Probleme cu transportul școlar la Bălțătești și Văleni
#Postat de Gianina Buftea on septembrie 18, 2024
La Bălțătești, primăria nu s-a descurcat în a asigura transportul elevilor la sălile de curs, susține conducerea Prefecturii Neamț. La Bălțătești este o problemă cu transportul școlar, în sensul că șoferul care a fost pe microbus a demisionat, având mai multe prelungiri de contract în ultimii 3 ani. Acesta nu a mai vrut să continue, s-a organizat un concurs de angajare, dar din cauza condițiilor nu s-au prezentat persoane care să îndeplinească aceste criterii. Între timp, părinții s-au descurcat cum au putut pentru ca micuții să ajungă la cursuri.
”Nu știu cât a fost acolo grijă pentru așa ceva, am înțeles că microbuzul respectiv nici nu avea ITP, cel puțin pe 9 septembrie, așa știu. Și acum, ce am discutat eu și cu domnul prefect, o variantă la care ne-am gândit noi, ar fi să discutăm cu autoritatea locală, așa văd eu, o hotărâre de Consiliu Local, prin care să angajeze transport pentru o perioadă de lună de zile cu o firmă, printr-un contract de prestări servicii, pentru că durează un concurs de angajare”, a spus inspectorul general școlar Ionuț Ciocoiu.
La Văleni situația este și mai complicată
Primăria Văleni are o datorie mare către societatea Rosal Roman, iar microbuzele școlare sunt incluse în executarea silită. De la 1 octombrie vor fi indisponibile. Mai exact, societatea Rosal Roman, cu activitate de salubrizare a câștigat în instanța recuperarea datorie de 300.000 lei, pe care primăria o are. Acum există publicat un anunț de vânzare pentru o basculantă, o Dacia Duster și cele două microbuze școlare, acestea fiind scoase la licitație de un executor judecătoresc. Licitația este programată pentru 1 octombrie 2024. ”Problema este că noi rămânem acum fără microbuz școlar. Iar acolo, la Văleni, doar ce am auzit, nu știu cât este de adevărat, că totuși soluții s-au mai identificat, banii au mai venit, dar nu s-au plătit unde trebuie și în acest motiv primăria este cu datorie. După cum știți, primăria a primit microbuzele școlare, ei trebuie să asigure șofer. Am înțeles că viitorul domnul primar ar dori să participe la licitație, să cumpere unul dintre microbuze, iar apoi să găsească modalitatea legală să-l dea primăriei pentru a asigura transportul elevilor. Pentru că, la fel, între actualul primar încă în funcție și viitorul primar nu există comunicare. Trebuie să identificăm o soluție aici”, a explicat șeful Inspectoratului Școlar Județean Neamț.
Conducerea Prefecturii Neamț încearcă să găsească soluții, problemele au fost ridicate la începutul Colegiului Prefectural de astăzi, unde șefii de instituții se adună pentru a pune pe tapet problemele curente, dar și să găsească soluții. ” Trebuie să vedem dacă aceste microbuzuze sunt în proprietatea primăriilor? Ele sunt date în proprietate sau au un alt regim juridic? Mă gândeam la varianta unei contestații la executare, microbuzele să rămână la primărie. Mă refer la microbuzele școlare. Aceste mașini au fost date de Ministerul Educației. Opinia mea este că aceste microbuze n-ar trebui să fie proprietate exclusivă a acestor primării. Dacă sunt date doar în folosință, din punctul meu de vedere, nu poate face obiectul executării silite, fiind un alt proprietar. Aici trebuie să ne interesăm mult mai mult. Să găsim o soluție. Eventual ,să vedem dacă avem calitatea procesuală, noi, ca Prefectură să facem o contestație la executare și să cerem extragerea microbuzelor dintre bunurile ce fac obiectul executării silite”, a precizat prefectul Adrian Bourceanu.