Concursul Național de Creație Virtuală „Vocea ta e soluția”
#Postat de Carmen Vintu on noiembrie 9, 2024
În perioada noiembrie 2024 – ianuarie 2025, va avea loc la nivel național Concursul de Creație Virtuală, parte a campaniei de conștientizare „Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția”, organizat pentru a promova siguranța în mediul școlar. Concursul își propune să încurajeze gândirea critică, creativitatea, spiritul de competiție și fair-play, precum și abilitățile de comunicare interpersonală.
În cadrul concursului, elevii își vor exprima viziunea asupra modului de prevenire a violenței școlare și a traficului de substanțe interzise prin intermediul unor videoclipuri scurte, de tip short sau reel. Aceste videoclipuri, cu durata între 15 și 90 de secunde, vor putea include fundal muzical, text, filtre, colaborări și alte elemente de design. Concursul este deschis elevilor din clasele a VI-a și a VII-a, precum și celor din clasele a IX-a până la a XI-a, organizat în echipe mixte de 3-6 membri.
Temele concursului:
- Elevii de gimnaziu: „Prevenirea și combaterea violenței școlare”.
- Elevii de liceu: „Prevenirea și combaterea traficului și consumului de substanțe interzise”.
Înscriere și participare: Unitățile de învățământ care doresc să participe trebuie să completeze formularul de înscriere. Fiecare videoclip creat de echipă va reflecta efortul colectiv sub îndrumarea unui profesor coordonator. Materialele video trebuie să încurajeze elevii, părinții și întreaga comunitate să acționeze împotriva violenței școlare și a traficului de substanțe interzise.
Etapele concursului: Concursul constă într-o singură probă – realizarea unui short/reel – și va include trei faze de jurizare:
- Faza locală (16-20 decembrie 2024) – în cadrul fiecărei școli participante.
- Faza județeană (13-15 ianuarie 2025) – coordonată de Biroul Siguranța Școlară.
- Faza națională (20-23 ianuarie 2025) – coordonată de Direcția Siguranța Școlară.
Juriul va include reprezentanți ai structurilor de poliție partenere, Ministerului Educației, Agenției Naționale Antidrog, Corpului Național al Polițiștilor și asociațiilor partenere.
Premii: La faza națională se vor acorda Premiile I, II și III pentru fiecare nivel de studiu, iar premiile sunt asigurate de Corpul Național al Polițiștilor și asociațiile partenere.
Informații suplimentare: Pentru a oferi resurse de informare și mecanisme de raportare a incidentelor din mediul școlar, Direcția Siguranța Școlară pune la dispoziție platforma online sigurantascolara.ro, destinată conștientizării comportamentelor de risc și promovării siguranței școlare.
IPJ Vaslui atașează regulamentul concursului și invităm școlile să participe la implementarea Concursului Național de Creație Virtuală „Vocea ta e soluția”.
IPJ Vaslui a informat despre: „Concursul Național de Creație Virtuală ,,Vocea ta e soluția”.
În perioada noiembrie 2024 – ianuarie 2025, se va desfășura la nivel național concursul de creație virtuală în cadrul Campaniei pentru conștientizarea necesității creșterii gradului de siguranță în mediul școlar ,,Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția.” și va avea ca scop stimularea și dezvoltarea gândirii critice, stimularea creativității, cultivarea și dezvoltarea spiritului de competiție și fair-play, precum și a comunicării interpersonale.
În cadrul concursului organizat, elevii au posibilitatea să-și exprime propriile păreri, cu ajutorul unor short-uri / reel-uri, cu privire la modul de prevenire și combatere a violenței școlare și a traficului și consumului de substanțe interzise. Short-urile / reel –urile sunt videoclipuri scurte, dar relevante și captivante, reprezentând o metodă rapidă și convenabilă de ,,noutate”. Ele sunt acele postări pe rețelele de socializare, care durează între 15 și 90 de secunde, create, de obicei, cu fundal muzical, în care se poate adăuga text, se pot pune filtre, face colaborări și altele.
Concursul se adresează elevilor din clasele aVI a – aVII a , respectiv elevilor din clasele aIX a – aXI a, se desfășoară între echipe mixte (fete și băieți) formate din minimum 3 și maximum 6 elevi pe nivel de clasă și constă în realizarea:
- de către elevii de gimnaziu a unui un short / reel având ca temă ,,Prevenirea și combaterea violenței școlare”,
- de către elevii de liceu a unui short / reel având ca temă ,,Prevenirea și combaterea traficului și a consumului de substanțe interzise”.
Participarea la Concurs este condiționată de înscrierea unităților de învățământ preuniversitar prin completarea și trimiterea formularului de înscriere, iar videoclipul realizat de elevi va reprezenta rezultatul efortului întregii echipe sub îndrumarea profesorului coordonator.
Mesajele transmise, prin intermediul short-urilor / reel-urilor create,trebuie să încurajeze copii, părinții și comunitățile să acționeze, să se implice și să ia atitudine împotriva violenței școlare, precum și a traficului și consumului de substanțe interzise.
Concursul presupune o singură probă ce constă în realizarea unui short / reel, iar pentru stabilirea echipei câștigătoare se vor organiza trei etape de jurizare:
Faza locală (16-20.12.2024) – la nivelul fiecărei unități de învățământ;
Faza județeană(13-15.01.2025) – la nivelul Biroului Siguranța școlară;
Faza națională (20-23.01.2025) – la nivelul Direcției Siguranța Școlară.
Din comisiile de jurizare vor face parte reprezentanți ai structurilor de poliție partenere, reprezentanți din cadrul Ministerului Educației, reprezentanți din cadrul Agenției Naționale Antidrog, dar și din cadrul Corpului Național al Polițiștilor și al asociațiilor partenere.
La etapa națională a concursului se acordă 1 Premiu I, 1 Premiu II și 1 Premiu III echipei/echipelor în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute pentru fiecare ciclu educațional, iar premiile vor fi asigurate de către Corpul Național al Polițiștilor și asociațiile partenere.
Având în vedere cele prezentate, atașăm alăturat Regulamentul de organizare și funcționare al concursului și avem onoarea de a vă propune implementarea și desfășurarea Concursului național de creație virtuală ,,Vocea ta e soluția.”
Reamintim faptul că, pentru informarea populației cu privire la identificarea comportamentelor de risc și a situațiilor vulnerabile din mediul școlar, pentru prevenirea victimizări elevilor, părinților și personalului didactic, precum și pentru promovarea adecvată a mecanismelor de semnalare – sesizare a faptelor antisociale săvârșite în unitățile de învățământ, Direcția Siguranța Școlară a dezvoltat platforma on-line de informare: https://sigurantascolara.ro”.