Current track

Title

Artist


Relația omului cu natura. Beneficiile statului în natură

#Postat de on august 6, 2019

Relația omului cu natura. Beneficiile statului în natură

Nu există nicio îndoială că petrecerea timpului în natură îmbunătățește atât sănătatea mentală, cât și cea fizică. Asta susține autoarea Louisa Chalmer, în articolul său.

Când stăm în mijlocul naturii, sănătatea noastră — și cea fizică, și cea psihică – are numai de câștigat. Numeroase studii au demonstrat că o banală plimbare prin pădure, de exemplu, alungă stresul, oboseala și ține depresia departe.

foto ilustrativ

Vă gândiți la dvs. ca la o „persoană a naturii”?

 

Cercetătorii care studiază relația dintre oameni și mediile lor au descoperit că, cu cât petrecem mai mult timp în natură, cu atât considerăm legătura noastră cu lumea naturală ca parte a sentimentului nostru de sine (ei numesc aceasta ca pe o „relație cu natura”). Într-un studiu din 2008, s-a demonstrat că persoanele care au petrecut mai mult timp în natură au avut tendința de a fi mai fericite, au prezentat o vitalitate mai mare și au fost mai empatice și proactive în viața lor.

Vestea bună este că pentru a avea o relație puternică cu natura nu este nevoie să trăiești într-un spațiu larg deschis.

Cercetătorii au descoperit că sănătatea și bunăstarea se îmbunătățesc atunci când spațiile verzi urbane sunt vegetate mai dens și au un număr mai mare de păsări; peisajele stradale au calități estetice mai plăcute; iar suburbiile rezidențiale au mai mult spațiu verde. În plus, un studiu din 2017 a arătat o asociere pozitivă între calitatea vegetației și relația cu natura din orașe.

Un studiu din 2014 a arătat că oamenii tind să aibă o stare de spirit și un comportament mai bun doar prin vizualizarea imaginilor naturii.

Poate că nu este surprinzător, reacția lor este cea mai mare atunci când imaginea este uimitoare, mai degrabă decât banală – și, în general, psihologii consideră percepția și aprecierea frumuseții ca pe o forță a caracterului care ne permite să simțim emoții puternice, auto-transcendente.

 

Natura are în mod clar un efect vindecător asupra relației noastre cu noi înșine și unul cu celălalt.

 

Un studiu din 2018 a descoperit că persoanele care au petrecut timp în natură în fiecare zi timp de 30 de zile au avut, în general, o stare bună de sănătate, fericire și conectare la natură.

Tot la capitolul sănătate psihică, statul în natură ne ajută să avem o memorie mai bună, să avem o putere de concentrare mai mare și să fim mai creativi, lucru util chiar și în găsirea unor soluții la sarcinile cele mai comune care ne dau bătăi de cap. Pe de altă parte, timpul pe care îl petrecem în natură ne mai ajută și să avem o vedere mai bună, un sistem imunitar puternic, o tensiune arterială optimă și reduce chiar și inflamațiile. Astfel, nu doar că vom trăi mai mult, dar vom trăi și mai bine.

 

Așadar, fă-ți un obicei din a petrece mai mult timp în natură.  Deschideți toate simțurile și concentrați-vă asupra a ceea ce vă înconjoară. Petreceți-vă regulat timp în medii pe care le găsiți uimitoare și convingătoare.

 


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *