Current track

Title

Artist


Mărturia incredibilă a unei soliste românce, stabilită în America, despre ce s-a întâmplat la New York în pandemie. ”Animalele sălbatice se întorseseră pe străzi, mai ales ratonii”

#Postat de on martie 18, 2021

Interpreta de folclor Lia Lungu s-a stabilit în America, după 1990, ca, mai apoi, să aleagă naveta București-New York. De anul trecut, ea n-a mai revenit în România, de teama pandemiei. Lia Lungu a obținut cetăţenia americană la cea mai prestigioasă clasă, ”Extraordinary Ability”, categorie în care sunt admişi oamenii de ştiinţă, artiştii de prestigiu şi sportivii de performanţă. Cântăreața cu voce de aur ne-a povestit, în exclusivitate pentru impact.ro, despre viața de familie, despre America, despre pasiunea pentru muzica populară, dar și despre via ei, care devenise de protocol, înainte de Revoluție, pentru familia lui Nicolae Ceaușescu.

Foto: Ligia Lungu

Ați ajuns în America, anul trecut, cu ultima cursă transatlantică. De când nu ați mai avut concerte?

Am revenit în America, anul trecut, la sfârșitul lui februarie, cu ultima cursă transatlantică, pentru că, la începutul lui martie, orice zbor spre America a fost închis. Eu aveam câteva spectacole aici, în New York, și în Pennsylvania. Primul spectacol trebuia să fie duminică, 8 Martie, și a fost prima zi în care toate spectacolele au fost anulate. Știți cum se întâmplă în situații necunoscute? Parcă nu îți vine să crezi că se va anula… așa că eu m-am dus la sala Actor’s Place în Villige. Dar, era, cu adevărat, adevărat!

Cum stau lucrurile în America, pe timp de pandemie?

Cum suntem? Slavă Domnului, sănătoși și teferi! Atât de teferi încât putem înțelege că ceea ce nu poți schimba este bine să accepți, cu cât mai multă demnitate posibil. Totuși, aici, nu este atât de mare restricția, precum a fost și încă se aplică acasă. Nu te oprește nimeni să circuli, să mergi unde ai de mers. Desigur, a fost o perioadă până acum 2-3 luni, când nu era nici un restaurant deschis. Puteai doar comanda și ridicai comanda. Recent, însă, s-au creat un soi de barăci, pe trotuare, în fața restaurantelor și, poți lua masa acolo, dacă reziști frigului, firește. Pandemia în America a fost extrem de virulentă. Fiind densitatea atât de mare, New York a fost cel mai afectat oraș. Cred că cel mai înfricoșător a fost când au început să aducă trailere morgi. De asemenea, cel mai mare spital plutitor, celebrul CONFORT, a fost ancorat la portul de la 34 Street, vreme de câteva luni. Îți treceau fiori pe șira spinării când vedeai toate acestea. Ca să îmi protejez spriritul am renunțat complet la știrile televizate și chiar din presă. Mi le aleg doar de pe net, cu multă grijă, din surse credibile, pentru că, altfel, poți claca prin teroarea psihică. Nu aș vrea să trec ușor peste o perioadă în care începuseră în New York, animalele sălbatice să se întoarcă pe străzi. Mai ales ratonii.

Mai multe amănunte puteți citi Aici pe impact.ro


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *