Octav Mayer, matematician, profesor universitar și membru al Academiei Române
#Postat de Carmen Vintu on septembrie 22, 2024
Octav Mayer (născut pe 4 octombrie 1895, la Mizil – decedat pe 9 septembrie 1966, la Iași) a fost un matematician de renume, profesor universitar și membru al Academiei Române, cunoscut pentru contribuția sa la dezvoltarea geometriei diferențiale centro-afine.
Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Octav_Mayer#/media/Fi%C8%99ier:Octav_Mayer.jpg
Și-a început studiile primare la Târgu Neamț, urmate de gimnaziul la Focșani și apoi la Liceul Național din Iași, unde a absolvit liceul. În 1913, a intrat la Facultatea de Matematică a Universității „Al. I. Cuza” din Iași, unde în 1920 și-a obținut doctoratul sub îndrumarea lui Alexandru Myller. După o specializare la Universitatea din Torino, a fost numit conferențiar de algebră la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, în 1922, iar în 1925, a devenit profesor de geometrie la Universitatea din Cernăuți. Mai târziu, s-a reîntors la Iași, unde a predat geometrie diferențială și teoria funcțiilor complexe, conducând Catedra de Geometrie până la retragerea sa, în 1962.
Octav Mayer a devenit membru titular al Academiei Române în 1937 și a deținut funcții importante, inclusiv director al filialei Iași între 1958-1960 și președinte al filialei Iași a Societății de Științe Matematice și Fizice din România (1949-1953). Pentru meritele sale deosebite, a fost decorat cu diverse distincții și medalii naționale.
A publicat 45 de lucrări științifice, contribuind semnificativ la dezvoltarea geometriilor cu grup fundamental. Împreună cu Gh. Țițeica și Al. Myller, a pus bazele geometriei diferențiale centro-afine. Timp de aproape 30 de ani (1937-1966), a fost redactor-șef al revistei „Analele Științifice ale Universității Iași”, asigurând publicarea regulată și la cele mai înalte standarde.
Octav Mayer a fost un profesor apreciat și respectat de studenți și colegi. S-a retras din activitatea didactică în 1962, iar patru ani mai târziu, pe 9 septembrie 1966, s-a stins din viață.
Sursa: http://150.uaic.ro/personalitati/matematica/octav-mayer/