Nemulțumiri în rândul reprezentanților HoReCa
Industria HoReCa, puternic lovită de criza sanitară, primește o nouă lovitură, multe unități de cazare sunt în pericol să-și închidă porțile definitiv. Reprezentanții industriei spun că vor respecta măsurile, dar că vor da statul în judecată dacă nu explică și dovedește de ce s-a luat măsura închiderii restaurantelor și cafenelelor.
Analistul financiar Iancu Guda a explicat la Digi24 că măsura are însă logică, întrucât că aceste spații sunt zone de socializare, unde oamenii petrec mai mult timp. El a susținut însă că este nevoie de măsuri economice pentru susținerea sectorului.
Efectele economice sunt însă devastatoare pentru companii, a explicat Iancu Guda, care a subliniat că măsura închiderii are logică dar ea trebuie să fie însoțită de măsuri de sprijin pentru că altfel, efectele în lanț se vor vedea imediat – șomaj, insolvențe.
„Majoritatea companiilor din HoReCa abia supraviețuiesc.Este nevoie de măsuri de susținere pentru companiile din acest sector. Nu doar programul de muncă flexibil, ci și continuarea ajutor de șomaj tehnic, certificate de urgență date special pentru companiile din HoReCa, în funcție de scăderea vânzărilor să se ofere ajutoare mai mari.Chiar dacă poți continua activitatea pe terase, vremea se răcește, deci nu mai are sens să se deschidă terasele dacă foarte puțini oameni vor mai sta pe terase.Să se dea ajutor pentru plata salariilor, a furnizorilor, prelungirea perioadei de grație bancară. Taxele pentru spațiile închise trebuie anulate, nu eșalonate. Nu are logică să plătești taxe în HoReCa dacă facilitatea este închisă”, a precizat Iancu Guda.Cafenelele, restaurantele, cinematografele și teatrele din București se închid de miercuri, a decis Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență.