Schimbările climatice, o urgenţă globală
#Postat de Antoniu Lovin on aprilie 16, 2021
Cunoscuta revistă Scientific American a anunțat că va înceta să utilizeze termenul „schimbări climatice” în articolele despre încălzirea globală provocată de om și să folosească „urgența climatică”. „Jurnalismul ar trebui să reflecte ceea ce spune știința: situația de urgență climatică este aici”, a declarat, luni, editorul Scientific American, Mark Fischetti într-o postare despre decizia revistei. Pentru a-și susține punctul de vedere, Fischetti a subliniat numărul crescând al dezastrelor legate de vreme, pe care majoritatea oamenilor de știință sunt de acord că provin din schimbările climatice.
Cea mai veche revistă publicată continuu din SUA, Scientific American, nu este singura care a luat decizia de a evidenția ceea ce vede ca o urgență care necesită acțiuni imediate. În acest sens s-au alăturat revistele Columbia Journalism Review, Nation, The Guardian, Noticias Telemundo, Al Jazeera, Asahi Shimbun și La Repubblica.

Săptămâna trecută, Administrația Națională Oceanică și Atmosferică SUA a anunțat că, în ciuda pandemiei, care a restrâns călătoriile și activitatea economică, nivelurile de dioxid de carbon și metan din atmosfera Pământului au continuat să crească, atingând cele mai ridicate niveluri din ultimii 3,6 milioane de ani. Ultima dată când CO2 a fost la nivelurile sale actuale, nivelul mării globale a fost cu 78 de picioare mai mare decât în prezent și temperatura medie globală a fost de 7 grade Fahrenheit mai caldă. Oamenii de știință au avertizat: cantitatea crescută de dioxid de carbon din atmosfera Pământului cauzată de activitatea umană a încălzit deja temperaturile globale cu 2 grade Fahrenheit și topeste rapid calotele polare.
Dacă încălzirea globală nu este încetinită dramatic și temperaturile medii globale cresc cu 7,2 grade (4 grade Celsius), peste o treime din întregul platou de gheață din Antarctica va fi expus riscului de prăbușire, a declarat un al doilea studiu realizat de cercetătorii de la Universitate din Reading, scufundând țări întregi și state precum Florida și declanșând cea mai mare migrație din istoria omenirii.
Dar creșterea nivelului mării este doar una dintre mai multe amenințări cu care se confruntă omenirea dacă temperaturile globale continuă să crească, așa cum a arătat clar Scientific American și multe alte mijloace de informare în masă. „Nerespectarea cantității de dioxid de carbon din atmosferă va face căldura extraordinară, furtunile, incendiile sălbatice și topirea gheții din rutina zilnică și ar putea „face o porțiune semnificativă din Pământ nelocuibilă ”, se arată în comunicat, citat dintr-un articol din , unde altundeva, Scientific American. Sursa: news.yahoo.com