Current track

Title

Artist


Isabela Stănescu: „M-am îndrăgostit, efectiv, de tot acest univers al operei, al dramatismului clasic”

#Postat de on august 13, 2019

Isabela Stănescu – Laureata mai multor concursuri de muzică a fost invitatul zilei în emisiunea „Dimineața între prieteni” la Jurnal FM – 92.00 Mhz.

Pe lângă talent și vocea de excepție, popularitatea Isabelei a venit odată cu participarea la „Românii au talent”, dar Isabela este laureata mai multor concursuri de muzică, obținând printre altele, trofeul la secțiunea de canto clasic al Concursului Internațional de Interpretare Muzicală „Emanuel Elenescu”, premiul I la Olimpiada Națională de Muzică, trofeu la Concursul Național de Canto Clasic „Achim Stoia” și, de asemenea, la Concursul Național de Teoria Muzicii „Constantin Constantinescu”.

Prezentă în studioul Jurnal FM, Isabela a povestit despre cum a ajuns să fie elevă a Liceului de Arte și cum a făcut trecerea de la pian la canto clasic: „Cântam de mic copil pentru că am avut ureche muzicală și mereu mi-a plăcut să murmur tot ce aud, cum ar fi reclame, genericul de la anumite desene animate și totul a început,  bineînțeles, cu un episod din Tom și Jerry în care un șoricel cânta Santa Lucia, iar eu pe la trei ani și jumătate, patru, aveam așa un har al imitării și imitam foarte bine. Ei bine, ai mei au văzut că am înclinații muzicale și au decis să mă înscrie la Liceul de Artă Victor Brauner din Piatra Neamț unde am început să studiez pian în clasa întâi și până într-a opta am făcut pian principal, de performanță,  cu  mers la concursuri, olimpiade, recitaluri. Fiindcă îmi plăcea foarte mult să cochetez cu vocea și am văzut că am și înclinații, pe la 14 anișori am decis așa eu, fără să spun nimănui, să dau admiterea și examenul de capacitate în clasa a opta la canto clasic, pentru că aveam de ales între canto clasic și popular. Și pentru că eu nu am tangență cu muzica populară, am ales să fac canto clasic. Știind  că doamna profesoară Narcisa Pavel, preda canto clasic, vedeam eu tot timpul pe holuri o doamnă tinerică, drăguță, super cool, roșcată, într-o zi am băgat capul în sala ei și am zis: «Bună ziua! Predați canto clasic? – Da, măi mamă, vino încoace». M-a luat în primire, așa, foarte mămoasă, am făcut niște vocalize i-a plăcut foarte mult și am decis să mă pregătească puțin pentru examenul de capacitate, ca să nu merg chiar cu capul în traistă. Când am văzut că am luat 10 la examen a fost o fericire foarte mare în sufletul meu și m-am dus acasă și le-am spus alor mei: Mama, tata am luat 10 la examen. Doar atât. Au aflat imediat că la canto clasic.”

Își dorește să se dezvolte pe plan artistic, să învețe și să evolueze, dar și să culeagă roadele muncii de ani de zile. A studiat pianul, apoi a făcut canto clasic la Liceul de Arte „Victor Brauner” din Piatra Neamț și se pregătește pentru următoarea etapă – Conservator.

Povestește că s-a decis că va fi cântăreață de operă, abia după ce a văzut cu ochii ei cum se lucrează în operă: „Prin clasa a XI-a, am primit o bursă la Fundația Principesa Margareta a României și acolo am reușit să văd numai multe. Am văzut cum se lucrează într-o operă, cu actorii, am cântat la Ateneu, am cântat la Teatrul Național, am avut ocazia să lucrez cu maeștri ca Teodor Ilincăi,  cel mai mare tenor al României sau cu doamna maestră Verona Maier,  specialistă în absolut tot ce ține de muzică de cameră. Am reușit să mă ridic foarte mult din punct de vedere tehnic, am văzut și un progres în concursurile mele, am început să merg la mai multe concursuri, am început să am mai multe recitaluri, atât în București, cât și în Piatra și m-am îndrăgostit, efectiv, de tot acest univers al operei, al dramatismului clasic, Mozart, Rahmaninov, Beethoven și am început să prind drag, abia atunci s-a lipit de mine, după ce am văzut mai multe cu ochii mei.

Spune că experiența unui show de televiziune a schimbat-o foarte mult, a ajutat-o să înțeleagă cum este să lucrezi sub presiune și i-a „activat” spiritul competitiv: „M-am depășit pe mine însumi, am pus pusă în situații de presiune, am  lucrat sub presiune, am lucrat sub stres, că am avut un deadline, am avut un obiectiv și anume, acela să trec în etapa următoare, am avut efectiv un scop pentru care să lucrez așa, intens. Bine, oricum lucrez intens,  dar de data asta am lucrat puțin mai intens decât de obicei, pentru că e vorba de o un show de televiziune totuși.”

În această perioadă, prioritatea Isabelei este admiterea la Conservator, care va avea loc în luna septembrie, după acest „hop” își dorește să să concerteze în Piatra Neamț și în București.

Speră că va ajunge să lucreze la Opera Națională, dar în cazul în care nu reușește, are un plan B, să se întoarcă la liceul unde ea a studiat doisprezece ani, de această dată la catedră, să învețe copii talentați din ceea ce știe ea.

Felicitări, Isabela!

Mult SUCCES!

 

Jurnal de Neamț


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *