Current track

Title

Artist


Inimi pentru inimi. Parteneriat educațional între americanii de la Organizația ,,Together to help” și Școala Profesională Specială din Ștefan cel Mare

#Postat de on noiembrie 23, 2020

Organizația americană ,,Together to help” din Las Vegas, statul Nevada, îi ajută de aproape un an de zile pe copiii cu nevoi speciale de la Școala Profesională Specială din comuna Ștefan cel Mare. Cei de la ,,Together to help”, au ca proiect in desfășurare aici, o seră și o livadă de pomi fructiferi, din fonduri strânse de la oamenii cu inimă mare care doresc să doneze pentru acești copii. Președintele ,,Together to help” este Iuliana Popescu Hatch, o româncă stabilită în Statul Nevada din SUA , iar directorul executiv al ecestei asociatii umanitare este părintele Petru Munteanu, de la Parohia „Sf. Voievozi“ din Săvinești, jud. Neamt, care de mulți ani de zile își dedică cea mai mare parte a timpului pentru implementarea de proiecte sociale.

Iuliana Popescu Hatch a studiat la facultatea de Teologie Orthodoxa “Dumitru Stăniloae“ din Iași, România și a predat zece ani disciplina Religie la toate nivelele de educație. In 2003 a obținut diploma de master in “Educație Interculturală” la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. În timpul masteratului a primit o bursă la Universitatea din Malaga, Spania. În 2004 a emigrat în America unde a studiat Biologia și în present este Profesoară de Biologie la Liceul “Las Vegas” din orașul cu același nume. În același timp este certificată național ca Phlebotomist și își continuă studiile în domeniul medical. Dorința de a servi altora și a ajuta pe cei în suferință s-a împletit cu misiunea și viziunea organizației propusă de către Părintele Petru Munteanu.

VIDEO

,,Am început colaborarea cu această organizație în ianuarie anul acesta. Ne-a impresionat foarte mult. Ei doresc să-i ajute pe acești copii de la Școala Profesională Specială din Ștefan cel Mare. Practic, am încheiat două proiecte de parteneriate educațional între noi și dumnealor, care vizează două obiective importante și anume: realizarea unei sere în incinta unității și a unei livezi intensive. Copii de la clase terminale vor efectua practica în această seră și tot recoltăm din seră și livadă vor fi valorificate la masa copiilor din această unitate de învățământ. Doamna Iuliana Popescu Hatch, președintele Organizației ,,Together to help” ne-a vizitat școala, a fost încântată de amplasarea școlii și de copii de aici. Acum așteptăm să se strângă fondurile necesare astfel încât aceste două mari obiective să se realizeze.,, ne-a spus Liliana Apachiței, director la Școala Profesională Specială din Ștefan cel Mare.

De Sfântul Nicolae cei de la ,,Together to help” au pregătit câteva surprize pentru copiii de la Școala Profesională Specială din Ștefan cel Mare.

,,Bucuria a fost și mai mare pentru că ne-au trimis niște colete din Las Vegas, cu hăinuțe pentru copii. Noi vom urma procedurile necesare și de Sfântul Nicolaie intenționăm să le oferim copiilor, să le facem o bucurie. În acest moment avem școlarizați o sută de copii cu deficiențe mintale, cu cerințe educaționale speciale, sunt copii care îmi sunt tare dragi, îi iubim și facem tot ce putem pentru ei. Orice ajutor este binevenit, este spre bucuria lor, mai ales că vremurile sunt așa cum sunt.” mai spune Liliana Apachiței.

Școala Profesională Specială din Ștefan cel Mare

Istoric

Unitatea a fost înfiinţată în anul 1969, în scopul recuperării, ocrotirii şi profesionalizării elevilor cu cerinţe educaţionale speciale, abandonaţi sau proveniţi din familii dezorganizate. Şcoala se întinde pe o suprafaţă de 7 ha teren. Geografic este situată în extremitatea nordică a satului Ştefan cel Mare, având ca vecini : la Nord – Biserica satului, ctitoria Domnitorului Vasile Lupu; la Sud – Stânca declarată monument al naturii; la Est – pârâul Dubărca cu debit inconstant, care în perioadele de seceta, seacă; iar la Vest drumul comunal. În anul înfiinţării, 1969, şcoala specială număra 4 cadre didactice, 3 muncitori de întreţinere şi 38 elevi cu handicap fizic, repartizaţi în trei clase pe două meserii: bucătar-cofetar, fotograf; Datorită faptului că populaţia şcolară a crescut în 1970 pe lângă construcţiile existente (conac, construcţii anexe), au fost terminate: internatul, cantina, şcoala.
În anul 1974 erau şcolarizaţi un număr de 450 elevi iar personalul didactic si administrativ ajungând la 120, apărând astfel şi meserii noi: tricotaje, zootehnie, horticultură, tâmplărie, prelucrători carne şi lapte.

Pe parcursul anilor instituţia s-a dezvoltat foarte mult ajungând, în prezent, să aibă astăzi o bază materială compatibilă cu serviciile educaţionale planificate.Ca Liceu tehnologic – ciclul inferior, învăţământ special, ea oferă instruire în următoarele domenii: Industrie textilă şi pielărie, Agricultură, Alimentaţie publică şi turism, Fabricarea produselor din lemn. Din data de 29.10.2014 denumirea unitatii noastre a fost Liceul tehnologic special. Începând cu anul școlar 2019-2020 denumirea unității este Școala Profesională Specială.

Viziune

Școala Profesională Specială cu menirea de a asigura servicii educative de calitate în domeniul tehnic tinerilor cu cerinţe educaţionale speciale şi celor din învăţământul de masă, asigurând egalitate de şanse, non-discriminare, integrarea absolvenţilor în medii profesionale cerute pe piaţa muncii. Centrul asigură fiecărui elev condiţiile pentru cea mai bună, utilă şi completă dezvoltare în parteneriat şi cooperare cu actorii sociali, promovând toleranţa şi înţelegerea între elevi.

Misiune

Școala Profesională Specială îşi asumă rolul de a oferi oportunităţi de instruire şi formare profesională pentru tinerii cu cerinţe educative speciale, cu prioritate pentru domeniile : Industrie textilă şi pielărie, Agricultură, Alimentaţie publică şi turism, Fabricarea produselor din lemn la nivelul standardelor europene.

Valori

Prin educaţie de calitate se asigură capacitatea de exprimare. Prin meserie se asigură existenţa. Prin incluziune se asigură egalitatea şanselor şi se elimină discriminarea. Prin continuitatea asistenţei educative si integrative se asigură dreptul la o viaţă decentă a tuturor tinerilor din unitate.

Până acum cei de la ,,Together to help” au reușit să strângă din donații 2500 de dolari și speră ca în cel mai scurt timp să aibă toată suma necesară pentru ca sera și livada de pomi fructiferi pentru copii de la Școala Profesională Specială din Ștefan cel Mare să devină o realitate.


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *