Current track

Title

Artist


Lucian Pintilie: regizor, scenarist film românesc

#Postat de on noiembrie 9, 2020

Lucian Pintilie: regizor, scenarist film românesc      

Data nașterii: 09-11-1933
Este unul dintre cei mai importanţi regizor de teatru și film.
A terminat Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, după care a montat o serie de spectacole la Teatrul Bulandra din București, printre care se pot enumera câteva spectacole antologice: Copiii soarelui (1961), Proștii sub clar de lună (1962), Cezar și Cleopatra (1963), Biedermann și incendiatorii (1964), Inima mea e pe înălțimi (1964), D’ale carnavalului (1966), Livada cu vișini (1967), Revizorul (1974, spectacol interzis de cenzură după cea de-a treia reprezentație), precum și două filme de lung metraj: Duminica la ora 6 și Reconstituirea.
Cel de-al doilea film al său, Reconstituirea narează povestea reconstituirii unui incident banal, o bătaie între doi tineri, întreprinsă de Miliție, care se transformă într-o crimă.
După scandalul interzicerii piesei Revizorul, Lucian Pintilie părăseşte ţara şi se stabileşte la Paris.

Filmografie – regizor:

  • Tertium non datur (2006), scurt metraj
  • Niki Ardelean, colonel în rezervă (2003)
  • După-amiaza unui torționar (2001)   
  • Terminus Paradis (1998)    
  • Prea târziu (1996)
  • O vară de neuitat (1994)   
  • Balanța (1992)
  • De ce trag clopotele, Mitică? (1981)
  • Salonul numărul 6 (1978) 
  • Reconstituirea (1970)             
  • Duminică la ora 6 (1965)   

Filmografie – scenarist:

  • Tertium non datur (2006)
  • După-amiaza unui torționar (2001)
  • Terminus Paradis (1998)
  • Prea târziu (1996).

Lucian Pintilie, unul dintre cei mai subtili regizori europeni, a intrat de azi în legendă ca cineastul şi omul de teatru care a inspirat generaţii de regizori – Corneliu Porumboiu, Cristi Puiu, Andrei Şerban – şi care a lucrat cu unii dintre cei mai emblematici actori, printre care: Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, George Mihăiţă, Vladimir Găitan, Maia Morgenstern, Dorina Chiriac, Kristin Scott Thomas.

Lucian Pintilie, unul dintre cei mai cunoscuţi regizori români, a murit la vârsta de 84 de ani.


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *