Intoxicați cu ciuperci
#Postat de Gianina Buftea on octombrie 1, 2024
În ultima săptămână, 14 persoane care au consumat ciuperci din pădure s-au prezentat la unitățile de primiri urgențe din județ cu semne și simptome de intoxicație, anunță Direcția de Sănătate publică Neamț. Specialiștii atrag atenția că, pe lângă ciupercile comestibile se cunosc şi cel puţin 50 de specii toxice, maximul de incidenţă al intoxicaţiilor înregistrându-se în perioada iulie-octombrie.
Intoxicaţiile cu ciuperci au drept cauză toxina specifică ciupercii. Efectele apărute în organism depind de caracteristicile toxinei, de cantitatea ingerată, de momentul recoltării ciupercilor, modul de preparare termică, de particularităţile consumatorului şi de ingestia simultană de alcool. ”Recoltarea ciupercilor din pădure, în mod neorganizat, sau achiziţionarea de la culegătorii care le comercializează în pieţe implică riscuri importante asupra sănătăţii, deoarece îşi pot face apariţia exemplarele din speciile de ciuperci otrăvitoare, care generează intoxicaţii acute la consumatori”, susțin reprezentanții DSP Neamț.