Theodor Văscăuțeanu, geolog și paleontolog român
#Postat de Carmen Vintu on septembrie 18, 2024
Theodor Văscăuțeanu (n. 18 februarie 1896, Bulboci, județul Soroca – d. 18 septembrie 1933, Iași) a fost un geolog și paleontolog român, cadru didactic la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași între 1922 și 1933.
Theodor Văscăuțeanu a fost format în cadrul școlii de geologie și paleontologie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, sub îndrumarea renumitului profesor Ion Simionescu. În 1931, și-a susținut teza de doctorat, intitulată Formațiunile siluriene din malul românesc al Nistrului, o lucrare importantă care a adus contribuții esențiale la înțelegerea formațiunilor sedimentare paleozoice, mezozoice și terțiare dintre Prut și Nistru. Deși lucrarea a fost pregătită la Iași, teza a fost susținută la Universitatea din București, unde mentorul său se mutase recent.
Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Theodor_V%C4%83sc%C4%83u%C8%9Beanu#/media/Fi%C8%99ier:Th._Vascauteanu.jpg
Văscăuțeanu a descris peste 300 de specii de fosile, incluzând celenterate, brahiopode, gasteropode, briozoare, cefalopode, trilobiți, ostracode și bivalve din Silurianul malului românesc al Nistrului. De asemenea, a realizat studii importante asupra ordovicianului din bazinul moldo-podolic și a publicat lucrări de referință despre fauna sarmatică din zona Ungheni, unde a descris 54 de specii, variind de la foraminifere la vertebrate. Colecția sa impresionantă de fosile se află astăzi în muzeele și facultățile din Iași și București.
Pe lângă activitatea sa științifică, Văscăuțeanu s-a implicat activ în politică, promovând valori democratice. A fost un critic vocal al mișcării naționaliste conduse de Alexandru C. Cuza și Corneliu Zelea Codreanu, exprimându-și poziția fermă împotriva acesteia în calitate de secretar al Cercului studenților basarabeni, la 1 aprilie 1921.
Lucrări semnificative
- „Asupra cretacicului superior din nordul Basarabiei”, ARMSȘt, București, 1923
- „Urmele omului preistoric în Basarabia”, RS Adamachi, 1925
- „Asupra prezenței Ordovicianului în bazinul Moldo–Polonic”, ARMSȘt, 1929
- „Fauna argilelor sarmatice de la Ungheni”, Ann. Inst. Geol. României, 1929
- Formațiunile siluriene din malul românesc al Nistrului, 1931, teza de doctorat
O stradă din Iași îi poartă astăzi numele în onoarea contribuțiilor sale remarcabile la geologie și paleontologie.
Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Theodor_V%C4%83sc%C4%83u%C8%9Beanu