Current track

Title

Artist


Sateliții care au spionat armele nucleare sovietice, rezolvă acum misterele ecologice ale planetei

#Postat de on ianuarie 8, 2021

Au spionat bombele atomice sovietice iar acum rezolvă misterele ecologice ale planetei. Imaginile din sateliții Corona ridicați în timpul Războiului Rece ajută oamenii de știință să completeze modul în care noi oamenii ne-am schimbat prin intervențiile noastre planeta în ultima jumătate de secol, informează cunoscuta publicație nytimes.com.

Programul CORONA [1] a cuprins o serie de sateliți strategici americani de recunoaștere produși și operați de către Direcția științei și tehnologiei Agenției Centrale de Informații (CIA) cu asistență substanțială din partea Forțelor Aeriene ale SUA. Sateliții CORONA au fost folosiți pentru supravegherea fotografică a Uniunii Sovietice (URSS), a Chinei și a altor zone începând din iunie 1959 și terminând în mai 1972. Scopul principal al programului a fost dezvoltarea unui satelit fotografic pentru a înlocui avionul spion U-2 de supraveghere a blocului sino-sovietic, determinând dispunerea și viteza de producție a rachetelor sovietice și a activelor bombardierelor cu rază lungă de acțiune. Programul CORONA a fost, de asemenea, utilizat pentru a produce hărți și diagrame pentru Departamentul Apărării și alte programe de cartografiere ale guvernului SUA.

Foto: Capsula satelitului Corona

Un satelit al programului Corona a fost recuperat în aer, iar o parte din imaginile îngregistrate apar în filmul „Un punct în timp: Povestea Coronei”, coprodus de Agenția Centrală de Informații și Oficiul Național de Recunoaștere. A nu putea vedea pădurea pentru copaci nu este doar un colocviu pentru Mihai Niță – este un dezavantaj profesional. „Când intru în pădure, nu văd decât 100 de metri în jurul meu”, a spus dr. Nita, inginer forestier la Universitatea Transilvania din Brașov, în România. Interesul cercetării Dr. Niță – istoria pădurilor din Europa de Est – depinde de o perspectivă mai vastă și mai îndepărtată decât poate oferi ochii. „Trebuie să vezi ce s-a întâmplat în anii ’50 sau chiar acum un secol”, a spus dr. Niță. „Aveam nevoie de un ochi pe cer”.

Pentru cartografierea istoriei unui peisaj, silvicultorii precum Dr. Niță depindeau de mult de hărți și inventare tradiționale de copaci care ar putea fi pline de inexactități. Dar acum au o vedere de amplă de la înălțime care este produsul unui program american de spionaj din secolul al XX-lea: proiectul Corona, care a lansat sateliți clasificați în anii 1960 și 70 pentru a analiza secretele armatei sovietice. În acest proces, sateliții au adunat aproximativ 850.000 de imagini care au fost păstrate clasificate până la mijlocul anilor 1990.

Ecologiști moderni care cronicizează habitate prețioase sau pierdute au dat o a doua viață imaginilor Corona. Împreună cu unele calculele moderne, instantaneele din spațiu au ajutat arheologii să identifice siturile antice, au demonstrat modul în care craterele lăsate de bombele americane în timpul războiului din Vietnam au devenit iazuri de pești și au povestit remodelarea acoperirii copacilor din Europa de Est după cel de-al doilea război mondial. Chiar dacă sunt statice, fotografiile panoramice conțin amprente discernabile – colonii de pinguini din Antarctica, movile de termite din Africa și trasee de pășunat de bovine din Asia Centrală – care dezvăluie viețile dinamice ale locuitorilor pământești de mai jos. „Este Google Earth în alb și negru”, a spus Cătălina Munteanu, biogeograf la Universitatea Humboldt din Berlin, care a folosit imagini Corona pentru a arăta că marmotele s-au întors pe aceleași vizuini de-a lungul deceniilor de practici agricole distructive din Kazahstan.

Foto: imagini preluate de sateliții Corona/ Sursa: nytimes.com

Sistemele moderne precum sateliții Terra, Aqua, Copernicus și Landsat oferă oamenilor de știință din domeniul mediului imagini actualizate în mod regulat ale suprafeței planetei la o rezoluție mai detaliată decât fotografiile înregistrate de Corona.


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *