Current track

Title

Artist


Modificări la noua lege a pensiilor: care va fi stagiul de cotizare şi cum se recalculează pensiile

#Postat de on august 8, 2019

Legea nr. 127/2019 privind sistemul unitar de pensii a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 563 din 9 iulie 2019

În cadrul emisiunii „Radio-programul amiezii” a fost abordat un subiect extrem de important dar și foarte controversat, modificările aduse de Legea nr. 127/2019 privind sistemul unitar de pensii a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 563 din 9 iulie 2019, așa că aceasta este oficial în vigoare și începe să producă efecte la nivel de țară.

În această după-amiază, 8 august 2019, prezent în studioul Jurnal FM, Ioan Sandu director executiv adjunct, Casa Județeană de Pensii Neamț.

Legea se va aplica etapizat până în anul 2021, când va intra integral în vigoare, iar acest act normativ nu va modifica vârsta standard de pensionare, nici stagiul minim și nici stagiul complet de cotizare. Domnul director Sandu a explicat: „Legea intră în vigoare în totalitatea ei la 1 septembrie 2021. În multe medii, radio, scrise sau televiziuni, se vorbește despre 1 septembrie 2019, confundându-se, de fapt unele termene care intră deja în vigoare, mai devreme de 1 septembrie 2021. Sunt foarte puține aceste excepții, dar sunt foarte importante și să le luăm pe rând. Ca punct final în aplicabilitatea legii, pentru că este o lege nouă și pentru că este un nou mod de calcul de la 1 septembrie 2021, sunt niște dispoziții tranzitorii pentru a ajunge la acel moment. Prima dispoziție tranzitorie obligatorie cuprinsă în lege indexarea de la 1 septembrie 2019, așa cum știți, cu 15%, ajungându-se ca valoarea punctului de pensie la acel moment să fie 1.265 lei, știind că la momentul de față valoarea punctului este de 1.100 lei. A doua etapă a indexării pentru anul 2020 este la același termen 1 septembrie 2020 și atunci se va indexa și va intra în vigoare o nouă valoare care este 1.775 de lei.

Valorile punctului de pensie sunt următoarele:

  • la data de 1 septembrie 2019 – 1.265 lei;
  • la data de 1 septembrie 2020 – 1.775 lei;
  • la data de 1 septembrie 2021 – 1.875 lei.

În această lege este prevăzută o nouă modalitate de evaluare privind recalcularea. Deci, sunt două noțiuni distincte, una este evaluarea documentelor, a dosarelor pensionarilor, precum și a documentelor care vor fi depuse în  dosarele noi, pentru cei  care  se vor înscrie în acești doi ani la pensie, această evaluare în vederea recalculării. La 1 septembrie 2021, această recalculare va fi făcută în mod automat. Adică în acești doi ani de zile se pregătesc dosarele și documentele. Pentru asta, până în 12 octombrie anul acesta se vor emite două-trei ordine ale Ministerului Muncii. Unul este ordinul privind procedura de evaluare în vederea recalculării. Cum vor fi interpretate toate aceste texte noi din lege și cum vor fi aplicate, prin proceduri înțelegându- se norme de aplicare cuprinse într-un ordin al ministrului. O altă procedură va prevedea numărul de salariați și fondurile necesare privind angajarea acelor oameni, necesari în privința recalculării și va fi un alt ordin privind o suplimentare serioasă, fiind o activitate foarte complexă, nu o să avem timp să vă explic dar, fondurile sunt necesar epentru vreo 6-7 activități. În primul rând pentru, este vorba de salariați. În al doilea rând este vorba de spații, clădiri, mobilier, logistica necesară, consumabile, tehnică de calcul, medii de stocare și de comunicații.  Vă dați seama că implică niște fonduri foarte, foarte mari și dacă fondurile vor fi asigurate, mai rămâne e problemă majoră, spațiul. Noi, la Neamț, avem o soluție pe care urmează să o discutăm, s-o analizăm, dar, la nivel de țară va fi o problemă foarte serioasă”, a detaliat Ioan Sandu.

Vor fi eradicate aceste cazuri distincte, discriminatorii, potrivit cărora oamenii care au lucrat același număr de ani în aceeași profesie au avut cotizații egale, au beneficiat de pensii diferite. 

În noua lege a pensiilor, atât bărbații, cât și femeile, vor avea stagiul de cotizare egal, 25 de ani

„Se schimbă, atât pentru bărbați și pentru femei, numitorul fracției pentru a determina cuantumul pensiei. Toată lumea va fi raportată la 25 de ani vechime. Dacă până acum bărbați stagiul complet era de 30 sau 35 de ani, ca în acest moment, iar pentru femei  30 de ani, în creștere, ne vom întoarce cu toții la 25 de ani pentru a aplica Principiul Egalității”, a specificat reprezentantul Casei de Pensii Neamț.

În  Legea 127 vor fi luate în calcul și alte venituri, altele față de cele salariale

„Deja, cei care sunt acum la pensie, știu că în decizie au două cifre legate de punctul de pensie, număr total de puncte și mai e un punctaj mediu anual care se înmulțește cu valoare de 1.100 lei la ora de față. În 2021 dispare punctajul mediu anual, rămâne numărul total de puncte care îl au deja în decizie doar că va fi modificat datorită modificării legii, se va calcula altfel. Oamenii doresc să introducă și alte venituri , au solicitat de ani de zile: acordul global, ore suplimentare, al 13-lea salariu, nu erau luate în calcul până acum în nici una dintre legi, în legea 127 vor fi luate în calcul, va fi reevaluată toată activitatea, toate veniturile între anii 1975 și anul 2001. Din cele 9 Anexe, Anexa 6 devine esențială pentru pensionari și viitorii pensionari, va trebui completată cu veniturile brute, şi atunci, pensiile,  într-adevăr, vor ajunge la un nivel care să aducă un nivel de trai mulțumitor pensionarilor”, a menționat domnul Sandu.

Femeile care au crescut 3 copii beneficiază de o reducere cu 6 ani a vârstei de pensionare

Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare, care au născut (sau adoptat) trei copii şi i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea cu şase ani a vârstei de pensionare.

Începând cu al patrulea copil, se adaugă câte un an la reducerea vârstei de pensionare. De exemplu, o femeie care a realizat stagiul minim de cotizare, a născut şi crescut patru copii va beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu şapte ani. Conform aceluiaşi algoritm, o femeie care a născut şi crescut cinci copii va beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu opt ani, dacă a realizat stagiul minim de cotizare (15 ani).


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *