1919 – S-au înființat la Cluj Opera Română, Teatrul Național și Conservatorul de muzică și artă dramatică
#Postat de Carmen Vintu on septembrie 18, 2024
În 1919, la Cluj, au fost înființate Opera Română, Teatrul Național și Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică.
O adevărată sinergie între artă, talent și suflet, Opera Națională Română din Cluj-Napoca, prima instituție lirică din România și una dintre cele mai emblematice din Europa, a fost fondată la 18 septembrie 1919, alături de Teatrul Național din Cluj și Conservatorul de Muzică. Sub conducerea unor figuri artistice de renume, precum tenorul Constantin Pavel, dirijorul italian Egisto Tango, compozitorul Tiberiu Brediceanu și baritonul Dimitrie Popovici-Bayreuth, dificultățile inițiale legate de formarea ansamblului de operă au fost rapid depășite. Primele concerte simfonice au avut loc pe 13 și 14 mai 1920, sub bagheta dirijorului ceh Oskar Nebdal.
Spectacolul inaugural al Operei Naționale Române din Cluj a avut loc la 25 mai 1920, cu grandioasa operă Aida de Giuseppe Verdi, interpretată în limba română și dirijată de Alfred Novak, avându-l pe Constantin Pavel ca regizor și interpret al rolului Radames. Activitatea noului teatru liric a fost impresionantă încă din primele două stagiuni (1919-1921), totalizând 99 de reprezentații, printre care Aida de Verdi, Faust de Gounod, Madama Butterfly de Puccini, Luceafărul de Nicolae Bretan, Cavalleria Rusticana de Mascagni și Tannhäuser de Wagner, precum și 15 concerte simfonice, susținute de orchestra Operei.
Cladirea Teatrului National „Lucian Blaga” si Opera Romana din Cluj-Napoca , in Iunie 2019
ZARAKA Z – Operă proprie
- CC BY-SA 4.0
- Fișier:Opera romana si teatrul national cluj-napoca – 2019iunie -2.jpg
- Creată: 22 iunie 2019
- Încărcată: 23 iunie 2019
Opera din Cluj nu impresionează doar prin producțiile sale artistice, ci și prin clădirea sa cu un stil arhitectural distinct. Construită între 1904 și 1906 de renumita firmă vieneză Fellner & Helmer, clădirea teatrului este un exemplu de arhitectură secesionistă cu influențe baroce, similară cu alte 48 de teatre europene realizate de aceiași arhitecți și unică în România.
De-a lungul timpului, prestigiul Operei din Cluj a depășit granițele țării, datorită turneelor internaționale și talentului remarcabil al artiștilor formați aici. Nume de rezonanță mondială, precum Angela Gheorghiu, Alexandru Agache, Carmen Oprișanu, Simona Noja, Nicoleta Ardelean, George Petean, Tatiana Lisnic, Marian Pop, Anita Hartig, Adrian Sâmpetrean și Bálint Szabó, au fost parte din istoria acestei instituții.
De la înființare, Opera Națională Română din Cluj-Napoca a prezentat pe scena sa peste 200 de titluri din repertoriul universal de operă, operetă și balet, demonstrând o deschidere amplă către diverse școli și stiluri artistice. Tot aici au fost jucate peste 40 de creații românești, multe în premieră absolută, printre care Oedip de George Enescu, Meșterul Manole de Sigismund Toduță și baletul Luceafărul de Ziuă de Tudor Jarda. Fiecare premieră prezentată de-a lungul celor 100 de ani de existență a teatrului liric clujean a rămas memorabilă.
Opera Națională Română din Cluj-Napoca se afirmă ca o instituție culturală de rang european, un promotor de seamă al valorilor lirice și coregrafice. Instituția a susținut și promovat o galerie impresionantă de artiști de excepție, care au dezvoltat cariere internaționale notabile. Această operă realizează producții artistice valoroase, adresându-se unui public local, național și internațional. Excelența artistică reprezintă esența misiunii sale, continuată de cei 34 de directori care au condus instituția de-a lungul timpului, contribuind la ascensiunea sa remarcabilă și la înscrierea printre cele mai importante teatre lirice europene.