Current track

Title

Artist


Iuliu Mureșianu, compozitor greco-catolic

#Postat de on februarie 15, 2025

Iuliu Mureșianu s-a născut pe 29 ianuarie 1900 la Blaj, într-un mediu în care muzica era o parte esențială a vieții cotidiene, iar tatăl său, compozitorul Iacob Mureșianu, era o personalitate importantă în mișcarea muzicală a orașului. Iuliu a fost imersat încă din copilărie în muzică, învățând primele note de la părinții săi. La doar 4 ani, reușea să reproducă melodii la pian cu un singur deget, iar la 5 ani începea lecțiile de pian cu mama sa, o pianistă talentată. De asemenea, învăța să cânte la vioară fără îndrumare specializată, iar la 8 ani i-a surprins pe invitații tatălui său cântând „Cavatina de Raff” într-o interpretare impresionantă.

Pe lângă pasiunea pentru pian și vioară, Iuliu a început să se dedice compoziției. Crescut în mijlocul unei familii muzicale, cu o iubire adâncă pentru folclorul ardelean, Iuliu Mureșianu a fost influențat de tatăl său în a înțelege și a valorifica tradițiile muzicale românești. La vârsta de 14-15 ani a înființat un cor și a compus lucrări pentru acesta, cântând totodată vioara întâi în cvartete și cvintete.

Descriere fișier

[modificare | modificare sursă]

Descriereromână Bustul de gips, vopsit negru, reprezentându-l pe compozitorul Mureșianu Iuliu (1900-1956), fiul lui Mureșianu Iacob (1857-1917). Bustul unui bărbat matur. Păr scurt, haină cu revere și cămașă desfăcută la gât.
SursaIuliu Mureșianu
Data1/2 XX
AutorPleșa, Carol
Fișă: Rus, Valer
PermisiuneVezi mai jos

Această imagine este oferită sub licența Creative Commons Atribuire – Partajare-în-condiții-identice 4.0 Internațional (CC-BY-SA-4.0).

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:Iuliu_Mure%C8%99ianu_%28Istorie%29_2452_15.07.2008_Fond_2599F9E68BDA4B53A6D8CF96A10DE501.jpg

La 17 ani, Iuliu a suferit o pierdere majoră, tatăl său decedând în 1917. Această tragedie a influențat profund cariera și destinul tânărului Iuliu. După moartea tatălui, familia sa s-a mutat la Cluj, iar mama sa a devenit profesoară de pian la Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică. Sub îndrumarea ei, Iuliu a ales inițial o carieră în Drept, înscriindu-se la universitate, dar nu a renunțat niciodată la muzică. A înființat o orchestră și un cor, iar după doi ani de studii în Drept, a decis să urmeze conservatorul, continuându-și studiile la Cluj și la Conservatorul din Leipzig, unde a învățat armonie și contrapunct cu Otto Wittenbecher și compoziție cu profesorul Graener.

După revenirea în țară, Iuliu a fost numit profesor la liceul din Blaj, acolo unde tatăl său a învățat și el. A continuat să activeze în diverse orașe, înființând ansambluri corale și orchestre. În 1944, a fondat Orchestra Simfonică „Iacob Mureșianu” din Turda, cu care a concertat frecvent. După 1945, s-a întors la Cluj, continuându-și activitatea ca profesor la Conservatorul „Gheorghe Dima”.

Iuliu Mureșianu a decedat pe 15 februarie 1956, la vârsta de 56 de ani, din cauza unei boli necruțătoare, lăsând în urma sa o creație remarcabilă. A compus peste o sută de lucrări, dintre care multe au rămas neterminate, dar dintre care cele mai importante sunt cele patru suite simfonice, concertino pentru pian și orchestră, balada „În cimitir” pentru bariton și orchestră de coarde, trei concerte pentru fagot, corn și trompetă, precum și nenumărate lucrări pentru pian, vioară, lieduri și piese corale.

Muzica lui Iuliu Mureșianu este profund inspirată de folclorul românesc, evocând momente de veselie, optimism și o înțelegere profundă a trăirilor emoționale ale poporului român. Compozitorul și-a exprimat iubirea pentru melosul popular, demonstrând că acesta are un loc important în muzica cultă românească. Din păcate, moartea timpurie a însemnat pierderea multor lucrări de valoare, dar muzica sa continuă să fie apreciată de public pentru sinceritatea și puterea sa emoțională.

Sursa: https://e-communio.ro/stire12660-iuliu-muresianu-compozitor-greco-catolic


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *