Current track

Title

Artist


26 septembrie 1687: Partenonul din Atena a fost parţial distrus în urma unor explozii

#Postat de on septembrie 26, 2024

Partenonul din Atena, construit în secolul V î.Hr., era un templu dedicat zeiţei Atena Parthenos, patroana oraşului. Ridicarea sa a fost iniţiată de Pericle, conducător al Atenei, pe locul unui vechi templu distrus de perşi. Construcţia a început în 447 î.Hr. şi a fost finalizată în 438 î.Hr., sub supravegherea sculptorului Fidias, ajutat de arhitecţii Ictinios şi Callicrates. Însă sculpturile şi decoraţiile au fost finalizate cinci ani mai târziu.

Parthenon, Athens Greece. Photo taken in 1978.

Steve Swayne – File:O Partenon de Atenas.jpg, originally posted to Flickr as The Parthenon Athens

Detalii despre permisiuni

Această imagine, inițial publicată pe Flickr, a fost verificată în data de 2 noiembrie 2011 de administratorul sau recenzentul Denniss, care a confirmat că este disponibilă sub licența de mai sus.

Mai mult

  • CC BY 2.0vezi condițiile
  • Fișier:The Parthenon in Athens.jpg
  • Creată: 26 august 1978
  • Încărcată: 21 octombrie 2011

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Partenonul#/media/Fi%C8%99ier:The_Parthenon_in_Athens.jpg

Acropola, locul unde se afla Partenonul, era partea cea mai înaltă a orașului și reprezenta un centru religios. „Acropole” provine din grecescul „acro-„, care înseamnă înalt, și „polis”, care înseamnă oraș. Printre alte construcții importante de pe Acropolă se numără Templul Athenei Nike, sanctuarul Erechtheion și poarta de intrare Propylaea. De asemenea, Odeonul lui Herodes Atticus, un teatru construit de un roman bogat, se află pe una dintre pantele dealului.

În anul 480 î.Hr., perșii au distrus toate structurile de pe Acropolă. În 447 î.Hr., Pericle a angajat sculptorul Fidias pentru restaurarea completă a acestui complex. Statuia uriaşă a Atenei, care măsura 12 metri, domina Partenonul.

În timp, Acropola și Partenonul au servit mai multor religii și culturi: bizantinii au transformat Partenonul într-o biserică creștină, iar sub dominația turcilor, acesta a devenit o moschee. În secolul al XIX-lea, Lordul Elgin a preluat sculpturi și detalii arhitecturale de pe Acropolă, inclusiv o cariatidă de la Erechtheion, ceea ce a creat controverse legate de proprietatea artefactelor.

Un eveniment tragic a avut loc la 26 septembrie 1687, când Partenonul a fost parțial distrus de o explozie. Armata otomană, care folosea templul drept magazie de explozibil, a fost atacată de forțele venețiene, iar în urma exploziei structura monumentului a fost grav avariată, iar sculpturile deteriorate. Statuia uriaşă a zeiţei Atena fusese deja furată şi distrusă în timpul cruciadei din 1204.

De-a lungul timpului, Acropola și Partenonul au fost afectate de cutremure, incendii și conflicte, dar rămân astăzi unul dintre cele mai importante simboluri ale Greciei. În 1987, Acropola a fost inclusă în Lista patrimoniului mondial UNESCO, fiind recunoscută pentru semnificaţia sa istorică și arhitecturală.

Sursa: https://acropolistickets.tours/ro/istoria-acropolei/


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *