Incendiu la Țibucani din cauza focului scăpat de sub control
#Postat de JurnalFM on iunie 4, 2023
Pompierii au fost înștiințați despre producerea unui incendiu la o casă în comuna Țibucani. La locul solicitării au fost alocate forțe și mijloace de intervenție de la S.V.S.U. Țibucani cu o autospecială de stingere și un buldoexcavator, Detașamentul de pompieri Târgu Neamț cu 3 autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD, dar și S.V.S.U. Păstrăveni cu o autospecială de stingere. ”La sosirea pompierilor militari incendiul se manifesta într-o gospodărie, la acoperișul casei și la două anexe gospodărești cu posibilitatea propagării la alte două gospodării învecinate. Forțele de intervenție au acționat pentru localizarea și lichidarea incendiului. A ars acoperișul casei pe o suprafață de aproximativ 200 mp, anexele gospodărești cu suprafața de 150 mp și opt tone de fân. Trei persoane, două femei și un bărbat, au suferit atacuri de panică. Persoanele au fost asistate de echipajul SMURD, dar au refuzat transportul la spital.
Focul deschis în spații deschise a fost cauza probabilă de producere a incendiului. Intervenția a durat aproximativ 4 ore”, a precizat reprezentantul pompierilor, Irina Popa.
Pompierii militari recomandă pentru evitarea pierderilor materiale și de vieți omenești:
- Păstrează chibriturile şi brichetele departe de copii, şi, dacă este posibil, închise.
- Nu aşezai lumânările aprinse în apropierea materialelor combustibile.
- Lumânările aprinse se amplasează într-un suport stabil, incombustibil.
- Înainte de a părăsi o încăpere, stinge toate lumânările.
- Se interzice folosirea chibriturilor, lumânărilor, lămpilor de iluminat cu petrol, în spaţii cu pericol de incendiu/explozie, cum sunt: depozite de furaje, grajduri, magazii, poduri sau spaţii în care se simte miros de gaz şi altele asemenea.
- Se interzice folosirea flăcării pentru verificarea etanşeităţii buteliei, garniturilor, regulatorilor de presiune sau a furtunului/ conductei de gaz; verificarea se face numai cu emulsie de apă cu săpun.
- Arderea resturilor menajere se face doar la distanţe corespunzătoare de locuinţe şi anexe gospodăreşti, asigurându-se supravegherea pe tot parcursul acesteia. Înainte de a părăsi locul de ardere, se stinge cu apă.
La arderea miriştilor se solicită permis de lucru cu foc de la primărie şi se respectă măsurile cuprinse în acesta.