Pagubă serioasă de la un coș de fum defect
#Postat de Gianina Buftea on octombrie 17, 2023
Incendiul de la satul Oglinzi, din comuna Răucești aduce iar în atenție problema coșurilor de evacuare a fumului necurățate sau cu probleme de ordin tehnic, mai ales acum când iarna bate la ușă. Pompierii au intervenit cu forțe și mijloace din cadrul S.V.S.U. Răucești și Detașamentului de Pompieri Târgu Neamț.
La sosirea primelor echipaje de intervenție incendiul se manifesta generalizat la o anexă gospodărească cu posibilitatea propagării la locuință. ”Forțele de intervenție au acționat pentru localizarea și lichidarea incendiului în urma căruia au ars anexa gospodărească (construită din lemn și acoperită cu tablă și plăci de azbociment) cu suprafața de 100 mp și bunurile din interiorul acesteia: utilaje și unelte agricole, lemne de foc, cherestea, obiecte de uz gospodăresc. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost coșul de fum neprotejat termic față de materialele combustibile. Nu au fost victime”, a precizat Irina Popa, purtător de cuvânt I.S.U. Neamț.
Pentru evitarea unor situații neplăcute, pompierii vă sfătuiesc:
- Asigură-te că o persoană autorizată va verifica, repara și curăța coşurile de fum cel puţin o dată pe an. Tăie crengile copacilor aflate deasupra sau în apropierea coşurilor de fum.
- Pune materialele combustibile la distanţă faţă de sobe. Asigură izolarea sobei faţă de podea şi pereţii din apropiere.
- Folosește doar tipul de combustibil pentru care a fost proiectat sistemul de încălzire şi respectă întocmai instrucţiunile producătorului.
- Depozitează cenuşa într-un container de metal în exteriorul locuinţei şi la distanţă de casă, grajd, fânar, depozite, etc.
- Amplasează un ecran în faţa focarului şemineului şi ţine uşiţa închisă la sobă.
- Stinge întotdeauna focul din sobă înainte de culcare.