Mihail Pascaly, actor, regizor, director de teatru, profesor, traducător, autor dramatic, publicist
#Postat de Carmen Vintu on septembrie 30, 2024
Mihail Pascaly (n. 1830, București – d. 30 septembrie 1882, București) a fost un important animator al vieții teatrale din România. Activitatea sa a fost strâns legată de mișcarea pentru promovarea și dezvoltarea artei și culturii naționale românești. Pascaly a menținut contactul cu evoluțiile contemporane din arta scenică europeană prin călătoriile sale în străinătate. A ocupat funcția de director al Teatrului Național până în 1877 și a susținut numeroase turnee prin România, promovând arta autentică. În același timp, a lucrat pentru integrarea teatrului românesc în circuitul cultural mondial.
Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:Mihail_Pascaly.jpg
Pe lângă rolurile sale în teatru, Pascaly s-a remarcat prin criticile sale publice la adresa nepăsării oficiale față de cultură și a comercializării teatrului din acea perioadă. El a adus pe scena românească mari opere ale literaturii dramatice universale, precum cele ale lui Shakespeare, Alexandre Dumas și Alfred de Vigny. De asemenea, a contribuit la deschiderea drumului pentru melodramă și a sprijinit dramaturgia originală românească, introducând în repertoriul său piese istorice.
Deși a dovedit talent în comedii, precum „Revizorul” de Gogol, stilul său era cel mai bine adaptat dramei romantice. Pascaly impresiona publicul prin rostirea expresivă și gesturile ample, oferind personajelor sale o adâncă intensitate emoțională. A jucat în piese precum „Idiotul”, „Hamlet”, „Ștrengarul de Paris”, „Sărmanul Jack” și comediile lui Victorien Sardou, unele dintre acestea fiind traduse chiar de el.
Bibliografie:
Academia Republicii Populare Române, Dicționar Enciclopedic Român, Editura Politică, București, 1962-1964.
Sursa: https://www.enciclopediaromaniei.ro/wiki/Mihail_Pascaly
Alte articole: https://jurnalfm.ro/spitalul-orasenesc-din-gura-humorului/