea reciproca a permiselor de conducere auto trebuie să posede şi permis de conducere internaţional.

Sancțiunea penală în cazul nerespectării condițiilor legale anterior menționate este prevăzută de art. 335 din Codul penal:
“Conducerea unui vehicul fără permis de conducere
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”

Cristina Rădulescu


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *