Producția cehă ,,Solo”, film documentar ce poate fi urmarit la Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, duminică, 26 SEPTEMBRIE
#Postat de Carmen Vintu on septembrie 21, 2021
KINEDOK este un program ce promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șapte țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Norvegia, Bulgaria și România.
Fiecare țară contribuie la catalogul comun cu unele dintre cele mai interesante documentare produse în ultimii ani, care rulează apoi în sute de locații din toate cele șapte teritorii, generând astfel o comunitate culturală impresionantă. Un obiectiv important al proiectului este acela de a diversifica și extinde lanțul de distribuție dincolo de sălile de cinema, organizând proiecții în orice spațiu unde vizionarea unui film are potențialul de a deveni o experiență comunitară (galerii, muzee, baruri, biblioteci, case de cultură etc.). Un alt obiectiv al proiectului este acela de a prelungi și îmbogăți experiența cinematică prin discuții cu regizori, producători, protagoniști sau alți invitați care au legătură cu tema filmelor, încurajând astfel dialogul social și dezvoltarea unui public activ.
Duminică, 26 SEPTEMBRIE, de la ora 12.00 , la sediul central al muzeului, putem să urmărim împreună a doua din cele 8 proiecții propuse, pentru acest an, respectiv producția cehă Solo. Producție cehă, filmul prezintă povestea lui Martin Perano, un pianist și compozitor argentinian tânăr, virtuoz, a cărui viață a fost întoarsă pe dos de o boală mintală. Acesta a petrecut ultimii ani în cel mai mare spital psihiatric din America de Sus, El Borda în Buenos Aires. După externare, Martín s-a întors în casa aproape pustie a părinților săi, unde cea mai mare îngrijorare este să învețe să trăiască liber și să se întoarcă la pian, care nu l-a părăsit nici la institut. Regizorul observă răbdător întoarcerea lui Martín; în interviurile cu cei dragi, află mai multe despre trecutul lui, abordând liric viața interioară a unei persoane obsedate de creație, capabilă de a-și găsi puterea în hipersensibilitate.
„Ceilalți pacienți stăteau în liniște, ascultând această sonată curioasă a degetelor care loveau masa. După câteva minute, Martín încheia. Emoții puternice se puteau citi în ochii audienței de parcă ar fi ascultat muzică adevărată” Regizor Artemio Benki, 2019.
Intrarea este liberă
Sursa:
ORGANIZATOR LOCAL: Muzeul Vasile Pârvan
ORGANIZATOR NAŢIONAL: Asociația One World Romania//21.09.2021
Organizator, dr. Mircea Mamalaucă