Current track

Title

Artist


Magistraţii amână cu repetiţie discutarea reducerii veniturilor

#Postat de on decembrie 14, 2020

Impozitarea cu 85% a pensiilor peste 7.000 de lei


În luna iunie a acestui an Camera Deputaţilor a adoptat, cu o majoritate covârşitoare de 307-1, un proiect legislativ prin care pensiile speciale, inclusiv pensiile militarilor şi ale magistraţilor, vor fi impozitate cu 85% dacă sunt mai mari de 7.000 de lei şi cu 10% cele cuprinse între 2.000 şi 7.000 de lei. Legea este atacată la CCR atât de către Avocatul Poporului cât şi de către Înalta Curte. ICCJ reproşează că sunt nesocotite decizii succesive ale Curţii în domeniu, că nu a fost consultat CSM şi consideră că sunt încălcate mai multe principii, printre care cel al impunerii fiscale juste şi echitabile şi cel al independenţei judecătorilor.

Săptămâna trecută Curtea Constituţională a amânat pentru a patra oară pronunţarea asupra acestor contestaţii.


De ce au crescut atât de mult pensiile speciale

Povestea apariţiei pensiilor speciale reprezintă un exemplu clasic unde o lege ce acordă un statut special unei anumite categorii speciale, în speţă magistraţilor, este modificată constant pentru a lărgi cât mai mult aria beneficiilor şi beneficiarilor. Astfel, pensiile speciale îşi fac apariţia în anul 1997, sub guvernul Ciorbea, atunci când magistraţii beneficiază de o „pensie de serviciu” ce nu se calculează pe baza contributivităţii, ci că procent de 80-100% din ultimul salariu net. Îndreptăţiţi la această pensie erau doar magistraţii care lucrau cel puţin 25 de ani în instante şi în parchete iar vârsta de pensionare era aceeaşi cu a restului populaţiei. Apoi, în timpul guvernului Năstase, formula de calcul se modifică, pensia de serviciu a magistraţilor calculându-se acum că procent 80-100% din ultimul salariu brut, adică sunt luate în calcul toate sporurile şi bonusurile existente în ultima lună de activitate.

Apoi, în perioada 2003-2008, după modelul pensiilor magistraţilor, guvernele Năstase şi Tariceanu au introdus noi categorii de angajaţi ca beneficiari ai pensiilor de serviciu: întâi diplomaţii şi lucrătorii din comerţ exterior, apoi grefierii şi arhivarii din sistemul judiciar, parlamentari, aviatori şi mecanicii de zbor pentru că în final şi angajaţii Curţii de Conturi să beneficieze de acest privilegiu.

Toate aceste privilegii sunt eliminate de guvernul Boc în contextul crizei economice. Legea este atacată la CCR unde doar pensiile de serviciu ale magistraţilor supravieţuiesc fiind văzute ca un element esenţial al independenţei lor profesionale. Instanţa constituţională nu spune însă şi ce cuantum trebuie să aibă această pensie sau că acest cuantum trebuie să fie mai mare decât salariul net. Toate pensiile speciale sunt reintroduse în perioada 2015-2016.
În 2019, Guvernul Dancila introduce chiar o nouă serie de pensii speciale pentru primari, viceprimari şi preşedinţii şi vice-presedintii consiliilor judeţene. Ele vor intra în plata din 1 ianuarie 2019.


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *