Current track

Title

Artist


Samoilă Mârza, fotograf român

#Postat de on septembrie 18, 2024

Samoilă Mârza, (n. 18 septembrie 1886, Galtiu, comitatul Alba de Jos, Regatul Ungariei – d. 19 decembrie 1967, Alba Iulia, Regiunea Hunedoara, Republica Socialistă România), a fost un fotograf român renumit, cunoscut mai ales pentru realizarea uniculor clișee fotografice care surprind Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. Născut într-o familie de țărani români din Galtiu, comuna Sântimbru, Alba, Mârza a avut parte de o copilărie marcată de pierderea mamei sale, Ana, care a murit tânără. Tatăl său, Ștefan, s-a recăsătorit, având alți șase copii cu Raveca, femeie din același sat.

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Samoil%C4%83_M%C3%A2rza#/media/Fi%C8%99ier:Samoila_Marza.jpg

Mârza a urmat școala primară greco-catolică din satul natal și și-a continuat studiile la liceul din Alba Iulia. Între 1909 și 1911, a învățat meseria de fotograf la Sibiu, sub îndrumarea lui Iainek, un cunoscut fotograf al vremii. În timpul Primului Război Mondial, Mârza a fost recrutat și trimis pe front, luptând inițial în Galiția și ulterior în Italia, unde a fost încadrat în serviciul topografic și fotografic al armatei.

La sfârșitul războiului, în noiembrie 1918, Mârza se afla la Trieste, de unde a reușit să ajungă la Viena. Aici a realizat trei clișee care surprind sfințirea primului steag tricolor al Consiliului Național Român Militar, în prezența lui Iuliu Maniu și a altor lideri militari. Cu doar patru zile înainte de Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, Mârza s-a întors acasă și, la 1 decembrie 1918, a plecat către Alba Iulia, realizând trei fotografii cu consătenii săi înainte de plecare. Ajuns la Alba Iulia, din cauza lipsei unui permis de intrare, nu a putut intra în Sala Unirii. Totuși, a reușit să surprindă cinci fotografii emblematice cu mulțimile și tribunele oficiale.

În 1919, Samoilă Mârza și-a publicat fotografiile într-un album intitulat Marea adunare de la Alba Iulia în chipuri, album apreciat și prezentat la Conferința de Pace de la Versailles. De asemenea, exemplare ale acestui album au fost trimise regelui Ferdinand I și altor personalități, precum Iuliu Maniu și generalul Berthelot. Fotografiile lui Mârza au continuat să documenteze momente istorice importante, precum vizita regelui Ferdinand la Alba Iulia și încoronarea acestuia în 1922.

În 1929, Mârza a fost decorat cu prilejul aniversării a 10 ani de la Unire. În 1967, înainte de moartea sa, a donat Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia aparatul și clișeele legate de Unire. Deși dorea să fotografieze și semicentenarul Unirii din 1968, Mârza a murit în 1967 din cauza unei boli incurabile. A fost înmormântat în cimitirul Maieri din Alba Iulia.

În 2003, la mormântul său a fost ridicat un monument, iar în Galtiu, un bust al său a fost dezvelit în cadrul unei ceremonii.

Sursa: https://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Samoil%C4%83_M%C3%A2rza

Tagged as

Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *