Current track

Title

Artist


,,Parțial în viață”, descoperirea științifică care face înconjurul lumii

#Postat de on aprilie 22, 2019

,,Parțial în viață”, descoperirea științifică care face înconjurul lumii

Potrivit New York Times, cercetătorii științifici de la Universitatea „Yale School of Medicine”, din Statele Unite ale Americii (SUA) au reușit să facă ceva care la prima vedere nu ar fi posibil: au readus la viață creierele unor porci decedați de câteva ore. Cercetătorii nu au ucis animalele în scopul experimentului, ci au achiziţionat capetele de porc dintr-un abator.

,,Este o descoperire extraordinară şi foarte promiţătoare pentru neuroştiinţe. Ea oferă imediat un model mult mai bun pentru studierea creierului uman, care este extraordinar de important, având în vedere cantitatea mare de suferinţă umană din cauza tulburărilor creierului „, mai spune şi Nita Farahany, bioetician la Şcoala de Drept a Universităţii Duke.

 

Procedura ,,Parțial în viață”

 

Cercetătorii de la Universitatea Yale au achiziționat capetele a 32 de porci uciși de la un abator.

Totodată, aceștia au conceput un sistem numit BrainEx controlat de computer, cu ajutorul căruia au restabilit circulaţia sanguină și fluxul de oxigen către un creier lipsit de activitate cerebrală.

Pentru a simula o activitate cardiacă normală, BrainEx a fost setat să pompeze ritmic în creierele porcilor, timp de șase ore, o soluție de sânge sintetic, ce conținea oxigen și medicamente care să resuscite celulele creierului sau să încetinească procesul lor de degradare.

În timpul acestui proces s-a constatat că creierul porcin a arătat un răspuns normal la medicamente şi a folosit aceeaşi cantitate de oxigen ca şi creierul unui animal viu.

 

 

Studiul acestor experimente, publicat în revista Nature, a arătat o reducere a degradării celulelor creierului, restaurarea vaselor de sânge şi semne de activitate ale creierului.

Procedura BrainEx a păstrat creierul într-o condiție mai bună decât cele supuse descompunerii naturale, reușindu-se restaurarea unor funcții cerebrale, cum ar fi capacitatea de a absorbi glucoza şi oxigenul, timp de până la şase ore.

,,Ceea ce am demonstrat prin acest studiu este că procesul morţii celulare este un proces treptat, gradual şi că unele dintre acestea pot fi fie amânate, conservate sau chiar inversate”, a precizat  Nenad Sestan, neurolog de la Yale School of Medicine, coautor al studiului publicat în Nature.

Unul dintre aspectele urmărite a fost dacă cu ajutorul BrainEx se va putea restabili circulația sanguină din interiorul creierului, chiar și prin cele mai mici vase. Rezultatele au demonstrat că acest lucru s-a produs, vasele de sânge dilatându-se, ca răspuns la tratamentul medicamentos.

 

Moartea celulelor în creier are loc pe o perioadă mai lungă de timp decât am fi crezut.

 

,,Suntem foarte încântaţi de această descoperire, rezultatele obținute cu ajutorul BrainEx ne vor ajuta să concepem tratamente mai eficace în cazul pacienților care au suferit atacuri de cord și al căror flux normal de sânge spre creier a fost întrerupt. Acest lucru îmbunătăţeşte cu adevărat capacitatea noastră de a studia celulele aşa cum apar interconectate, în acest mod tridimensional şi complicat.”, a declarat Khara Ramos, director al programului de Neuroetica la Institutul Naţional de Tulburări neurologice şi al accidentelor vasculare cerebrale din SUA.

 

De asemenea, timp de decenii, atît medicii, cât și membrii unor familii s-au întrebat dacă ar putea fi vreodată posibilă restabilirea funcției unei persoane care a suferit o leziune cerebrală extensivă din cauza unui accident vascular cerebral grav sau a unui atac de cord.

De pildă, ,,în Franța și Spania, dacă o persoană are, de exemplu, un atac de cord care privează creierul de sânge, lucrătorii medicali de urgență încearcă timp de aproximativ 30 de minute să reporneze inima”, a declarat Stuart Youngner, bioetician la Case Western Reserve University un co-autor al unui editorial care însoțește studiul. Iar dacă aceștia nu reușesc, persoana devine un donator de organe.

 

Sursa

Jurnal de Neamț


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *