Nicolae Mavrogheni, domnitor fanariot din Țara Românească
#Postat de Carmen Vintu on septembrie 30, 2024
Nicolae Mavrogheni (numele Mavrogheni se pronunță în patru silabe, cu i plin;[2]), (n. 1735, Paros, Imperiul Otoman – d. 30 septembrie 1790, Biala, Imperiul Otoman) a fost un domnitor fanariot din Țara Românească.
Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Mavrogheni#/media/Fi%C8%99ier:Nicolae_Mavrogheni.jpg
Mavrogheni a ocupat tronul Țării Românești din 6 aprilie 1786 până în septembrie 1790. Provenit din insula Paros, el a ajuns domnitor cu sprijinul lui Gazi Hasan Pașa, comandantul flotei otomane, pentru care Mavrogheni fusese dragoman (traducător și intermediar). Totuși, numirea sa nu a fost bine primită de boierime și popor, ceea ce a dus la apariția unor pamflete și piese de teatru care ironizau politica sa și deciziile sale administrative. Mavrogheni a fost executat prin sugrumare la ordinul lui Hassan Pașa, fiind acuzat de nesupunere față de Imperiul Otoman.
În București, Mavrogheni a rămas cunoscut pentru excentricitatea sa, inclusiv pentru obiceiul de a polei cu aur coarnele cerbilor de la trăsura sa. A construit, de asemenea, o biserică la capătul Podului Mogoșoaiei (în apropierea actualului Muzeu al Țăranului Român), care dăinuie și astăzi.
Un alt aspect notabil al domniei sale a fost contribuția sa la dezvoltarea unui sistem rudimentar de alimentare cu apă, destinat în principal boierilor vremii, prin instalarea unor conducte.