Prima imagine reală cu o gaură neagră a fost surprinsă de Telescopul Event Horizon
#Postat de Antoniu Lovin on aprilie 12, 2021
În cadrul unei conferințe, mai mulți cercetători din întreaga lume au prezentat înregistrarea surprinsă cu ajutorul Telescopului Event Horizon, prima imagine directă cu gaura neagră din galaxia Messier 87. O gaură neagră și umbra acesteia surprinse într-o imagine pentru prima dată, de către o rețea internațională de opt radiotelescoape numită Event Horizon Telescope (EHT) este un eveniment istoric. EHT reprezintă o colaborare internațională al cărei sprijin în SUA include National Science Foundation.

O gaură neagră este un obiect extrem de dens din care nu poate scăpa lumina. Orice lucru care intră în „orizontul de evenimente” al unei găuri negre, punctul său de neîntoarcere, va fi consumat, nu va reapărea niciodată, din cauza gravitației inimaginabile a găurii negre. Prin natura sa, o gaură neagră nu poate fi văzută, dar discul fierbinte de materie care o înconjoară strălucește puternic. Pe un fundal luminos, o gaură neagră pare să arunce o umbră. Imaginea uimitoare arată umbra găurii negre supermasive din centrul Messier 87 (M87), o galaxie eliptică la aproximativ 55 de milioane de ani lumină de Pământ. Această gaură neagră este de 6,5 miliarde de ori mai mare decât masa Soarelui. Prinderea umbrei sale a implicat opt radiotelescoape terestre de pe glob, care funcționează împreună ca și cum ar fi un telescop de mărimea întregii noastre planete. „Aceasta este o realizare uimitoare a echipei EHT”, a spus Paul Hertz, directorul diviziei de astrofizică de la sediul NASA din Washington. „Cu ani în urmă, ne-am gândit că va trebui să construim un telescop spațial foarte mare pentru a imagina o gaură neagră. Aducând radiotelescoapele din întreaga lume să funcționeze concertat ca un instrument, echipa EHT a realizat acest lucru, cu zeci de ani înainte. ”

Pentru a completa descoperirile EHT, mai multe nave spațiale NASA au făcut parte din proiectul coordonat de Grupul de lucru Multiwavelength EHT, pentru a observa gaura neagră folosind diferite lungimi de undă ale luminii. Ca parte a acestui efort, Observatorul NASA Chandra cu raze X, Nuclear Spectroscopic Telescope Array (NuSTAR) și misiunile telescopului spațial Neil Gehrels Swift Observatory, toate adaptate diferitelor soiuri de lumină cu raze X, și-au îndreptat ”privirea” spre gaura neagră M87 în același timp cu EHT, în aprilie 2017. Telescopul spațial cu raze gamma Fermi al NASA urmărea, de asemenea, modificările luminii cu raze gamma de la M87 în timpul observațiilor EHT.

Rămân multe întrebări despre găurile negre la care observațiile coordonate ale NASA pot ajuta la aflarea unor răspunsuri. Misterele însă persistă. De ce particulele obțin o creștere energetică atât de mare în jurul găurilor negre, formând jeturi care se îndepărtează de polii găurilor negre aproape cu viteza luminii. Când materia cade în gaura neagră, unde merge energia? „Razele X ne ajută să conectăm ceea ce se întâmplă cu particulele din apropierea orizontului evenimentelor cu ceea ce putem măsura cu telescoapele noastre”, a spus Joey Neilsen, astronom la Universitatea Villanova din Pennsylvania, care a condus analiza Chandra și NuSTAR în numele EHT’s.

Neilsen și colegii care au făcut parte din observațiile coordonate vor lucra la disecarea întregului spectru de lumină care provine din gaura neagră M87, de la unde radio cu energie redusă la raze gamma cu energie ridicată. Cu atât mai multe date de la EHT și alte telescoape, cu atât oamenii de știință ar putea avea ani de descoperiri în față.
Sursa: NASA