În Neamț, un bărbat de 38 de ani, în timp ce se afla în pădure, a dat nas în nas cu ursul. Pompierii militari au fost înștiințați, prin apel la 112, că în localitatea Cuejdiu, din comuna Gârcina o persoană a fost atacată de urs. ”La locul indicat au fost alocate forțe și mijloace de intervenție de la Detașamentul de pompieri Piatra Neamț, un echipaj SMURD, IJJ și IPJ. Un bărbat de 38 de ani ce prezenta răni la nivelul membrelor superioare a primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD dar a refuzat transportul la spital. De asemenea, după semnalarea prezenței ursului, a fost transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din zona în care a fost văzut animalul”, a precizat Irina Popa, purtător de cuvânt I.S.U. Neamț.

Sursa: Lupul Cenușiu
Numai în ultima luna, Inspectoratul pentru Situații de Urgență a trimis 5 mesaje de avertizare locuitorilor din 4 comune nemțene, prin care era semnalată prezența urșilor.
- 30 iunie – RO-alert : alertă maximă Avertizare prezență urs – a fost semnalată prezența unui urs în localitatea Durău, comuna Ceahlău. Evitați zona, rămâneți în locuințe! Păstrați distanța față de animal și nu încercați să vă fotografiați cu acesta sau să îl hrăniți. Fără să vă expuneți pericolului protejați animalele din gospodărie. ISU Neamț
- 23 iunie – La ora 17:27, a fost semnalată prezența a 2 urși într-o grădină din localitatea Bradu, comuna Grințieș. A fost transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din zona în care a fost semnalată prezența animalelor.
- 19 iunie – În jurul orei 09:54 a fost semnalată prezența unui urs într-o gospodărie situată în localitatea Cazaci din comuna Tarcău. A fost transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din zona în care a fost semnalată prezența animalului.
- 17 iunie – În jurul orei 23:00 a fost semnalată prezența unui urs în localitatea Vădurele din comuna Alexandru cel Bun. A fost transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din zona în care a fost semnalată prezența animalului.
- 16 iunie La ora 08:33 a fost semnalată prezența unui urs în localitatea Straja din comuna Tarcău. A fost transmis mesaj prin RO-ALERT cetățenilor din zona în care a fost semnalată prezența animalului.
În acest context, reprezentanții Jandarmeriei Române au formulat câteva sfaturi:
● Pentru a evita atacul ursului brun, se interzice cu desăvârşire hrănirea animalului sau apropierea de acesta pentru fotografii sau din alte motive. Ţineţi cont de faptul că ursul vă va ocoli, dacă şi dumneavoastră veţi face la fel!
● Faceţi-vă semnalată prezenţa vorbind, pentru ca animalul să nu fie luat prin surprindere şi să vă poată evita. Atenţie, zgomotele puternice sau muzica dată tare îl pot irita, iar mirosul grătarului cu siguranţă îl va atrage şi de la 10 kilometri!
● În cazul în care animalul se apropie de dumneavoastră, încercaţi să păreţi cât mai mari, prin ridicarea braţelor deasupra capului. În niciun caz, nu fugiţi! Ursul fuge mult mai repede decât omul. Prin fugă, instinctul de vânătoare se va activa şi atunci va ataca.
Sursă informații: Inspectoratul de Jandarmi Județean Maramureș